Calatoriile sunt o metoda grozava sa te dezvolti, sa inveti sa te descurci, sa intelegi culturile altor popoare si sa te relaxezi dupa o perioada de munca intensa. Insa uneori pot fi dicile. Te poti intalni cu tot felul de oameni mai bine sau mai rau intentionati. In unele tari, turistul este considerat un fel de ATM ambulant. Din pacate… Nu trebuie sa-ti pierzi increderea ca lumea este buna si frumoasa, ci trebuie sa inveti sa te feresti de ce poate fi mai rau. Iata mai jos cateva “trucuri” celebre pe care le folosesc rau-facatorii si cum sa le recunosti…

Iata de ce sa te feresti intr-o calatorie!

1. Cele mai dese inselatorii sunt legate de taxiuri, autobuze private sau tuk-tuk-uri. Nu te urca in masinile celor care nu au autorizatie sau aparat de contorizat calatoria. Daca nu ai de ales, stabileste de la bun inceput un pret si scrie-l pe o foaie. Ti se pare amuzant? Afla ca unii turisti au fost obligati sa plateascade 3 ori suma stabilita, ca sa isi poata lua bagajele si sa plece…

2. Mai exista si varianta in care taxiul sau tuk-tuk-ul sa nu te duca la destinatie. Daca la noi se obisnuieste cursa pe stradute intortocheate, in alte parti ale lumii te vor duce la o agentie de turism si vor incerca sa-ti vanda diverse. Nu accepta si explica-le ca ai tot ce iti trebuie. Daca totusi ajungi la agentie, intra, saluta, asculta si pleaca. Fereste-te de soferii care te duc la un hotel/magazin/bazar pe care il stiu ei. Insista ca esti asteptat!

3. Petele de… culoare. Un truc obisnuit in America de Sud – Rio, Buenos Aires – dar si in Barcelona, India sau Stockholm: deodata, de niciunde apare o pata galbena si urata pe hainele tale. Te gandesti ca o pasare te-a binecuvantat, iar un localnic foarte amabil se ofera sa te ajute. Insa, un altul va avea grija sa iti ia tot din buzunare. Si sunt foarte talentati!

4. In Italia si in Franta sunt cei care vand tot felul de suveniruri. Daca incearca sa iti lege o bratara la mana sau un snur in talie, sa nu consideri ca e gratis. Te vor face sa platesti sau te vor face la buzunare. Fereste-te!

5. Invata sa numeri banii! Da, stiu ca nu e chiar atat de greu, insa in unele tari mai sarace se practica o metoda foarte avansata de inselatorie. Daca schimbi bani undeva, numara-i bancnota cu bancnota. De obicei ii indoaie sau ti-i numara dublu. Fii foarte atent, mai ales unde nu cunosti valuta.

6. Bijuterii valoroase. Aproape peste tot in lume exista magazine cu bijuterii false care iti vor fi vandute la preturi fabuloase. In Asia, afacerea este la nivel inalt. In Paris, trucurile difera, insa tot cu bijuterii false sunt. Nu cumpara nimic, oricat de mult ti-ai dori. Daca vrei “the real thing” mergi la un magazin de firma.

7. Cutia cu lapte. In unele tari ca India, Cuba, Nepal sau Cambodia (am inteles ca a aparut si in Romania, dar in alte variante) exista o femeie cu un copil in brate intr-un magazin si plange ca nu mai are bani de lapte praf pentru bebe. Tu ii cumperi – la un pret exagerat – iar ea se intoarce si imparte banii cu vanzatorii.

Mare atentie la ce faceti si pe ce dati banii in calatoriile voastre! Si inca un sfat: nu va urcati niciodata in masini cu necunoscuti, nu le ascultati sfaturile “bune”, nu acceptati cadouri gratis (mai ales bautura si mancare!).

Pentru a avea asigurata o vacanta frumoasa si linistita, alege intotdeauna o companie de turism foarte cunoscuta pe piata, care are rezultate excelente de multi ani! Concediul tau poate fi cu adevarat reusit daca acorzi putina atentie acestor sfaturi, fara sa exgerezi si sa intri in panica, bineinteles!