Sursa foto: Ihor Pasternak/Shutterstock.com

Dramaturgul irlandez George Bernard Shaw, spunea: “Daca vreti sa vedeti cum arata Raiul pe Pamant, mergeti in Dubrovnik”. Incantatorul oras, inconjurat de ziduri medievale impresionante si asezat de-a lungul stralucitoarei Mari Adriatice, a inspirat o multime de artisti, scriitori si poeti de-a lungul secolelor si continua sa ii incante pe vizitatori in zilele noastre. Pentru calatorii in cautare de plaje luxuriante, castele misterioase si arhitectura medievala bine conservata, Dubrovnik este, cu siguranta, o alegere excelenta.

Iata 5 motive pentru care merita sa vizitezi orasul Dubrovnik, “Perla Adriaticii”:

Orasul Vechi

Orasul Vechi din Dubrovnik este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine pastrate orase medievale din lume. Timp de secole, a fost un oponent serios al Venetiei ca port comercial, cu zidurile sale imense de piatra, construite intre secolele XI si XVII pentru a oferi protectie orasului.

Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Orasul Vechi din Dubrovnik te invita sa-i explorezi istoria zbuciumata prin plimbari de-a lungul zidurilor sale, dar si sa te bucuri de privelistile uimitoare ale Perlei Adriatice si ale insulelor din imprejurimi. Fiind o zona fara trafic rutier, aceasta parte a Dubrovnikului este foarte sigura si placuta, insa se poate simti usor sufocanta din cauza fluxului mare de turisti care apar in numar din ce in ce mai mare de cativa ani incoace. Desi a suferit daune majore in timpul cutremurului din 1667 si in perioada Razboiului Civil din anii ‘90, Orasul Vechi din Dubrovnik arata incredibil datorita restructurarilor realizate de catre autoritati.

Plajele

Dubrovnik are plaje minunate; atat cele aglomerate din oras, cat si cele ascunse, din afara orasului, sau cele private din cadrul hotelurilor. Nu toate au nisip fin si auriu, insa majoritatea sunt perfecte pentru o relaxare la soare si balaceala in mare, datorita apelor blande si cristaline ale Adriaticii.

Asadar, dupa ce vizitezi Orasul Vechi, fa un popas pe Plaja Banje, situata chiar in apropiere. Desi este, in general, destul de aglomerata, aceasta merita atentia ta, mai ales daca vrei sa bei un cocktail racoros intr-unul din barurile de langa.

Daca preferi o zi petrecuta pe o plaja mai retrasa, atunci indreapta-te spre marginea orasului, la plaja Sveti Jakov, care iti va oferi vederi superbe ale Dubrovnikului.

Game of Thrones

Esti fan al seriei HBO Game of Thrones? Atunci, probabil ca te vei bucura sa afli ca multe dintre scenele cu Westeros, Landing King, au fost filmate in Orasul Vechi din Dubrovnik. Exista chiar si tururi cu ghid special concepute pentru fanii acestei productii. Turistii au parte de o experienta unica, de doua ore, in care li se explica si li se arata locatiile si scenele filmate in aceasta zona. Unul dintre locurile vizitate in acest tur este Poarta Pile, unde a avut loc o revolta impotriva maleficului rege Joffrey.

Festivaluri

Dubrovnik ofera atat localnicilor, cat si vizitatorilor, o gama vasta de evenimente culturale in fiecare an. Indiferent ca esti iubitor de muzica clasica sau ca doresti sa celebrezi unele dintre bunatatile culinare ale Croatiei, si anume gemul si marmelada, vei gasi un festival pe gustul tau in acest mare oras. Cel mai important eveniment al anului este, desigur, Festivalul de Vara, care se afla la a sasea decada de celebrare. Atunci te poti bucura de sase saptamani de teatru, muzica si literatura contemporana intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, in cadrul unui festival ce vizeaza mentinerea traditiilor culturale ale orasului.

Mancare delicioasa.

Bucataria croata este formata, in mare parte, din preparate delicioase din peste si fructe de mare, cu care te poti delecta in mai toate restaurantele din Dubrovnik. Asociaza-le cu unul dintre celebrele vinuri rosii sau albe din Croatia si, in mod garantat, vei avea parte de o experienta culinara de neuitat.

Consulta ofertele Dertour in Dubrovnik pe https://www.dertour.ro/early-booking/croatia/dubrovnik sau vino in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/