Deși este adesea văzută ca o simplă destinație de vacanță de vară, Tunisia este un pachet plin de surprize pentru cei care doresc să se aventureze pe țărmurile ei nisipoase. Aici poți avea parte de dune vaste de nisip saharian, cultura specifică Africii de Nord, ruine antice pline de istorie și orașe exotice.
Tunisia a fost foarte mult timp grânarul Romei, iar bogățiile culturale pe care romanii le-au lăsat în urmă sunt un motiv suficient pentru a vizita acest tărâm. Istoria acestei țări şi-a pus amprenta asupra elementelor estetice autohtone, amprentă ce poate fi observată cu ușurință în componența unora dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură islamică din regiune. Astfel de obiective o transformă într-una dintre cele mai căutate destinații turistice de pe continentul african. Dacă te-ai hotărât să vizitezi această țară și nu știi ce program să îți faci pentru sejurul tău, iată care sunt principalele atracții din Tunisia, pe care ar trebui să le vizitezi.
1. Amfiteatrul El Djem
Impozantul amfiteatru roman El Djem (El Jem) este atracția principală a orașului cu același nume, oraș candva faimos în Africa de Nord. Aceasta relicvă romană incredibil de bine conservată este unul dintre cele mai bune exemple de amfiteatre, din punct de vedere arhitectural, existente în ziua de azi, amintind de influența romanilor asupra Africii de Nord.
Dacă vizitezi acest obiectiv turistic al Tunisiei, vei putea să te plimbi pe coridoarele din arena, așa cum și gladiatorii obișnuiau să o facă în vremurile de odinioară. De asemenea, poți să urci până la cele mai înalte niveluri și să admiri întreaga arena, imaginându-ți luptele ce obișnuiau să fie date pe vremea gladiatorilor romani.
2. Muzeul Bardo
Chiar și cei care nu se dau în vânt după vizitarea muzeelor vor fi impresionați de mozaicurile frumoase prezente în Muzeul Bardo, unul dintre obiectivele turistice cele mai importante ale Tunisiei.
În acest muzeu-palat opulent rezidă una dintre cele mai renumite colecții de mozaicuri din lume. Fiecare camera dezvăluie mozaicuri complexe și încă vibrante, dezgropate din situri arheologice de pe toată suprafața Tunisiei. Cele mai impresionante sunt camera Sousse, camera Odyssesus și camera Dougga, care prezintă podele de mozaic din era elenistică și romană, dar merită să îți pierzi o întreagă dupa-amiaza plimbandu-te pentru a vedea întreaga colecție.
De fapt, acesta este unul dintre muzeele de top din Africa de Nord și este un exemplu de măiestrie antică ce nu are voie sa fie ratat într-o excursie în Tunisia.
3. Djerba
Dacă ești în căutarea unei evadări pe o plajă exotică cu peisaje perfecte, Djerba este locul potrivit. Principalul oraș al plajei, Houmt Souk, are un cartier vechi ce atrage atenția tuturor turiștilor, datorită caselor sale albe incredibile.
Acest cartier este o atracție în sine, oferind o mulțime de oportunități de cumpărături pentru cei care doresc să coboare pe plajă. Cu toate acestea, acele benzi de nisip din afara orașului sunt cele mai populare zone pentru turiștii insulei. Acestea sunt extrem de curate și frumos împodobite cu palmieri, fiind astfel locuri ideale pentru zilele în care dorești să te relaxezi și să meditezi.
4. Marele Erg Oriental
Giganticul deșert Sahara ocupă o mare parte din suprafața Tunisiei, iar cel mai frumos colt de deșert din întreaga lume se găsește chiar în aceasta tara, sub numele de Marele Erg Oriental. Aceste dune de nisip frumoase ca o opera de artă oferă un peisaj suprarealist și superb, ce pare a fi într-o continuă schimbare.
Pentru mulți vizitatori, Marele Erg Oriental este un loc de joacă ideal pentru echitație cu cămile, însă dunele de nisip de aici pot fi, de asemenea, perfecte pentru a prinde un apus de soare de poveste. Uriașul deșert african poate părea înfricoșător, însă impresionează prin dimensiuni și culori. Se spune că nicăieri în lume nu există un cer mai frumos colorat decât cel pe care îl vezi din Sahara. Dacă vrei să rămâi cu amintiri de neuitat, alege să mergi într-o excursie ghidată prin deșert în care să călărești cămile și să te bucuri de crepuscul.
5. Sidi Bou Said
Incredibil de draguț, Sidi Bou Said este un sat situat pe vârful unei stânci, acest mic cătun fiind căutat de turiști din lumea întreaga de zeci de ani, fiind extrem de atractiv datorită aleilor albe și caselor sale cu ferestre ce prezintă cadre din fier forjat și uși colorate în albastru, alcătuind astfel o arhitectură perfectă.
În timp ce au locuit aici în 1914, Paul Klee, August Macke și Louis Moilliet au prins pe pânză frumusețea acestor clădiri albe cu usi albastre. De atunci încoace, Sidi Bou Said a devenit un cartier al artiștilor și locul de weekend preferat al localnicilor tunisieni. E un loc ideal pentru a te plimba, pentru a cumpăra mici cadouri pentru cei de acasă și pentru a savura pur și simplu o cafea în timp ce te bucuri de priveliște.
