Cine a spus că pentru a avea parte de o vacanță de vis e nevoie să pleci departe, peste mări și țări? România este plină de locuri minunate, îmbrățișate de natură și încărcate de tradiție, de care te poți bucura pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

Așa că data viitoare când simți nevoia unei escapade care să te poarte cât mai departe de rutina orașului, fă-ți bagajele și descoperă frumusețile ascunse în interiorul granițelor țării noastre. Iată care ar putea fi următoarele tale destinații de vacanță.

Gura Humorului (Bucovina)

Așezat în inima Bucovinei, la 30 de kilometri de Suceava, Gura Humorului este o stațiune montană care a înflorit în ultimii ani. Ocrotită de păduri seculare și protejată de lăcașuri de cult vechi de sute de ani, orașul s-a întins chiar la confluența pârâului Humor cu râul Moldova, printre brazi înalți și oameni deosebit de primitori.

Indiferent de anotimpul în care vei poposi pe meleagurile acestea desprinse parcă din poveștile lui Creangă vei avea o mulțime de activități și locuri deosebite de vizitat. De pildă, despre mănăstirea Voroneț, aflată la șase kilometri de centrul orașului, se spune că este Capela Sixtină a estului european și a devenit celebră mai ales datorită albastrului unic în lume – albastrul de Voroneț, dar și a picturilor care datează din anul 1488, anul în care Ștefan cel Mare a ctitorit-o. Puțin mai departe vei întâlni Mănăstirea Humorului, o construcție la fel de interesantă, unde poți petrece câteva minute pentru meditație. Nu rata nici Salina Cacica, situată tot la câteva minute de oraș, sau bazinul cu apă sărată și efecte terapeutice grozave, în formă de piramidă.

Înapoi în oraș, vei avea ocazia să te relaxezi într-o piscină acoperită cu sticlă, care are vedere către pădurile de pini din apropiere și care iarna, când afară ninge, îți oferă un peisaj de neimaginat. Și dacă tot a venit vorba de zăpadă, iarna poți veni să schiezi sau să te dai cu placa pe pârtia din apropiere. La baza acesteia te așteaptă căsuțe din lemn cu vin și țuică fiartă, bere de casă sau preparate la grătar. Nu rata o porție de borș de bureți, una de prune afumate fierte, tocini sau scrijele, câteva din mâncărurile tradiționale din Gura Humorului. Iar după ce ți-ai umplut burta, plimbă-te nestingherit prin rezervațiile Piatra Șoimului și Piatra Pinului, arii ocrotite, care te vor deconecta total și te vor aduce mai aproape de propriul spirit.

Cund (Transilvania)

La aproximativ 30 de kilometri de Târgu-Mureș și puțin peste 20 de kilometri de Sighișoara se ascunde un alt loc special din România, satul Cund, din comuna Bahnea. Aici timpul a uitat să mai scurgă și totul a rămas ca acum sute ani, mai cu seamă tradițiile și calmul oamenilor locului. Ce-i drept, cu atâta natură de jur împrejur ar fi și culmea să mai fie cineva stresat.

Dacă ești pasionat de echitație sau dacă pur și simplu iubești caii, aici vei considera că ai ajuns în paradis, pentru că în aproape fiecare gospodărie există câte o cabalină, care abia așteaptă să îți prezinte împrejurimile, agale. Ori poate vrei să te pierzi în gânduri cu o carte bună în mână, în timp ce corpul ți se scaldă în soarele blând și iarba proaspăt cosită. Pe toate le vei putea face în Cund.

Iar dacă ți se face foame, localnicii vor fi mândri să îți dea să guști din felurile de brânză preparate chiar de ei sau să te delectezi cu un vin tare bun, tot producție proprie. În cazul în care îți vine și pofta de vizitat, nu-ți face griji, pentru că locul transilvănean este înțesat de istorie și cultură, așa că vei putea merge la cetățile fortificate de la Biertan sau Mediaș, ori vei putea experimenta un atelier de artizanat, în care vei învăța să îți faci singur un arc, sau vei afla care sunt tainele olăritului de la cei mai pricepuți meșteșugari. Iar dacă ajungi aici vara, nu rata experiența unui picnic în livadă.

Băile Tușnad

I se mai spune și Mica Elveție, iar acest apelativ nu a fost dobândit degeaba. Ascunsă bine în Cheile Oltului, între munții Harghita și Bodoc, stațiunea Băile Tușnad este cea mai mică din România, însă compensează cu frumusețea ei. Ardelenii spun despre Băile Tușnad că ar fi perla lor, așa că trebuie neapărat să ajungi și tu acolo măcar o dată. Nu mai puțin de 44 de izvoare sunt, pentru cei mai mulți care ajung în zonă, o oază pentru corp, pentru că apa de aici are calități terapeutice. Vei putea experimenta împachetările cu parafină, băi de plante, ionizări sau cure interne cu ape minerale unice în țară.

Dacă ești genul de turist nestatornic și însetat de aventură, vei avea la dispoziție atracții suplimentare, precum raftingul, caiaching sau zborul cu parapanta. Un adevărat loc de recreere pentru minte și trup, dar și un punct în care îți poți testa rezistența la adrenalină, stațiunea Băile Tușnad este un loc ideal de vacanță în orice lună din an.

Așadar, România te așteaptă cu ce are mai de preț, dacă ai răbdare să o descoperi și ai la dispoziție câteva zile libere care se pot transforma în cele mai frumoase amintiri ale tale!