Creta (2)

sursa foto: Vladimir1984/shutterstock

Celebra plaja Balos, denumita si laguna Balos, este situata in partea de nord-vest a Cretei, la aproximativ 56 de kilometri nord-vest de Chania si la 17 kilometri nord-vest de Kissamos, fiind formata intre Cape Gramvousa si Cape Tigani. Locatia exacta a plajei Balos este in partea de sus a Peninsulei Gramvousa.

Balos este, cu siguranta, cea mai fotografiata plaja din Creta, fiind subiectul preferat din toate ghidurile turistice despre Grecia. Nu este o coincidenta faptul ca Printul Charles si Printesa Diana obisnuiau sa viziteze plaja Balos cu yahtul lor privat multi ani la rand.

Laguna Balos este renumita pentru apele sale turcoaz, pentru frumusetea naturala si, totodata, pentru peisajul sau salbatic frumos si exotic. In timpul verii, aceasta plaja este vizitata de mii de oameni, care sosesc in mare parte prin intermediul feriboturilor ce pleaca din portul Kissamos. Daca nu iti plac aglomeratiile, ar fi bine sa eviti plaja Balos in lunile iulie si august, deoarece in aceasta perioada obisnuiesc sa vina fluxuri mari de turisti. De asemenea, o idee buna este de a ajunge pe aceasta plaja in timpul diminetii, inainte de a opri aici barcile ce pleaca din Kissamos. Astfel, vei avea parte de cateva ore de liniste intr-un loc ceresc ce iti va ramane gravat in memorie pentru totdeauna.

sursa foto: Lucian BOLCA/shutterstock

Peisajul lagunei Balos este definit de un nisip alb si exotic, precum si de ape vii albastre si turcoaz. Apa este calda si nu are o adancime mare, fiind ideala pentru copiii mici. In multe locuri, nisipul are culoarea roz, din cauza milioanelor de scoici pisate, formand o priveliste mirifica si rara. Dincolo de stancile ce se gasesc la limitele lagunei, apa este mai adanca si mai rece, fiind ideala pentru practicarea sporturilor de mare, in special snorkeling. Laguna si zona inconjuratoare, cu specii rare de flora si fauna, sunt protejate in cadrul programului Natura 2000. In pesterile din zona se gasesc cuiburi de soimi Eleonora si cormorani.

Unele dezavantaje ale lagunei este ca fundul marii este tulbure, iar apele de mici dimensiuni faciliteaza dezvoltarea microorganismelor, care pot provoca un miros neplacut.

Langa plaja Balos se gaseste Insula Gramvousa sau “Insula Piratilor”. Numele sau vine din istoria recenta in care localnicii din timpul ocupatiei turcesti au folosit acest taram ca baza pentru piraterie. Pe partea de sus a insulei se gaseste azi o cetate venetiana. Este foarte greu de descris cat de frumoasa este privelistea de acolo. In acest caz, o imagine chiar valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte.

sursa foto: Kwiatek7/shutterstock

Cum se face accesul in Balos Beach?

In Laguna Balos se poate ajunge prin trei moduri. Prima si cea mai simpla cale este de a lua feribotul de dimineata de la Kissamos (un bilet costa intre 25 si 30 de euro). Calatorind cu feribotul, vei avea sansa de a vedea malul salbatic din Gramvousa si semnele lasate de puternicul cutremur ce a avut loc in anul 365 d. Hr. Daca esti norocos, s-ar putea sa fii insotit de delfini. In plus, feribotul va face o pauza pe plaja exotica din insulita Imeri Gramvousa, unde vei avea ocazia de a face o baie in apele cristaline ale marii si vei putea vedea vechea cetate si nava naufragiata.

sursa foto: Anton Chygarev/shutterstock

Daca nu vrei sa calatoresti cu feribotul si ai o masina 4×4 sau o motocicleta, poti conduce pe drumul prafuit, care este, insa, destul de prost, pornind de la Kaliviani si mergand de-a lungul Cape Gramvousa. Dupa 10 kilometri drumul se termina, chiar deasupra lagunei. Vederea panoramica a plajei Balos si a insulei Imeri Gramvousa este de-a dreptul uluitoare. De acolo, poti merge pe jos pe un drum de un kilometru care duce la plaja sau, mai bine zis, la paradisul grecesc.

Cu toate acestea, cel mai interesant mod de a ajunge in Balos este prin trekking. Trek-ul este un tip de calatorie pe o distanta lunga si aventuroasa, realizat pe jos in locuri in care nu exista mijloace de transport in comun. Aceasta calatorie dureaza, in general, trei ore si porneste de la Kaliviani, urmand sa se desfasoare prin peisajul aspru si uscat al tinutului Gramvousa.

Daca alegi aceasta cale de a ajunge la plaja Balos, nu uita sa porti o palarie si sa ai in ghiozdan cat mai multa apa cu putinta. Cand ajungi in Balos, poti vizita capela mica a Sfantului Gheorghe, care este situata in Tigani. La Tigani, ai putea vizita, de asemenea, pestera mare in care multe femei si multi copii au fost sacrificati in timpul masacrelor turcesti din 1825. In acea perioada, crestinii s-au ascuns in pestera, insa turcii le-au descoperit rapid adapostul si i-au ucis pe toti. Exista un semn comemorativ la locul in care s-au gasit oasele victimelor. De asemenea, la nord de Balos, in Cape Korykon, vei putea vedea ruinele micului oras roman Agnio unde se gaseste templul lui Apollo.

sursa foto: leoks/shutterstock

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.