Damnoen Saduak (1)Bangkok obisnuia sa fie candva un oras al canalelor. Situat pe raul Chao Praya, sistemul complicat al canalelor a fost principala cale de transport in trecut. Mai mult decat atat, canalele servesc ca si canalizare pentru oras, dar si pentru a gazdui mai multe piete plutitoare.

Odata cu trecerea timpului, tot mai multe canale din centrul Bangkokului au fost acoperite pentru a face loc unor drumuri rutiere. Regele Rama al IV-lea a construit primul drum in Bangkok, in anul 1861, ca raspuns pentru cererea europenilor care doreau un loc in care sa se poata deplasa cu caii si trasurile.

Odata cu disparitia canalelor s-au rarit si pietele plutitoare. Astazi, trebuie sa te deplasezi pana la periferia Bangkokului pentru a vedea o piata plutitoare. Majoritatea pietelor exista mai mult pentru turisti decat pentru comunitatea locala. Cu toate acestea, este inca distractiv sa vizitezi un astfel de loc si sa iti faci o parere despre un alt mod de viata, care, din pacate, devine din ce in ce mai rar.

Cea mai faimoasa si, probabil, cea mai mare piata plutitoare din Bangkok sau mai bine zis, din apropiere de Bangkok, este Damnoen Saduak. Aceasta piata se gaseste la aproximativ 100 de kilometri de capitala Thailandei, avand insa un acces destul de facil. Pentru a ajunge la destinatie, poti lua autobuzul 78 de la Terminalul de Autobuze Bangkok de Sud (calatoria dureaza aproximativ 2 ore si costa in jur de 2 euro) sau sa angajezi un sofer pentru o zi (un astfel de sofer poate fi angajat cu aproximativ 80 de euro pe zi, pentru aceasta suma fiind dispus sa se opreasca la mai multe locatii, in functie de dorinta turistului care apeleaza la serviciile sale).

Cu toate acestea, cel mai bun mod de a te bucura din plin de aceasta piata plutitoare este de a ramane cu o noapte inainte la unul dintre hanurile locale. Acest lucru iti permite sa vizitezi piata la primele ore ale diminetii, cu mult inainte de sosirea primelor autobuze din Bangkok, care obisnuiesc sa soseasca in jurul orei 9:00.Damnoen Saduak (2)

Cele mai multe autobuze, taxiuri si alte mijloace de transport in comun lasa vizitatorii intr-o locatie care se gaseste la aproximativ 1-2 kilometri distanta de centrul pietei plutitoare. Din acest punct, turistii nu pot decat sa apeleze la transportul oferit de barcile cu motor. Din pacate, soferii acestor barci profita de imposibilitatea turistilor de a se deplasa prin piata printr-un alt mod si ii taxeaza de la 30 de euro la 100 de euro pentru un tur de 1-2 ore prin piata. Femeile cu diferite pancarde te vor aborda imediat ce vei iesi din autobuz, oferindu-ti un pret pentru barci.

In acest moment, poti alege sa te plimbi pe jos 1,5 kilometri pana la intrare, evitand astfel preturile ridicate ale barcilor cu motor. De asemenea, in zona se zvoneste ca ar exista chiar si un autobuz care face aceasta ruta.

Daca, insa, iti doresti sa faci plimbarea cu barca cu motor, poti sa negociezi cu soferul si, daca ai noroc, poti sa faci rost de bilete la preturi convenabile.

Solul de langa canal este foarte fertil si de o calitate excelenta, fiind potrivit pentru cultivarea mai multor tipuri de fructe si legume. Nu este de mirare faptul ca in piata plutitoare Damnoen Saduak vei gasi o multime de negustori care vand struguri de Malacca, grapefruit chinezesc, mango, banane si nuca de cocos, toate proaspete si in stare foarte buna.

Peste tot de-a lungul canalului vei vedea barci cu coada lunga care apartin vanzatorilor si care, evident, transporta diferite tipuri de marfa. Exista in jur de o mie de astfel de barci in aceasta piata plutitoare, cu diferite tipuri de alimente si fructe locale, pe care le poti cumpara in timp ce acestea sunt in miscare. Culoarea fructelor proaspete iti va capta atentia. Este imposibil sa nu doresti sa cumperi ceva din aceasta piata si, in mod cert, vei dori sa faci fotografii.

In piata plutitoare Damnoen Saduak vei avea posibilitatea de a lua micul dejun sau pranzul in barca si, totodata, vei putea cumpara fructe, snacks-uri, palarii, tricouri, legume, rochii de matase, jucarii, obiecte de artizanat si suveniruri, toate la preturi incredibil de mici.

Merita sa vizitezi piata plutitoare Damnoen Saduak?Damnoen Saduak (3)

Daca esti in cautarea unei experiente autentice si, mai ales, a unei piete traditionale in excursia ta in Thalianda, aceasta vizita va fi destul de satisfacatoare. Poate ca in ultimul timp lucrurile au devenit in acest loc destul de turistice si o excursie in aceasta piata plutitoare ti se va parea ca o plimbare intr-un parc tematic. Cu toate acestea, aceasta excursie este una dintre cele mai bune posibilitati de a arunca o privire inapoi in viata traditionala thailandeza.

Piata plutitoare Damnoen Saduak este, cu siguranta, o piata uriasa si ofera o sumedenie de oportunitati de a vedea si cumpara tot felul de lucruri de la furnizori. In cazul in care doresti, poti chiar sa te aventurezi in imprejurimile pietei si sa il intrebi pe soferul barcii daca te poate plimba putin mai departe pentru a explora alte canale.

Daca esti pasionat de fotografie, aceasta vizita este un vis. Sunt atat de multe lucruri, ipostaze si imagini care merita sa fie imortalizate in aceasta piata, incat va fi greu sa iti inchizi aparatul de fotografiat. Recomandat ar fi, insa, ca fotografii sa ajunga in Damnoen Saduak dimineata devreme, cand soarele abia a rasarit si cand sunt mai putini turisti in preajma.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.