Creta (5)Intre doua mari, Marea Egee si Marea Libiei, una mai frumoasa decat cealalta, se gaseste Creta, cea mai mare si mai romantica dintre toate insulele grecesti. Daca iti propui sa iti petreci vacanta de vara intr-o destinatie exotica, insorita, calduroasa si cu elemente istorice si culturale, atunci insula Creta ar putea fi cea mai buna varianta pentru tine.

Insula Creta este intr-o dezvoltare turistica masiva, in special in partea centrala, dar inca pastreaza intacte numeroase vestigii ale istoriei sale bogate, precum palate minoice, moschei otomane, manastiri bizantine, castele medievale si orase venetiene. In afara de cultura, Creta ofera vizitatorilor sai unele dintre cele mai frumoase plaje si locuri pitoresti pe care acestia le pot gasi in toata Grecia.

Insula Creta este impartita in 4 regiuni administrative: Heraklion si Lassithi pe latura de est, acestea fiind mai ofertante pentru turisti, precum si Chania si Rethymno in partea de vest. Chania si Rethymno, desi nu sunt foarte dezvoltate din punct de vedere turistic, sunt echipate cu plaje frumoase si multe locuri de cazare, in special pe coasta de nord a regiunilor. Coastele de sud, pe de alta parte, sunt mult mai retrase si mai salbatice, in principal din cauza formelor de relief. Cu toate acestea, toata insula este plina de plaje spectaculoase cu iesire la o mare de un albastru turcoaz ce iti taie respiratia, dar si cu plaje cu nisip roz ce te vor cuceri definitiv!

Daca ai de gand sa-ti planifici o vacanta in Grecia, este bine sa stii ca aceasta destinatie iti ofera o mare varietate de locuri de cazare, inclusiv hoteluri de lux, vile, pensiuni traditionale si apartamente. De asemenea, cel mai bine ar fi sa inchiriezi o masina cu care sa explorezi intreaga regiune, sa vizitezi cate o plaja diferita in fecare zi si sa te bucuri de autenticitatea satelor mici situate in munti, la departare de mare.

Iata care sunt cele mai importante locuri de vizitat in insula Creta:

Satele din Creta

Satele din Creta sunt cunoscute si apreciate pentru arhitectura frumoasa si ospitalitatea localnicilor. Cele mai mari localitati sunt situate in partea de nord a insulei, acestea fiind niste locuri care fac un drum inapoi in istorie, pana la radacinile vechi ale Greciei. Satele din Creta sunt construite in stiluri venetiene si otomane, avand porturi vechi si frumoase, cu alei pavate, poduri de piatra, castele elegante, biserici si moschei. Totodata, in fiecare oras cu port vei gasi un far vechi si fermecator, dar si un debarcader plin cu diferite tipuri de barci.

Satele montane sunt caracterizate prin case de piatra cu acoperisuri rosii, strazi inguste, garduri si ziduri de case inundate cu flori colorate si luminoase. In centrul fiecarui sat se gaseste o bisericuta si o mica piata pavata in care localnicii obisnuiesc sa se relaxeze si sa bea o cafea, in stilul lor traditional si fermecator. Daca ai norocul sa gasesti un restaurant intr-un sat, acolo va exista, cu siguranta, mancare traditionala cretana, pe care trebuie neaparat sa o incerci.

Plajele din Creta

Fiind cea mai mare insula a Greciei, turistii care vin sa exploreze acest taram exotic vor gasi zeci de plaje minunate. Situata intre latura de sud a Marii Egee si partea de nord a Marii Libiei, cu un peisaj complex, Creta este mediul perfect in care sa iti petreci vacanta de vara, deoarece aici ai posibilitatea de a vizita o mare diversitate de plaje, plaje foarte mari si late (plaja Falassarna, plaja Matala, plaja Platanias), sau plaje romantice (plaja Geropotamos si plaja Balos), oras cu plaja (Rethymno), plaje izolate, accesibile doar pe jos (plaja Preveli) sau accesibile doar cu barca (plaja Glyka Nera).

Pe coasta de nord a Cretei predomina plajele lungi, cu nisip fin, de multe ori afectate de vant. Cu toate acestea, in timpul verii, vanturile nu sunt puternice, iar briza marii este, pur si simplu, incantatoare, astfel ca nu vei gasi niciun inconvenient atunci cand te vei plimba pe aceste plaje. In plus, plajele de pe coasta de nord a Cretei sunt mult mai populare decat cele din sud, fiind bine echipate, in special datorita faptului ca accesul aici este foarte usor si aproape de locurile de cazare.

Daca doresti, insa, sa explorezi plajele din sudul Cretei, te vei imbarca intr-o aventura uimitoare. Pentru a ajunge pe plajele curate, de o frumusete incomparabila, din coasta de sud a Cretei, va trebui sa treci cu masina prin sate mici, frumoase si idilice, apoi vei fi nevoit sa abandonezi masina si sa mergi pe jos prin cheile salbatice ale muntilor inalti. Cu cat este mai dificil sa ajungi la o plaja din sudul Cretei, cu atat aceasta este mai fermecatoare si mai impresionanta. Albastrul ireal al Marii Libiei merita, cu siguranta, sa fie vazut cu ochiul liber de catre orice turist care viziteaza superba insula Creta.

Locurile istorice si arheologice din Creta

Istoria Cretei dateaza de 9 milenii, 4 milenii fiind de dinainte de vechea civilizatie minoica. Civilizatia minoica a fost prima civilizatie care a trait in Europa, astazi existand o multime de vestigii minoice imprastiate in jurul insulei, incepand cu complexul palatului descoperit la Cnossos. Dupa ce civilizatia minoica a fost devastata de eruptia Therei (una dintre cele mai devastatoare eruptii cunoscute vreodata pe pamant), care a avut loc pe insula Santorini in anul 1570 i. Hr., Creta a fost dominata de o organizatie a Greciei antice. De-a lungul istoriei sale tumultoase, aceasta a cazut succesiv sub dominatia Imperiului Roman, Imperiului Bizantin, Republicii Venetiene, Imperiului Otoman si a statului modern al Greciei. Aceste diferite si bogate culturi si-au lasat amprenta adanc pe insula Creta, astazi putandu-se gasi urme ale tuturor civilizatiilor ce au locuit pe acest taram.

Care este cea mai buna perioada in care sa vizitezi insula Creta?

Fiind situata foarte aproape de Africa, vremea din Creta este calda in toata perioada anului, fiind foarte putine zile cu ploaie pe parcursul anului. Poti face baie in apele din jurul insulei aproape in orice perioada, dar intre lunile mai si noiembrie temperatura apei are peste 20 de grade Celsius.

In concluzie, atunci cand decizi sa vizitezi Creta, ia in considerare faptul ca ai o multime de locuri pe care sa le explorezi, asadar incearca sa stai pe insula cel putin o saptamana sau doua pentru a putea vizita tot ce este important.

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

 Creta (1) Creta (2) Creta (3) Creta (4)