In zilele noastre, plaja agentiilor de turism este atat de larga, incat nu va fi o treaba tocmai usoara sa alegi cu cine vei pleca in vacanta. Unele agentii au oferte senzationale, preturi foarte mici, poze fabuloase pe pliantele lor, iti promit calatoria viselor tale si vei fi tentat sa alegi astfel de “oportunitati”. Haideti sa vedem cum sa alegem o agentie de turism si ce se poate intampla pe parcurs!

 

Daca ai vazut o oferta prea buna ca sa fie adevarata, probabil ca nici nu este reala. Sau daca acea oferta este corecta, atunci pot aparea pe parcurs diverse probleme: agentia sa dispara cu banii tai, sa fie prost condusa si sa “uite” sa plateasca la timp touroperatorul din afara sau pur si simplu, sa gasesti in vacanta cu totul alte servicii decat ti s-a promis (in general, mai proaste).

 

Ca sa eviti toate aceste intamplari nefericite care iti vor consuma banii si timpul, sfatul nostru este sa inveti sa alegi agentia de turism potrivita. Cum? Iata mai jos cateva sfaturi!

 

1. Cauta o agentie pe internet si citeste cat mai multe lucruri despre activitatea acesteia. Poti gasi texte interesante in presa, pe forumuri, pe bloguri. Agentia trebuie sa fie cunoscuta si lumea sa aiba multe opinii despre ea.

 

2. Verifica daca aceasta agentie este “vizibila”: daca are site pe internet, adrese la vedere, daca isi face reclama, daca iese in evidenta cu ceva. Totul trebuie sa fie cat mai transparent. Verifica si cat de des raspunde solicitarilor pe e-mail sau Facebook!

 

3. Si vechimea pe piata conteaza. Cu cat agentia este mai veche si a facut fata de-a lungul timpului, inseamna ca are clienti multumiti.

 

4. Dupa ce ai gasit-o pe internet si inainte de a cumpara ceva, fa neaparat o vizita agentiei. Verifica daca are licenta de turism emisa de Minsiterul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Aceasta se gaseste la sediu si trebuie sa fie vizibila!

 

5. Daca agentia aleasa este un “nume” pe piata romaneasca sau face parte dintr-un brand international, este un plus pentru tine.

 

6. Agentiile de turism sunt in general membre ale organizatiilor profesioniste, cum ar fi ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) sau agentii acreditate IATA. Este un plus daca agentia ta face parte din aceste “forumuri”.

 

7. Daca ai gasit pachetul turistic pe care ti-l doreai, fa o comparatie cu alte agentii de turism. Fereste-te de ofertele incredibile, cu preturi foarte mici. Agentiile mari de turism merg mai mult pe calitate, nu pe preturi mici.

 

8. Cand ajungi la sediul agentiei, priveste cu atentie in jur. Iti inspira incredere? Pune toate intrebarile care te preocupa. Un agent de turism profesionist ar trebui sa stie toate raspunsurile si sa fie rabdator si atent cu un client. Bazeaza-te pe instinct si pe atmosfera profesionista degajata de respectiva agentie.

 

9. Inainte de a lua o decizie, intreba prietenii, cunostintele sau amicii online, pe Facebook sau Twitter, daca au auzit de agentie si ce parere au. Bineinteles, hotararea va fi a ta, insa uneori este bine sa auzi si o a doua opinie.

 

10. Daca te-ai hotarat sa semnezi, citeste foarte bine contractul inainte. Orice clauza, orice rand iti poate oferi informatii importante. Pune intrebari si fii foarte atent cand semnezi un act.