*Sursa foto: Rostislav Glinsky / Shutterstock.com

Multi dintre noi stiu ca Praga a devenit unul dintre orasele europene cele mai cautate de turisti in ultimul deceniu. Cu toate acestea, Praga inca pastreaza un farmec aparte si un rafinament deosebit care te vor cuceri instant, facandu-te sa uiti pentru ceva timp de grijile si stresul ce apar involuntar in viata ta.

Acest lucru este valabil mai ales daca vizitezi Praga in perioada Craciunului. In timp ce multi oameni prefera sa mearga in tarile calde in timpul lunilor reci, Praga are iarna un farmec incantator, ce iti va oferi amintiri de neuitat. In plus, piata de Craciun din Praga este adesea mentionata in topurile celor mai frumoase astfel de piete din intreaga lume.

Mirosul minunat de vin fiert, scortisoara si mirodenii. Caldura care provine de la gratarele in care castanele prajite se aud trosnind de departe. Mii de lumini stralucitoare. Coruri la fiecare colt de strada. Toate acestea definesc incantatoarea piata de Craciun din Praga. Si cu un pic de noroc, cativa fulgi de zapada ce aluneca in jos finalizeaza acest tablou magic intr-un oras exceptional in care Craciunul ramane una dintre cele mai bune perioade ale anului in care sa iti planifici vizita.


Vezi ofertele Dertour la Targul de Craciun din Praga aici.


Inaugurarea traditionala a pietei de Craciun din Praga are loc in Piata Centrului Vechi, pe data de 2 decembrie, cand pomul de Craciun gigantic este iluminat, oferind zonei o atmosfera de poveste. Pomul de Craciun de anul acesta va fi, cu siguranta, la fel de impozant ca cel de anul trecut si va domina piata veche cu frontoane, case minunate si arhitectura medievala pana in data de 6 ianuarie 2018, o piata care, pe tot parcursul sezonului sarbatorilor de iarna, va fi presarata cu tarabe mici de lemn in care se vor vinde bauturi racoritoare, precum si diverse produse artizanale. La aceste tarabe vei gasi, probabil, cele mai frumoase cadouri pe care sa le pui sub brad, lucruri originale care sa iti completeze perfect casa ta impodobita in spiritul Craciunului, dar si camera in care alegi sa te cazezi in Praga in aceasta perioada magica a anului.

Piata de Craciun din Praga iti ofera idei de cadouri din belsug!

Republica Ceha este o tara cu o lunga traditie in realizarea produselor artizanale si jucariilor din lemn. Decat sa cumperi un set de lego pentru cei mici din familia ta, ai putea, cu ocazia zilei magice a Craciunului, sa faci o “intoarcere la radacinile tale”, cumparand jucarii din lemn, care, cu siguranta, ii vor fermeca pe copii. Acelasi lucru este valabil pentru decoratiunile de Craciun, care continua sa fie atent lucrate manual: oameni mici, stele, fulgi de zapada tesute, pandantive filigranate din lemn si scene din Nasterea Domnului sculptate si pictate cu grija.

In mod evident, in Piata de Craciun din Praga poti gasi, de asemenea, mii si mii de alte tipuri de maruntisuri, suveniruri, ornamente si dulciuri pe care le poti lua acasa la tine: sapunuri handmade, fete de masa, manusi pentru cuptor din stofa minunata, lumanari si sfesnice, calendare crestine, miere, linguri si alte ustensile de bucatarie realizate din lemn, condimente, bijuterii, jucarii, obiecte artizanale din hartie, produse din piele, manusi si fular pentru a te proteja impotriva aerului rece de iarna, etc.

Si pentru ca niciun Craciun nu este complet fara produse culinare specifice sfarsitului de an, in Piata de Craciun din Praga pot gasi orice pentru toate gusturile! Nimic nu te poate opri sa iti incalzesti mainile tinand un vin fiert fierbinte (“svařák”) condimentat cu scortisoara, sa musti dintr-o “trdelník”, un produs de patiserie in forma cilindrica cu gust de zahar si de scortisoara, sau de a gusta din deliciosii carnati din porc cu mustar si cu hrean (“klobása”) si din feliile delicioase de carne de porc la gratar. De fapt, este chiar dificil sa rezisti aromelor ispititoare de porc, care se simt peste tot in piata, fara sa iti cumperi si tu o mica portie din ceea ce se vinde la tarabe.

Bucuria de Craciun se simte si in muzica!

In Piata din Centrul Vechi din Praga se organizeaza, in fiecare an, un program muzical de exceptie in perioada Craciunului; in toata luna decembrie, in piata se vor auzi coruri de adulti, coruri de copii, se desfasoara numere de dans si au loc scenete de teatru. In fiecare dupa-amiaza, se interpreteaza melodii clasice de Craciun sau se ofera concerte de muzica veche. Iar in Ajunul Craciunului, peste tot in jurul orasului se vor auzi colinde cantate de fel si fel de grupuri si coruri care doresc sa impartaseasca lumii intregi minunea Nasterii Domnului. Este, pur si simplu, o atmosfera magica!

Piata din Centrul Vechi nu este singura in care se desfasoara targuri de Craciun in Praga.

Desi Piata Centrului Vechi din Praga (Staromestske náměstí) este locul in care se organizeaza cea mai cunoscuta si cea mai “fotogenica” piata de Craciun, din cauza locatiei sale geografice, numeroase alte piete din capitala ceha au propriile lor targuri de Craciun, toate avand o multime de tarabe si cabanute care vand turistilor si localnicilor fel si fel de suveniruri, obiecte specifice sarbatorilor de iarna si, desigur, bunatati culinare. Targul din Piata Wenceslas (Vaclavske náměstí) prezinta cam aceleasi date ca si celebra piata din Centrul Vechi. De asemenea, nu trebuie ratate pietele de Craciun din Piata Republicii (Náměstí Republiky), din Piata Pacii (Náměstí Miru) si din Piata Tyl (Tylovo náměstí).


Vezi ofertele Dertour la Targul de Craciun din Praga aici.