Sursa foto: Feel good studio/Shutterstock.com

In sudul Frantei, in special pe Coasta de Azur si in regiunea Provence, se gasesc unele dintre cele mai frumoase orasele si sate din intreaga Europa. De la est la vest, coasta mediteraneana este inconjurata de sate mai mici sau mai mari, cu o arhitectura simpla, dar fermecatoare, care cer sa fie explorate. Sudul Frantei este o destinatie in care trebuie sa ajunga orice calator. Are cate ceva atragator pentru fiecare dintre noi, fie ca este vorba de arhitectura, vegetatie, istorie, delicioasa branza brie sau de plantatii viticole.

Iata care sunt, in opinia noastra, cele mai interesante 5 sate din sudul Frantei:

Gordes

Sursa foto: romrodphoto/Shutterstock.com

Considerat de multi ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din Europa, Gordes, cu ale sale cladiri din piatra, pare a fi o altfel de civilizatie, situata in mijlocul peisajelor accidentate ale Parcului Natural Luberon. Stradutele pavate si casele din piatra insiruie strada principala a orasului ce se indreapta spre varf de munte, ajungand tocmai la intrarea in cel mai mare castel din secolul al XVI-lea. De-a lungul timpului, Gordes a gazduit mai multi artisti francezi celebri, in special pictori, cele mai sonore nume fiind Marc Chagall, Victor Vasarely, André Lhote, Jean Deyrolle si Pol Mara. Atractiile principale ale satului sunt Muzeul Pol Mara, cateva case ale unor fosti localnici deschise azi vizitatorilor si, nu in ultimul rand, veselul festival de muzica al verii.

Roussillon

Alex Tihonovs

Dupa Gordes, satul Roussillon reprezinta cea mai populara destinatie pentru vizitatorii ce poposesc in zona Luberon din regiunea Provence, sudul Frantei. Cocotat pe varful unei stanci imense, acest mic orasel, construit intre secolele XVI si XVIII, atragator prin frumusetea rocilor de culoarea ruginei, isi imbina armonios nuantele arhitecturale cu cele ale vegetatiei montane din imprejurimi. Privelistile sale pitoresti au atras o sumedenie de artisti de-a lungul anilor, fapt ce este dovedit astazi prin gama larga de galerii de arta expuse in muzeele localitatii. Insa cele mai atractive activitati in Roussillon sunt, cu siguranta, plimbarile cu bicicleta de-a lungul falezei si vizitarea atelierelor de fabricare a pigmentului.

Uzès

Sursa foto: Sebastien Buriel/Shutterstock.com

Celebru, in primul rand, pentru faptul ca a fost primul ducat al Frantei, Uzès respira la fiecare pas istorie, cultura si multa pasiune. In centrul orasului, atractia principala, un castel medieval maret si impunator, inca gazduieste un duce. In jurul cetatii, locuintele oamenilor, construite in acelasi stil medieval, sunt asezate in ordine pe stradutele pietruite ale orasului, atragand atentia trecatorilor prin frumusetea gradinilor intens colorate. Cea mai remarcabila caracteristica istorica a orasului este Pont du Gard, un imens viaduct construit in secolul al XVIII-lea deasupra raului Gardon. Intr-o atmosfera pasnica si autentica, Uzès, acest orasel mai putin frecventat de turisti decat alte localitati din sudul Frantei, merita, cu siguranta o vizita, mai ales daca iti doresti o vacanta linistita!

L’Isle-sur-la-Sorgue

Sursa foto: Paul Atkinson

In trecut un sat de importanta nautica, L’isle-sur-la-Sorgue este, in prezent, o destinatie turistica femecatoare, cu arhitectura veche si cu buticuri pline de fel si fel de antichitati si obiecte de artizanat atragatoare. Mai mult, daca vii duminica aici, vei putea experimenta o vibratie cu totul si cu totul aparte a satului, acesta gazduind in sfanta zi a saptamanii piete traditionale cu obiecte facute de mestesugarii localnici si, desigur, cu antichitati. Iar daca targurile de mestesuguri si obiecte antice nu sunt pe gustul tau, te poti delecta cu o cafea savuroasa intr-unul dintre cafenelele clasice asezate pitoresc de-a lungul raului sau sa faci o plimbare incantatoare cu barca pe Sorgue.

Arles

Sursa foto: goorli/Shutterstock.com

O vizita a regiunii franceze Provence ar fi incompleta fara a trece macar o zi prin Arles. Acest mic oras, insemnat pe alocuri cu diferite ruine romane, se lauda cu unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane (este construit in secolul I). Dat fiind faptul ca l-a gazduit pe Van Gogh vreme de mai multi ani, Arles il onoreaza astazi pe marele pictor cu un muzeu ce ii expune mai multe opere importante. Centrul de interes al orasului este insa Place du Forum, unde o statuie a lui Mistral priveste deasupra cafenelelor si restaurantelor traditionale ce isi asteapta vizitatorii. De neratat in aceasta piata este Café Van Gogh.


Te-am facut curiosi in privinta oraselor pitoresti din Franta? Vezi ofertele noastre pe www.dertour.ro sau vino in agentiile Dertour sa discuti cu colegii nostri: https://agentii.dertour.ro