Ma aflu pe o plaja de un roz delicat, iar soarele rasare din Atlantic scaldand tarmurile unei tari de poveste. Niciodata nu mi-as fi imaginat ca pot gasi perfectiunea intr-un loc turistic, destul de aglomerat, cosmopolit si elegant. Visele mele se leaga de insule pustii, de ploi tropicale si de paduri exotice. Insa Portugalia mi-a oferit o lectie unica, despre frumusete si despre paradis…

Am aterizat pe aeroportul din Lisabona dupa-amiaza tarziu. Batea un vant primavaratec, ce aducea cu sine arome de flori, de mare si de vin vechi. Am pornit agale prin oras, insa m-am ratacit imediat ce s-a lasat noaptea. Nu mica mi-a fost mirarea sa gasesc in lusitani oameni tare amabili, receptivi, de ajutor. Toti vorbesc engleza si toti te conduc unde vrei sa ajungi.

Strazile Lisabonei sunt o adevarata incantare. Curate, parfumate, fara reclame inutile, linistite… Hotelurile sunt fie cladiri vechi, medievale, fie constructii moderne si elegante. Pe toate gusturile.

Am petrecut doar cateva zile in Lisabona, insa am reusit sa vad o multime de atractii turistice. Si mi-a ramas gandul la acest oras boem si interesant. Daca iti doresti o vacanta in Capitala Portugaliei, iti recomand sa faci o oprire in Belem, sa gusti minunatele pasteis de nata, sa mergi in Alfama, pentru muzica fado si mancarurile gustoase, sa te plimbi cu Electrico 28, sa mergi pe stradute pentru a admira localnicii, sa mergi la shopping, sa urci in Elevador de Santa Justa, sa te distrezi toata noaptea in Bairro Alto si sa privesti orasul de sus, la apus, in Jardim de Sao Pedro de Alcantara.

Insa daca ai batut drumul pana in capatul continentului, este pacat sa te limitezi la Lisabona. Iti recomand sa faci un traseu de suflet prin aceasta tara, foe ca o iei spre nord (ca sa incerci vinurile de Porto), fie ca mergi spre sud (la plaja).

Eu am ales traseul spre Costa Algarve si m-am oprit in Portimao si Faro, doua orase minunate, cu plaje intinse, cu hoteluri traditionale si cu un farmec inegalabil.

Insa ceea ce impresioneaza cu adevarat in Portugalia este drumul! Traseul din Lisabona spre Costa Algarve este spectaculos: paduri de pini, portocali incarcati de fructe, migdali infloriti, cai salbatici alergand pe campiile verzi, case albe cu acoperisuri rosii, biserici medievale, sate de o splendoare atemporala.

In Portimao te asteapta unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa: Praia da Rocha, iar la cativa kilometri se afla incredibila Praia da Marinha, cu stancile sale care vegheaza Atlanticul. Tot o zi poti merge si in oraselul Lagoa, unde poti vizita Convento de Sao Jose, Igreja Matriz de Lagoa si Jardim dos Combatentes. Ca si cazare, iti recomand una dintre pensiunile agro-turistice din zona. Sunt foarte frumoase si la preturi bune!

O alta zona de poveste de pe Costa Algarve este Costa Eulalia – unde vei gasi un hotel fabulos de 5 stele: Grande Real Santa Eulalia Resort & SPA, dar si plaja si clubul cu acelasi nume. In localitatea Aldeia do Mar, petrece o noapte la Tivoli Marina Vilamoura – un hotel romantic cu vedere la un golf si cu un restaurante portughez excelent.

In Faro m-au impresionat linistea, zidurile vechi ale cetatii si laguna pe care este asezat orasul. Plimba-te la miezul-noptii prin Jardim Manuel Bivar si admira pomii cu flori fuchsia si apoi intra pe stradutele din centrul vechi si admira casele colorate in galben, albastru, alb si roz, dar si portocalii cu fructe rotunde, perfecte. Iti recomand cu drag sa mergi si la Praia de Faro, in laguna, unde vei gasi hoteluri si restaurante elegante, dar mai ales peisaje unice.

Praia de Dona Ana si Praia do Camilo sunt printre cele mai spectaculoase plaje din lume si se afla in Portugalia. Ele sunt ascunse de stanci uriase si se afla in Lagos, la Ponta da Piedade. Nu le ratati! Lagos se afla la doar 20 de km de Portimao si la 300 km de Lisabona.

Chiar daca Portugalia ti-a lasat impresia de tara veche, cu plaje stancoase si cladiri medievale, sa stii ca aici vei putea sa-ti pui in practica hobby-urile… acvatice. In diverse zone (Costa Algarve) se pot face: scuba-diving, surfing, windsurfing sau kitesurfing!

Incearca bucataria portugheza, vinurile dulci si tari, culege portocale dintr-o gradina, plimba-te prin satele de campie si fa baie in Atlantic. Vei avea o vacanta minunata si multe amintiri frumoase.

Si nu uita: Portugalia nu este doar o tara continentala. Se mandreste si cu doua arhipelaguri tropicale: Madeira si Azore, unde poti descoperi peisaje care iti vor taia rasuflarea.

Daca vrei sa mergi in Portugalia anul acesta, consulta un specialist Dertour, care iti poate face un pachet de vacanta personalizat!

Foto: Vlad Semen