6. Cartagina
Candva rivalul major al Romei, Cartagina a fost cetatea fenicienilor maritimi ce aveau sa fie prezenți pentru totdeauna în cărțile de istorie despre războaiele punice. Ruinele acestui oraș antic stau acum lângă mare în mijlocul suburbiilor tunisiene, fiind parcă un avertisment că și cele mai mari orașe pot fi reduse la moloz.
Nu doar atât, dar este și unul dintre cele mai bogate orașe din lume din punct de vedere cultural. Asupra acestei localități și-au lăsat amprenta o mulțime de civilizații, printre care și fenicienii, punii sau romanii. Este adevărat că multe situri arheologice din Cartagina sunt în ruină, însă asta nu îți oprește cu nimic imaginația să zburde.
Coloanele dărâmate și mormanele de marmură ce evocă civilizația antică a fenicienilor sunt mărginite de o panoramă a mării Mediteraneene, care a fost fundamentală pentru prosperitatea orașului. Nu vei găsi doar ruine, ci și locuri deosebit de frumoase cum ar fi Amfiteatrul Roman, Parcul Arheologic, Băile Gargilius și Antoninus Pius sau Dealul Byrsa.
7. Kairouan
Cu moschei, madrase și o mulțime de morminte, Kairouan este al patrulea oraș cel mai important pentru cei cu credința musulmană. Arhitectura arabă de aici este cu adevărat inspirațională, fiind compusă din minarete subțiri și cupole voluminoase de o frumusețe rară.
Cu străzi labirint înguste și aliniate în jurul caselor mărunte și frumos colorate, centrul vechi al orașului Kairouan are o atmosferă feerică pierdută în timp, care este, într-adevăr, punctul culminant al unei vizite a acestui oraș.
8. Hammamet
Fiind în topul celor mai bune plaje din Tunisia, Hammamet este un loc de vis presărat cu clădiri albe și curate ce se situează lângă marea de un albastru strălucitor.
Farmecul relaxant al acestui oraș este oferit de plajele sale cu nisip alb și fin, ideal pentru plimbările de dimineață sau din timpul apusurilor de soare. Acesta ar putea fi locul perfect de vacanță dacă îți dorești un sejur liniștit, relaxant și exotic pe un tărâm îndepărtat.
9. Manastirea Ribat
Una dintre cladirile cele mai fotogenice ale Tunisiei, cu zidurile sale voluminoase, este, cu siguranță, cetatea-mănăstire Ribat, situată în localitatea Monastir.
Aceasta impozantă clădire cu vedere la port a fost inițial parte dintr-un șir de forturi de coastă, fiind astăzi una dintre puținele rămase încă în picioare și pastrate în stare grandioasă. Dar acum, Ribat este doar o atracție turistică a Tunisiei și nu un loc de apărare al orașului. Cu toate acestea, Ribat este foarte vizitat de către iubitorii de istorie și cultură, care sunt în căutarea celor mai de preț comori din Tunisia.
10. Matmata
Matmata este o zonă deșertică în care s-a filmat „Căminul lui Luke Skywalker” în Star Wars. Această zonă pare desprinsă din altă lume datorită locuințelor cu arhitectură de tip peșteră. În Matmata vei descoperi localnici prietenoși, care abia așteaptă să schimbe câteva vorbe cu tine și să te servească cu un delicios ceai.
11. Sousse
Este o stațiune portuară în care foarte mulți europeni aleg să își petreaca vacanța. Datorită caselor vopsite în alb și albastru, te vei simți ca în Grecia. Medina (bazarul-cetate din oraș), te va aduce cu picioarele pe pământ și îți va aduce aminte că ești pe pământ african. Acesta îți oferă o mulțime de tarabe în care abundă culorile și aromele, toate conturate frumos de o muzică locală și de graiul zgomotos al tunisienilor.
12. Lacul Chott El Djerid
Ce altceva mai poți vizita în Tunisia, te intreb? Ei bine, lacul Chott El Djerid este un loc minunat și unic în lume. Tradus din arabă, numele său înseamnă „laguna tărâmului palmierilor”, chiar dacă acesta e înconjurat de dune de nisip mai degrabă decât de palmieri. Cuvantul „chott” denotă faptul ca lacul ramane uscat în timpul sezonului cald și că se umflă în timpul ploilor. Locuit de crocodili până la începutul secolului al XX-lea, acum singurii vizitatori temporari în afară de oameni sunt păsările flamingo care aleg să-și facă aici cuibul în timpul primăverii.
Acoperit de o crustă de sare care îți permite să străbați lacul pe jos, oferă un peisaj desprins din alte lumi, având o cromatică jucăușă care îmbină albul, verdele și violetul. Merită să vezi strălucirea soarelui pe imensa suprafață sărată, deoarece va rămâne o amintire inedită pe care o vei putea rememora toată viața.
Găsește cele mai bune oferte de vacanta in Tunisia alături de Dertour și bucura-te de toate atracțiile și obiectivele pe care le are de oferit aceasta țară! Fie că îți petreci vacanța alături de rude, de prieteni, sau de partenerul de viață, cu siguranță vă veți întoarce cu povești interesante, amintiri de păstrat pentru totdeauna și cadouri discrete și simpatice pentru cei dragi care nu au călătorit alături de tine.