Sursa foto: Olga Gavrilova/Shutterstock.com

Cele mai colorate orașe și cartiere din Europa nu se găsesc de obicei pe lista celor mai frumoase destinații de vizitat pe Bătrânul Continent, dar paletele lor de culori vesele dau întotdeauna turiștilor un motiv să zâmbească și să își pună aparatele de fotografiat în funcțiune.

Unele dintre aceste locuri sunt situri de patrimoniu mondial, unele sunt vechi de secole, iar altele sunt doar un rezultat fascinant al talentului artistic mai multor arhitecți desăvârșiți. Cele mai multe dintre aceste orașe sunt destinații de călătorie celebre și au apărut de nenumărate ori în site-urile și publicațiile de turism și de fotografie, dar puțini știu care este istoria din spatele lor.

Următoarele 5 orașe europene nu numai că sunt pline de culoare, dar au la bază povești extrem de interesante:

1. Sighișoara, România

Cetatea Sighisoara, Romania

Cetatea Sighisoara, Romania

Cei mai mulți străini care ajung pe tărâmurile Transilvaniei vin cu dorința de a vizita castelele medievale „întunecate” și învăluite de legendele înfricoșătorului Dracula. Când ajung în Sighișoara, însă, sunt complet uimiți de numeroasele case colorate în nuanțe pastelate, în special de cele de la cetate. Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Sighișoara este ultimul oraș-cetate încă locuit în Europa.

Cu un trecut bogat (se spune că este locul de origine al lui Vlad Țepeș), Sighișoara este, după părerea multora, cel mai atractiv orașel din punct de vedere turistic din întreaga Românie, având străzi labirintice încântătoare, biserici vechi interesante, cafenele locale cu atmosferă specifică secolelor trecute și case colorate ce încântă privirile vizitatorilor la fiecare pas. Reprezintă combinația perfectă între istorie, arhitectură fermecătoare și mister!

2. Copenhaga, Danemarca

Cladiri colorate in Copenhaga, Danemarca

Cladiri colorate in Copenhaga, Danemarca

Capitala Danemarcăi, în special Nyhavn (în traducere, Noul Refugiu), micul canal căptușit pe ambele maluri de clădiri vopsite în culori vii, care găzduiesc în prezent numeroase buticuri, baruri și restaurante, este un must-see pentru călătorii pasionați de peisaje urbane. Cu o mulțime de bărci vechi ancorate de-a lungul apei, canalul Nyhavn, deși are o atmosferă tipic scandinavă, este într-o forfota continuă, în special în zilele însorite, când localnicii ocupă mesele teraselor de pe trotuare pentru a se bucura de o masă cu preparate locale.

Canalul a luat naștere în 1671 pentru a permite navelor să intre și să treacă prin piața veche a orașului. Se spune că însuși Hans Christian Anderson a trăit în această zonă a Copenhagăi la începutul secolului al XIX, scriind aici câteva dintre basmele sale renumite.

Vezi ce oferte de vacanță în  Copenhaga, Danemarca am găsit pentru tine!

3. Cinque Terre, Italia

Peisaj din Cinque Terre

Peisaj din Cinque Terre

Cinque Terre sau Cele Cinci Sate din pitoreasca Rivieră Italiană fac parte din Parcul Național Cinque Terre, care este site al Patrimoniului Mondial UNESCO. Satele se întind de-a lungul unor terase stâncoase, pe un teren accidentat cu vedere la mare, înverzit pe alocuri de viță de vie și de plantații de măslini. Fiecare clădire este pictată în culori pastelate, creând impresia că cineva a aruncat o grămadă de căsuțe pe tot litoralul.

Este o mare încântare pentru vizitatori și un adevărat paradis pentru trekkeri, chiar dacă, în ultimii ani, regiunea a devenit extrem de aglomerată. Nu sunt permise autoturismele aici, prin urmare singura modalitate de a călători de la un sat la altul este cu trenul, cu feribotul sau pe jos.

Riviera Italiană a început să se dezvolte acum 1000 de ani, odată cu inflorirea agriculturii, în special a vinului alb. Până atunci, întreaga zonă avea să fie invadată de pirați.

4. Wroclaw, Polonia

Wroclaw

Cladiri colorate in Wroclaw, Polonia.

Wroclaw este un oraș care a fost construit în jurul a cinci țări – Boemia, Austria, Prusia, Germania și Polonia, urmând ca în cele din urmă să facă parte din Polonia. În 1945, o mare parte din oraș a fost distrusă de bombardamentele Uniunii Sovietice, astfel că multe dintre clădirile medievale de astăzi au fost construite de fapt după acea perioadă. Este un oraș pitoresc, plin de culoare, construit pe un labirint de canale, poduri și străzi înguste.

Cele mai multe dintre clădirile care înconjoară piața principală, numită Rynek, sunt din secolul al XIV, dar au trebuit să fie restaurate după ce au fost mistuite de două incendii devastatoare. Acestea erau case de burghezi, construite în stilurile renascentist și baroc, cu fundații gotice. Toate clădirile sunt vopsite în culori diferite, făcând astfel referire la istoria artistică a orașului.

5. Sintra, Portugalia

sintra By Sean Pavone

Peisaj din Sintra, Portugalia

Sintra este, pur și simplu, tărâmul basmelor. Aici vei găsi castele ce amintesc de desenele Disney cu prinți și prințese, parcuri naturale ce par a fi păduri mistice și o cetate ce te duce pe urmele maurilor de acum aproape 1000 de ani. Aici se găsesc, de fapt, unele dintre cele mai uimitoare clădiri din toată Portugalia (de neratat Palatul Pena, Quinta da Regaleira și Palatul Monserrate)! Situat în apropiere de Lisabona, la doar 30 de minute de mers cu trenul sau cu mașina, orășelul Sintra este un must-see pentru orice călător care vrea să viziteze tot ce este mai frumos în această țară.