viena-foto-canadastockCrezi ca o vacanta in Austria te va costa o avere? Nu neaparat – orasele Austriei ofera nenumarate festivaluri, muzee, galerii, parcuri, obiective turistice si activitati care sunt absolut gratuite. Desi Viena, capitala Austriei, este binecunoscuta pentru preturile sale mari, le ofera turistilor posibilitatea de a petrece timp intr-un mod interesant fara a cheltui niciun ban. Desigur, poti plati cu usurinta chiar si 60 de Euro pentru a intra intr-un muzeu aici, insa poti, de asemenea, sa faci multe alte lucruri minunate fara sa platesti nimic.

Iata 5 locuri de vizitat gratis in Viena:

  1. Gradinile palatului Schonbrunn

Palatul Schonbrunn percepe o taxa de intrare in cladire, dar gradinile sale sunt gratuite pentru public. Gradinile palatului Schonbrunn ar trebui sa se gaseasca in fruntea listei de locuri must-see in Viena a fiecarui turist, deoarece sunt cu adevarat magnifice.

Desigur, palatul in sine este ceea ce atrage cel mai mult atentia vizitatorilor, acesta fiind, de altfel, cel mai vizitat obiectiv turistic din capitala Austriei si sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu toate acestea, diferitele fantani, statui si specii de flori din intregul spatiu extins in jurul cladirilor castelului baroc sunt la fel de interesante. Vei observa aici chiar si alergatori care isi fac antrenamentele de dimineata.

Pentru a ajunge la gradini, ia tramvaiul 58 pana la statia “Schonbrunn”. Daca, insa, vrei sa intri direct in interiorul palatului, unde vei plati intrare, ia U4 pana la statia subterana “Schonbrunn”.

Portile parcului sunt deschise de la 6:00 dimineata pana la 18:30 seara in timpul verii, si de la 6:30 dimineata pana la 17:30 seara in timpul iernii.

  1. Cimitirul St. Marx

De ce ar vrea cineva sa viziteze un cimitir? Ei bine, Cimitirul St. Marx merita, cu certitudine, atentia turistilor ce vin in Viena. Acesta a fost folosit din 1784 pana in 1874 si arata mai mult a scena de filme cu vampiri decat a cimitir adevarat.

Cimitirul St. Marx este, de asemenea, locul de odihna al celebrului muzician Wolfgang Amadeus Mozart. Se presupune ca genialul compozitor clasic a fost ingropat intr-un mormant fara nume, datorita faptului ca, la sfarsitul vietii sale, el era sarac. Adevaratul motiv este insa ca Franz Joseph a emis un decret care spunea ca toata lumea ar trebui sa fie pusa in gropi comune. La cativa ani de la moartea lui Mozart, oamenii si-au dat seama de importanta memoriei sale si, astfel, i-au cerut vaduvei lui Mozart sa ii identifice cadavrul. Din nefericire, toate cadavrele putrezisera in aceasta perioada de timp si ea nu a mai putut fi capabila sa ii identifice cadavrul iubitului sot. Din pacate, singurul lucru care ne aminteste azi de Mozart in Cimitirul St. Marx este o piatra funerara, care sta pe locul care este considerat a fi cel mai corect. Muzica lui Mozart va dainui insa pentru totdeauna in aceasta lume si ne va reaminti mereu de geniul acestui mare compozitor.

Nu la fel de frumos, dar mai mare, este cimitirul Zentralfriedhof. Deschis in 1874, Cimitirul Central este, de departe, cel mai mare teren de inmormantare din Viena. Mai mult de 2.500.000 de persoane au fost ingropate aici in cursul ultimilor 140 de ani. Aici, vei gasi o sectiune speciala (Ehrengraber), unde sunt ingropati compozitori, scriitori, artisti si politicieni, inclusiv Brahms, Schubert, Strauss si Beethoven.

  1. Muzeele

Viena este un oras plin de cultura, iar acest lucru se simte la fiecare pas si la mai toti cetatenii sai. Prin urmare, in acest oras vei gasi o multime de muzee si galerii de arta, foarte multe dintre ele cu intrare gratuita, iar altele care ofera acces gratuit vizitatorilor in prima duminica a lunii.

Printre muzeele care au in permanenta intrare gratuita se numara Kunsthalle am Karlsplatz, Bezirksmuseen si MUSA. Muzeele care au acces gratuit in prima duminica a fiecarei luni sunt: Uhrenmuseum, Hermesvilla, Haydnhouse, Wien Museum am Karlsplatz, Heeresgeschichtliches Museum, Otto Wagner Museum si Romermuseum.

De asemenea, in capitala Austriei exista muzee care au intrare libera in permanenta pentru tinerii sub 19 ani; in aceasta categorie sunt incluse muzeele Albertina, MAK (Muzeul Austriac de Arte Aplicate si Arte Contemporane), Mumok, Belveder, Lichtensteinmuseum, Muzeul de Istorie Naturala, Kunsthistorisches Museum si Technisches Museum. Cu atat de multe optiuni din care sa alegi, este practic obligatia ta de a vizita cel putin trei dintre aceste interesante muzee.

  1. Ringstrasse

Ringstrasse este o zona cunoscuta pentru atractiile sale istorice si pentru arhitectura incredibila. Daca te uiti pe harta, vei observa ca toate punctele importante din aceasta zona sunt situate intr-un “inel” imaginar – Stephansdom, Opera, Hoffburg, Rathaus, Teatrul si asa mai departe. Din fericire pentru tine,  fiind in forma de inel, Ringstrasse nu te va supune riscului de a te rataci aici. Daca esti obosit, fa un popas la Burggarten (gradinile din fata palatului Hoffburg) si bea o cafea stand pe iarba. Vei descoperi ca austriecii iubesc picnicurile si fac asta peste tot (chiar si in mijlocul orasului). Poti lua, de asemenea, tramvaiul D pentru a te plimba in jurul Ringstrasse – din moment ce acest tramvai nu este un obiectiv turistic, nu trebuie sa platesti suplimentar daca ai deja un bilet obisnuit de transport in comun.

Reperele cele mai importante ale acestei faimoase strazi sunt Memorialul Razboiului Sovietic si o academie in care si-au desfasurat activitatea faimosii cercetatori Schroedinger si Lise Meitner.

Spre sud, vei descoperi Karlsplatz, o piata fermecatoare ce gazduieste una dintre cele mai frumoase biserici din oras si o sculptura realizata de Henry Moore.

  1. Hofburg

Hofburg este magnificul fost Palat Imperial din centrul Vienei. Faimos pentru ca a gazduit timp de mai multe veacuri roialitatea austriaca, acest palat somptuos percepe o taxa de intrare la multe dintre cladirile sale, insa la altele ofera acces gratuit. Biserica Augustiana si Biserica St. Michael au ambele intrare libera.

Exista mai multe muzee in cadrul acestui palat care te-ar putea interesa, insa accesul in interiorul acestora este destul de scump. Chiar si Biblioteca Nationala percepe o taxa de intrare. Cu toate acestea, biblioteca este una dintre marile puncte de interes din Hofburg.

Nicio vizita in Austria nu este completa fara a vizita taramurile regale ale Hofburgului. Lasa-te impresionat si relaxeaza-te in Volksgarten, un loc superb in care sa te relaxezi dupa ce vizitezi cladirile fostului Palat Imperial.

*Sursa foto: canadastock / Shutterstock.com