grecia_cretaDaca vizitezi o data Creta, cel mai probabil ca iti vei dori sa te reintorci aici, pentru ca aceasta insula greceasca are atat de multe de aratat, ai atatea de vazut si facut aici incat un sejur de sapte zile nu este de ajuns. De fapt, Creta este cea mai mare insula a Greciei si a cincea din Mediterana si are cea mai completa oferta de vacanta. Gasesti aici si mare, cu plaje intinse cu nisip galben si fin, dar si munti inalti, unde poti face drumetii, orase vechi cu “parfum” venetian si oriental.

Pentru toate preferintele

Sunt posibilitati de cazare pentru toate bugetele, atat in statiuni cosmopolite si mai linistite precum Elounda sau Agios Nikolaos, dar si unele dedicate celor mai tineri, precum Malia sau Hersonissos. Sunt si localitati, vechi, autentice, pierdute prin munti unde se traieste ca acum 100 de ani, cu biserici vechi si mori de vant…
Creta are si traditii nealterate si o cultura puternica, care au influentat toata zona Mediteranei, iar petrecerile cu bouzouki sau cu lira cretana, animate de dansurile traditionale si de mancare si bautura buna, nu ar trebui ocolite pentru ca iti ofera posibilitatea de a “face cunostinta” cu spiritul mandru al cretanilor.

Istorie si legende

Creta este un loc mistic, plin de legende si cu o istorie lunga si impresionanta, aici aflandu-se cateva dintre obiectivele istorice cele mai importante ale antichitatii. Intr-o pestera din platoul Lasithi , care poate fi vizitata, s-a nascut Zeus iar legenda Minotaurului pare sa prinda contur in Palatul minoan de la Knossos.
Istoria Cretei poarta urmele trecerii pe aici a fenicienilor, romanilor, bizantinilor si venetienilor. Nu lipsesc din cartile de istorie nici otomanii care au stapanit Creta peste 220 de ani, dar nici rezistenta indarjita a localnicilor in cel de- al doilea razboi mondial.
Iar povestile cu pirati sangerosi pot fi auzite la Spinalonga, singura insula care nu a putut fi cucerita de oamenii lui Barbarossa. Insula Spinalonga a devenit, la inceputul secolului trecut, colonie de leprosi.

Locuri celebre in lume

Dovezile istoriei milenare ale insulei sunt peste tot, incepand cu palatul Minoan de la Knossos, principalul site arheologic al Cretei. Cel care a descoperit acest site arheologic, englezul sir Arthur Evans, a fost convins ca a dat peste vestigiile legendarului palat al regelui Minos, avand peste 1.300 de incaperi, depozite de grane si ulei si un sistem complex de alimentare cu apa.
Acest palat, impreuna cu Muzeul de Arheologie din Heraklion, nu ar trebui sub nicio forma ratat daca sunteti pasionati de istorie! Mai sunt doua vestigii minoice, la Malia si la Phaistos-loc celebru pentru discul de piatra pe care sunt pictograme inca nedescifrate, care dateaza din anii 1700-1600 i. Hr.

Orase venetiene

Merita vizitate Chania, un orasel pitoresc de pe coasta de nord-vest a insulei ca si Rethymnon, pastrand inca vii urmele stapanirii venetienilor si cele ale otomanilor. Cele doua localitati cu frumoase porturi pe malul marii, va asteapta sa le descoperiti cu case vechi dar ingrijite, cu minarete, biserici vechi, castele si fortarete venetiene.
Heraklion, capitala insulei si principalul sau centru economic, merita si el vizitat pentru centrul sau vechi, unde te poti plimba pe stradutele pietonale pline cu terase, buticuri, fantani si biserici bizantine. Orasul este pazit dinspre mare de Castelul Venetian din secolul al XV-lea, cu bastioane si ziduri puternice de aparare. Muzeul de arheologie este un loc care nu ar trebui ocolit de iubitorii de istorie.

Peisaje variate

Peisajele Cretei sunt variate, de la campii aride si dealuri unde cresc maslini sau vita de vie, la munti impozanti cu altitudini de pana la 2.456 metri, asa cum e Muntele Ida, muntele sacru al Olimpienilor. Aici, pe platoul Lasithi din estul insulei, sunt grotele unde s-a nascut si a fost ascuns Zeus, de catre mama sa, zeita Rhea, in speranta ca va scapa de furia lui Cronos, care isi devora copiii.
Se pot face drumetii prin niste locuri deosebite precum Cheile Samariei, unele dintre cele mai lungi din Europa sau prin sate vechi unde sunt case din piatra si de marmura.
Unul dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Europa, Cheile Samariei, cu o lungime de 18 kilometri reprezinta o alta optiune pentru iubitorii muntelui.

…si plaje deosebite

glaros_beach,_hersonissos_2

Nu in ultimul rand, in Creta sunt unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia si din Europa, incluse in ultimii ani in top 10 la nivel european. Sunt faimoase astfel Elafonissi si Balos, Vai si Matala , dar cei peste 1.000 de kilometric de tarm ai insulei gazduiesc nenumatare alte plaje, unele dotate cu tot ce le trebuie pentru a merita atestarea Blue Flag, altele izolate, ascunse intre golfuri pazite de stanci, numai bune pentru cei care isi dresc un “colt” de mare numai pentru ei. Apele Marii Cretei sunt calde, limpezi si foarte curate, permitand imbaiatul incepand cu luna mai si pana in octombrie, dar si practicarea sporturilor nautice, mai ales in nord, unde sunt valuri mai “neastamparate”.

Sezon care incepe din luna mai

Sezonul turistic incepe in Creta din luna mai-cand se poate face baie in mare, apa marii avand peste 22 de grade, lipsesc ploile, iar temperature aerului este mai mult decat placuta. In plus, in luna mai tarifele sunt mai accesibile si lipseste aglomeratia specifica obiectivelor de top in varf de sezon.
Drum bun!
Carmen Neacsu