Cu cat sezonul vacantelor de vara se apropie, cu atat mai cert este momentul in care trebuie luate deciziile referitoare la concedii, pentru a putea beneficia de oferte bune, la preturi excelente.

O sumedenie de oferte ale touroperatorilor romani si straini invadeaza piata si ajung la potentialii turisti prin toate mijloacele posibile. Ce ati face dumneavoastra in fata unei astfel de avalanse de oferte, site-uri, agentii care transmit permanent mesaje de genul “cea mai buna oferta”?

Intrebarea este cu atat mai justificata cu cat anul 2011 a adus cu el multe surprize neplacute pentru turistii care s-au trezit abandonati prin Turcia sau alte tari pentru ca agentiile la care isi platisera corect si din timp sejururile au intrat in incapacitate de plata.
Ne propunem sa va dam cateva sfaturi pentru a va ajuta in alegerea agentiei de turism care sa va poata garanta un concediu fara probleme.

Cat de sigure sunt siteurile de cupoane?

Site-urile de cupoane au o evolutie spectaculoasa, iar unul dintre principalele produse vandute este turismul.
Interesati-va daca firma care detine site-ul are licenta de turism, iar daca este vorba despre o agentie de turism care face oferta printr-un astfel de site, atunci analizati bine acea agentie, dupa cum va vom explica mai jos.

Daca aceste lucruri nu va conving, atunci macar sa aveti in vedere doua chestiuni:
1. Sfatul nostru este sa nu faceti plata pachetului catre firma care detine site-ul, iar daca este vorba despre o
agentie de turism care face oferta printr-un astfel de site, atunci analizati bine acea agentie, dupa cum va vom explica in numarul viitor.

2. Daca va ganditi sa faceti o rezervare direct la unitatea hoteliera dorita, atunci trebuie sa aveti in vedere ca, in mod normal, preturile prin agentiile de turism mari, cu experienta recunoscuta in piata, este mai mic decat la receptia unitatii de cazare.
Daca este vorba despre un hotel din strainatate, ganditi-va ca daca aveti ORICE FEL DE PROBLEMĂ cu el si ajungeti la un litigiu, in general va trebui sa va judecati in tara respectiva. Daca o veti face in Romania aveti toate sansele sa va recuperati greu banii achitati, pentru ca citarea unei entitati din straintate este un proces dificil! Daca este vorba despre un hotel din Romania si acesta intra spre exemplu in insolventa, atunci aveti de asemenea sanse minime sa va recuperati banii.

Responsabilitatea unei agentii de turism fata de client este reglementata prin lege. In plus, o agentie de turism serioasa va poate acorda o consultanta de calitate, care va poate feri sa mergeti intr-o locatie care in poze arata in cu totul altfel decat in realitate!

Daca suna prea bine ca sa fie adevarat, atunci probabil ca nici nu este

Turistii sunt tentati sa compare si sa ia cea mai ieftina solutie!

Vacanta ta este MULT prea importanta ca sa merite sa o periclitezi.
Ai muncit un an intreg pentru vacanta. Nu numai pretul, ci CALITATEA si, mai cu seama, SIGURANŢA sunt criteriile de baza. Evident, raportul calitate/pret trebuie sa fie corect. Iar daca gasesti aceeasi oferta pe piata cu un pret similar la mai multe agentii de turism (variatie 5% in sus sau in jos) si deodata gasesti aceeasi oferta mult mai ieftina, atunci este cazul sa va puneti semne de intrebare!

Stii cui dai banii?

Pe net aveti o sumedenie de variante, de la site-uri straine, la site-uri de agentii, la portaluri de turism si pana la site-urile unitatilor de cazare. Aveti grija cine exact este in spatele acestor site-uri!

Aveti grija cui dati banii si in ce conditii! Mai ales la bilete de avion au fost anul trecut multe probleme, firme obscure cu oferte de nerefuzat, dar care pana la urma nu au facut decat rezervari fara emiteri de bilete. Aici sunt cele mai multe capcane!

De multe ori se compara mere cu pere

Puteti primi din diverse locuri oferte cu diferenta mare de pret pentru produse APARENT similare.
Atentie, varietatea de camere in acelasi hotel este foarte mare! Sunt diverse tipuri de camere, spre exemplu cu vedere la mare sau cu vedere la…o autostrada! Trebuie comparate mereu aceleasi lucruri!

Sunt multi ofertanti care omit sa transmita toate detaliile, in asa fel incat comparatia nu mai este corecta. O agentie seriosa sau un consultant de calitate nu face asta!
Daca ceea ce v-am spus pana acum v-au condus catre decizia corecta de a cumpara un pachet turistic de la o agentie de turism, se pune intrebarea de la care?
Iar raspunsul nu este usor.

Responsabilitatea fata de turist

Este important sa mergeti in agentia de turism aleasa si sa vedeti ca exista, ca are angajati, ca are licenta de turism, ca are asigurare VALABILA de insolventa. Are agentia site? Este o agentie acreditata IATA? Este membra ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism)? Este de multi ani pe piata?

Intrati pe forumuri si Facebook, sunt multe comentarii acolo (probabil ca nu este agentie care sa fi multumit toti clientii, dar cantitatea de critici este importanta). Daca toata aceasta analiza duce la concluzia ca agentia are ca si criteriu principal de functionare SIGURANTA TURISTILOR si CALITATEA PRODUSULUI, atunci puteti avea incredere.

Sansa ca vacanta dumneavoastra sa se deruleze fara incidente sau daca apare vreo problema sa fie rezolvata profesionist si pe loc este mare. Daca nu, gsnditi-va de 100 de ori inainte sa dati banii!
Exista agentii care intra in insolventa si aceiasi proprietari deschid imediat o alta agentie, uneori sub acelasi nume, cu aceiasi angajati, in aceleasi sedii.

Si in aceste cazuri, internetul este o resursa ce poate fi accesata pentru cautarea numelor respective.
Cu totii ne dorim vacante frumoase si sigure, este dreptul nostru legitim. Din pacate, pasii pentru deschiderea unei agentii sau a unui site de turism sunt facili si, csnd acesti pasi sunt facuti de persoane fara pregatire de specialitate in domeniu, clientii si breasla de turism in general pot avea de suferit.

Dumneavoastra, ca si clienti, aveti dreptul de a fi informati si de a putea astfel alege in cunostinta de cauza.
Exista multe agentii de turism serioase si de calitate si, daca apelati la ele, aveti toate sansele sa nu va stricati vacanta si sa obtineti tot ce este mai bun pentru banii investiti. Nu uitati: pretul nu este intotdeauna singurul criteriu la care trebuie sa va uita¬i! SIGURANTA si CALITATEA sunt cel pu¬in la fel de importante.

Suntem convinsi ca daca veti lua in calcul toate cele spuse mai sus veti avea intotdeauna o VACANTA PLACUTA.