Hurghada a fost fondată la începutul secolului al XX-lea, dar, pentru o lungă perioadă, nu a fost altceva decât un sat de pescari. Dezvoltarea turismului la Marea Roșie a contribuit la evoluția orașului, transformând Hurghada într-o o stațiune foarte căutată.

Orașul se extinde de-a lungul zonei de coastă, dar, și spre deșert, și are acum mai mult de 200 de hoteluri de diferite categorii. În cele ce urmează, vă prezentăm un ghid de călătorie în Hurghada cu informații utile despre condiții de călătorie, atracții turistice, sfaturi utile.

Când este cea mai bună perioadă de călătorie în Hurghada

Hurghada este caracterizată de o climă deșertică subtropicală, care se manifestă prin luni de vară foarte calde și uscate. În cele mai fierbinți zile de vară din iulie și august, temperaturile cresc până la o medie de 35°C la umbră, cu maxime de peste 40°C. De regulă, nu există precipitații deloc în această perioadă a anului.

Nopțile mai răcoroase sunt tipice pentru clima deșertică din Hurghada. Temperaturile pot scădea până la 20°C, în lunile de vară, ceea ce este destul de revigorant în comparație cu zăduful din timpul zilei. În lunile de tranziție—aprilie, mai, octombrie și noiembrie—, temperaturile se situează în medie, la valori care variază între 24°C și 26°C.

Cele câteva luni de iarnă sunt relativ ușoare, caracterizate tot de clima subtropical uscată. În timpul iernii, în Hurghada, este un pic mai rece, iar temperaturile scad la aproximativ 20°C în timpul zilei și aproximativ 9°C la 11°C în timpul nopții. În lunile decembrie-martie pot apărea și precipitații izolate.

În această parte a Egiptului poate fi petrecută o vacanță de neuitat aproape pe tot parcursul anului datorită temperaturilor ridicate. Cel mai bun moment pentru a călători în Hurghada este în perioadele aprilie – iunie și septembrie – noiembrie. Vremea este caldă și însorită în aceste perioade, dar temperaturile nu sunt foarte ridicate. Temperatura apei din Hurghada este de până la 29 °C, fiind ideală inclusiv pentru scufundări.

Sezonul de vârf coincide cu lunile iulie și august în care se ating cele mai înalte temperaturi. Dacă nu aveți probleme cu temperaturile ridicate. chiar și mijlocul verii poate fi o perioadă bună de călătorie.

Condiții de călătorie în Hurghada

Ca măsură de siguranță, turiștii care călătoresc în Egipt în timpul pandemiei trebuie să prezinte un certificat de testare PCR negativ la sosirea în Țara Faraonilor. Certificatele sunt acceptate în limba arabă sau engleză.

Pasagerii cu un certificat de vaccinare Covid-19 care atestă vaccinarea completă cu cel puțin 15 zile înainte de călătorie sunt exceptați de la testarea PCR. Vaccinurile acceptate sunt: AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac și Sputnik V.

Pe durata șederii, turiștii trebuie să aibă o asigurare de călătorie valabilă. Este bine ca turiștii să aibă o asigurare care include asistență medicală pentru accidente și îmbolnăviri, inclusiv cu SARS-CoV2 (Covid-19). Pentru mai multe detalii, consultați site-ul oficial: https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/egypt/.

Cetăţenii români care călătoresc în Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Documentul de călătorie utilizat – pașaport simplu sau pașaport simplu temporar – trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

La data de 25 aprilie 2021, Parlamentul egiptean a aprobat decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru o perioadă de trei luni, începând cu data de 26 aprilie 2021, pe fondul situației de securitate și a măsurilor adoptate pe linia combaterii pandemiei de COVID-19 din Republica Arabă Egipt

Pentru mai multe informații  referitoare la restricțiile de pe teritoriul Egiptului consultați actualizările de pe site-ul MAE: https://www.mae.ro/travel-conditions/3691.

Cum ajungi în Hurghada

Singura modalitate de a ajunge rapid și ușor în Hurghada este prin curse aeriene cu opțiuni variate de bilete de avion. Curse directe spre Hurghada pleacă săptămânal de pe aeroportul Henri Coandă și din Cluj-Napoca. Călătoria durează în jur de 3 ore și 30 de minute. Cursele directe către Hurghada, mai exact, către Aeroportul Internațional Hurghada, sunt operate de compania aeriană Animawings.

Desigur, există și curse aeriene ale altor operatori spre Cairo, însă de acolo este nevoie de o legătură cu un autocar spre Hurghada sau cu o cursă aeriană internă. Varianta de zbor prin Cairo vă poate aduce mai aproape și de Piramide.

Unde stai în Hurghada

Hurghada este una dintre cele mai populare destinații turistice din Africa și oferă multe opțiuni excelente de cazare. Indiferent de locul pe care îl căutați, este bine ca acesta să se potrivească perfect cu tipul de vacanță dorită. Puteți începe căutarea în Village Road sau El Dahar (downtown), cartiere populare din oraș. Deoarece, Hurghada este un oraș de coastă, cele mai multe dintre hotelurile sale sunt aliniate pe țărmurile Mării Roșii. Pentru vizite culturale, puteți alege să stați în zone apropiate de Desert Breath Land Art. Mahmya și Aquapark reprezintă alte zone de interes pentru turiști.

