Sursa foto: Anton Gvozdikov/Shutterstock.com

Cand spunem Sri Lanka, spunem patrimoniu colonial britanic imens, peisaje exotice incredibile si localnici extrem de prietenosi. Acestea sunt principalele trei motive pentru care Sri Lanka este din ce in ce mai cautata de turistii europeni. Dar Sri Lanka a aparut in radarele calatorilor destul de recent, mai exact din 2009, cand s-a incheiat razboiul civil ce a durat 26 de ani.

Avand in vedere ca aceasta tara este inca destul de aerisita, desi fluxul de turisti este din ce in ce mai mare de la an la an, acum este momentul cel mai potrivit pentru a o vizita.

Iata cateva sfaturi si trucuri ce pot fi de ajutor pentru vizitatorii ce ajung pentru prima data in Sri Lanka:

Pregateste-te sa petreci mult timp in trafic

Desi infrastructura este din ce in ce mai buna, iar optiunile de transport in comun sunt abundente, deplasarea in aceasta tara modesta, cu drumuri inguste si inclinate, o sa-ti puna rabdarea la incercare.

Denumita si “Tinutul Dealurilor”, Sri Lanka este cunoscuta la nivel mondial pentru faptul ca mananca timpul oamenilor in trafic – fie ca acestia calatoresc cu autobuzul, cu trenul sau cu tuk tuk-ul. Asadar, asteapta-te sa faci si 20 de kilometri pe ora, mai ales in zonele cu plantatii de ceai. Pentru cei care isi permit, inchirierea unui hidroavion sau a unei masini cu sofer ar putea fi alternative salvatoare.

Mergi acolo pentru relaxare, nu pentru distractie

In afara de Colombo si cateva statiuni de pe plaja, cele mai multe pensiuni din Sri Lanka sunt concepute pentru a primi mai mult familii cu copii. Desigur, aceasta tara poate fi o locatie grozava si pentru cei proaspat casatoriti veniti pentru luna de miere. Cu toate acestea, cei care cauta viata de noapte care sa rivalizeze cu cea din Khao San Road din Bangkok vor ramane dezamagiti. Barurile de plaja din Arugam Bay de pe coasta de est si din Hikkaduwa de pe coasta de vest sunt destul de animate, insa acestea se inchid in afara sezonului.

Mergi in nordul tarii daca vrei sa stai departe de aglomeratie

In vecinatatea granitelor, provincia nordica a tarii este un teritoriu ideal pentru cei care vor sa indeparteze de traseele mult prea batatorite de turisti. Aici vei putea vizita o fortareata, denumita Tamil Tiger, care este extrem de interesanta. Totodata, in aceasta regiune vei gasi plaje aurii pustii, temple budiste fascinante si porturi in orase coloniale ce merita atentia vizitatorilor.

Acorda atentie mancarii traditionale

Mancarea din Sri Lanka este delicioasa, asa ca profita cat mai mult de ea in perioada in care te afli acolo. Printre preparatele culinare ce trebuie incercate sunt cupele in forma de bowl (crepes din faina de orez cu carnati), acestea servindu-se in general la micul dejun sau dupa-amiaza tarziu, orezul cu curry si kottu (paine prajita cu oua si legume), care este disponibil numai seara.

Cei familiarizati cu Asia vor fi probabil surprinsi de lipsa tarabelor cu street food. In schimb, unele dintre cele mai bune mancaruri pot fi gasite in bucatariile pensiunilor mici.

Viziteaza Colombo chiar daca o faci doar si pentru o zi

Cu cluburi de jazz, baruri pe acoperisuri, magazine de tip boutique si restaurante recunoscute pe plan international, Colombo cu siguranta nu este un oras banal. Si, desi are o multime de atractii turistice pe care sa le vizitezi, capitala acestei tari este, de asemenea, un loc minunat in care sa te plimbi pe strazi si sa cunosti viata locala. Te va surprinde in mod placut!

Observa copiii care inalta zmee la Galle Face Green atunci cand apune soarele, urmareste un meci de cricket pe Stadionul R Premadasa si admira bunicii ce isi fac cumparaturile in Pettah Market.

Incearca sa ii intelegi cultura

Desi se gaseste la doar cativa kilometri distanta de India, putem spune ca exista o diferenta sesizabila intre Sri Lanka si India. Ritmul vietii din Sri Lanka se simte mult mai putin deranjant decat cel al vecinei sale, ceea ce o face ideala pentru cei curiosi sa guste din cultura indiana, dar sunt prea intimidati de India.


Te invitam pe https://www.dertour.ro/ sau in agentiile noastre: http://agentii.dertour.ro/ sa alegi vacanta mult visata!