shutterstock_531777151Cine spune ca trebuie sa renunti la calatoriile cu avionul, mai ales la cele pe distante lungi (cu escala/e), daca familia s-a marit si ai un bebelus? Din contra, merita sa profiti de faptul ca infantii (pana in doi ani) beneficiaza de preturi preferentiale la biletele de avion. Daca acestia calatoresc in bratele unui adult, reducerea ajunge si la 90% la unele companii. Dar, pentru ca zborul sa nu se transforme intr-un chin pentru parinti, este bine sa tii cont totusi de cateva sfaturi oferite de cei care au trait deja experiente de acest gen. Iata cateva ponturi pentru zborurile cu escala/e.

Rezerva locuri alaturate in avion

Cel mai mare avantaj in calatoriile cu un bebelus este ca acestia beneficiaza de gratuitate. Dar asta inseamna ca el va sta in bratele unui parinte. In cazul acesta, cel mai bine este sa te asiguri inca din momentul cumpararii biletelor de avion ca tu si sotul/sotia veti sta unul langa altul, astfel incat cel mic sa poata fi preluat oricand de celalalt parinte. In plus, bebelusul va fi mult mai linistit sa-si vada ambii parinti langa el.

Incearca sa tii cont de tabieturile celui mic, atunci cand alegi orarul de zbor

Este adevarat, nu intotdeauna iti poti permite sa alegi un zbor in functie de orarul bebelusului, dar daca exista aceasta posibilitate, atunci incearca sa le alegi pe cele mai putin stresante pentru cel mic. Si aici ai doua variante:

  • daca bebelusul tau prefera sa doarma mai mult dimineata si nu il deranjeaza zgomotele de fundal, atunci cele mai bune optiuni de zbor sunt cele de la primele ore ale diminetii.
  • daca, dimpotriva, cel mic se trezeste la cel mai mic zgomot, atunci opteaza pentru zborurile care coincid, ca perioada de timp, cu programul lui de joaca. Vei evita astfel momentele neplacute de morocaneala ale bebelusului trezit din somn.
  • poate ca cel mai bine ar fi sa calatoresti pe timp de noapte, cand bebelusul doarme – la fel si mare parte din pasageri.

Pastreaza o rezerva de lapte pentru aterizare

Orice decolare sau aterizare poate provoca o senzatie neplacuta sau chiar durere in urechi. Pentru un bebelus, acest lucru este cu atat mai neplacut cu cat orice disconfort se lasa cu plans. Poti sa eviti situatiile de acest gen daca in timpul decolarii si (mai ales) al aterizarii ii dai sa suga din biberon. Pentru decolare poti pregati un biberon de lapte care sa nu aiba mai mult de 100ml, iar pentru momentul aterizarii, poti pastra un biberon doar cu laptele praf si sa le rogi pe insotitoarele de bord sa-ti dea apa fiarta ca sa-l prepari pe loc.

Cumpara-i cateva jucarii noi special pentru acest zbor

Chiar daca bebelusul tau are o jucarie preferata, iti garantam ca vei fi mult mai linistit o buna bucata de timp daca la un moment dat ii vei arata o jucarie noua. Cel mic va fi foarte absorbit de ea o vreme, iar tu te vei putea bucura de cateva clipe linistite.

Escala/escalele prelungite sunt de preferat

Daca atunci cand zbori neinsotit de copii, preferi sa eviti cursele cu escala din dorinta de a ajunge mai repede la destinatie, cand calatoresti cu un bebelus, lucrurile se schimba radical. Zborurile cu escala mare sunt binevenite, pentru ca astfel eviti sa gonesti ca nebunul prin aeroporturi, de la un terminal la altul, cu caruciorul, bagajul de mana si cel mic in spinare. Iar daca se mai intampla sa existe si intarzieri, atunci calatoria s-ar putea transforma intr-o drama.

Pe de alta parte, in cazul zborurilor cu escala mare si cel mic are timp sa se miste, sa-si dezmorteasca picioarele, sa cerceteze tot ce-i in jur, sa manance si sa-si consume energia ca sa-l mai poti „tintui” in scaunul de avion alte cateva ore cat va dura urmatoarea cursa.

Pregateste 2-3 kituri pentru schimbat

Un zbor cu escala inseamna cateva ore bune de calatorie, poate chiar o zi intreaga, daca luam in calcul o calatorie transatlantica. Pentru mamici, un zbor de acest gen inseamna o mica rezerva de pampersi, servetele umede, creme. Ca sa nu fii obligata sa scotocesti in bagajul de mana dupa toate, este bine sa pregatesti de acasa 2-3 seturi complete pentru schimbat. Pune fiecare set intr-o punga, iar atunci cand e nevoie sa apelezi la ea, vei stii ca gasesti acolo tot ceea ce ai nevoie. Mai ales ca toata aceasta operatiune va trebui sa o faci in toaleta minuscula din avion.

Inarmeaza-te cu rabdare si ia in calcul si cateva scanceli

Se intampla, cateodata, ca viata sa „bata” chiar si aceste ponturi, iar bebelusului tau sa-i vina brusc cheful sa planga. Si ce, nu ai mai vazut bebelus care sa planga? Important este sa-ti pastrezi calmul, pentru ca si el sa si-l recupereze cat mai repede. Incearca sa-l linistesti cu vorbe dulci, astfel incat sa simta ca nu este singur. De multe ori, bebelusii plang fara motiv, doar ca sa atraga atentia mamei. In momente ca acestea, nici nu conteaza parerea celorlalti. Din contra, daca te vei enerva gandindu-te ca plansul ii va deranja pe cei din jur, atunci nu vei face decat sa-i transmiti si celui mic energia ta negativa si sa-i alimentezi nelinistea.

In speranta ca toate aceste ponturi iti vor fi de ajutor la urmatoarea calatorie cu avionul pe distante lungi, iti dorim sa ai un zbor placut alaturi de bebelusul tau, asa cum ai visat.

*Sursa foto: NadyaEugene / Shutterstock.com