Dacă vă aflați în oraș pentru prima dată, hotelurile din jurul Old Sheraton Street pot fi cea mai bună alegere. Aceste hoteluri se află mult mai aproape de aeroport și, datorită poziționării lor, vă permit să luați contact cu direct cu localnici. Dacă vă aflați în oraș pentru un sejur de lux, cel mai bine este să vă cazați în hoteluri situate în jurul districtului El-Gouna. Aceste hoteluri sunt situate în partea de nord a orașului și au cele mai frumoase țărmuri.

Dacă doriți să vă bucurați de scufundări, hotelurile din jurul Sofa Bay oferă cele mai bune facilități. Aceste hoteluri sunt situate în partea de sud a orașului și la 45 de minute de mers cu mașina de aeroport.

Cu ce te deplasezi în Hurghada

Puteți apela la autobuze mici și taxiuri pentru a circula prin oraș. Autobuzele mici sunt principalul mijloc de transport public în Hurghada dar acoperă și multe rute din jurul orașului. Nu au opriri fixe pe traseu, urcarea și coborârea pasagerilor se fac la cerere, iar tariful este plătit în numerar.  De asemenea, puteți închiria o mașină sau bicicletă pentru a vă deplasa autonom prin oraș și spre principalele atracții turistice.

Obiective și atracții turistice în Hurghada

Stațiunea Hurghada din Egipt abundă în obiective și atracții turistice.

În Hurghada, în primul rând, vă puteți bucura de soare și de apa Mării Roșii, puteți face scufundări și să vă bucurați de una dintre cele mai fascinante și bogate faune și flore submarine din lume.

Cele mai frumoase monumente de istorie și arhitectură sunt situate în El-Dahar, orașul vechi, un spațiu fascinant, colorat, format din labirinturi de străzi mici, piețe, magazine și restaurante. Moscheea El Mina din Hurghada este cea mai mare din Hurghada și unul dintre cele mai frumoase monumente amplasate în centrul Orașului Vechi, direct pe țărmul Mării Roșii.

Acvariul din Hurghada sau Grand Aquarium este cel mai mare acvariu de pe teritoriul Egiptului și unul dintre cele mai mari din lume. Grand Aquarium este extrem de atractiv datorită colecției impresionante de floră și faună din Marea Roșie, porțile sale fiind deschise vizitatorilor în fiecare zi. Grand Aquarium vine la pachet și cu un parc zoologic extrem de captivant pentru cei mari și cei mici. Totodată, Aquapark Titanic din Hurghada, unul dintre cele mai mari parcuri de distracție și atracții acvatice din Egipt, constituie o destinație sigură de petrecere a unor momente pline de energie pozitivă.

Safari în apropiere de Hurghada

Aproape de Hurghada vă puteți bucura de peisajul stâncos și deșertic, deoarece, la doar 12 km distanță, poate fi admirat Gabal Sha’ib El Banat, al doilea cel mai înalt și cel mai spectaculos munte al Egiptului.

Cairo

Distanța dintre Hurghada și Cairo este de aproximativ 450 km. Aici, puteți vizita Muzeul Egiptean, o instituție în care pot fi admirate peste 120.000 de exponate, printre care și obiecte care au aparținut lui Tutankhamon și altor faraoni. Dacă nu doriți să vizitați muzeul, puteți merge direct pe Platoul Giza ca să vedeți piramidele, Sfinxul, dar, mai ales, Marea Piramidă. Numită și Piramida lui Kheops, aceasta este una dintre cele 7 minuni ale lumii și singura care s-a păstrat până astăzi.

Alte excursii de neratat de către mulți turiști sunt cele la Luxor, pentru vizitarea templelor de la Karnak, și a mormintelor din Valea Regilor.

Iată și câteva sfaturi utile:

  1. Nu uitați să purtați haine ușoare și deschise la culoare, să folosiți soluții de protecție solară, să fiți echipați cu ochelari de soare, pălărie sau eșarfă pe cap.
  2. Traficul în oraș este destul de haotic pentru un european, așa că, aveți grijă pe unde mergeți, pe unde treceți strada, deoarece, regulile de circulație nu sunt chiar o normă. Aveți grijă când luați taxiul, deoarece, este posibil ca aparatul de taxat să nu fie pornit și să plătiți un preț disproporționat.
  3. Pregătiți-vă să plătiți servicii, mai degrabă, în dolari americani. Totodată, este bine de știut că moneda locală este lira egipteană și are ca subdiviziuni o sută de piaştri.
  4. Feriți-vă să cumpărați lucruri de la magazinele din zona hotelurilor, negociați tot ceea ce cumpărați deoarece, altfel, veți plăti un preț mai mult decât dublu. În tot cazul, localnicii vor încerca să își vândă mărfurile. Învățați să spuneți „nu, mulțumesc”, atunci când este cazul. 
  5. Pentru cumpărături, puteți alege magazinele de pe Sherry Street, una dintre cele mai mari artere laterale din Sheraton Street și cea mai lungă stradă comercială din Hurghada. Dacă nu vă simțiți confortabil să negociați, puteți merge la cumpărături la centre comerciale mari în zona Hurghada, cu prețuri fixe.

Concluzie

Hurghada, numită și Paradisul acvatic, este una dintre cele mai atractive stațiuni turistice din Egipt. Destinația este preferată de mulți turiști, datorită frumuseții locului, a siguranței, a serviciilor turistice și a prețurilor atractive la produse și servicii.