Chiar dacă în ultimii zece ani numărul de locuitori de pe teritoriul României a scăzut cu mai bine de 1.5 milioane, populația țării depășește în prezent 19 milioane de rezidenți. Cu toate că turismul se concentrează asupra locurilor pline de istorie și a peisajelor scenice, printre care se numără cea mai bine prezervată deltă europeană, cinci dintre cele mai mari și dezvoltate zone urbane de pe teritoriul țării trebuie să își facă neapărat loc în itinerarul oricărui vizitator.

CONSTANȚA – 315.000 de locuitori

Cunoscută pentru superbele plaje și deschiderea la Marea Neagră, Constanța ascunde mai multe secrete care merită descoperite.

După ce admirăm faimosul cazino, facem o plimbare prin portul Tomis sau îi delectăm pe cei mici cu o vizită la delfinariu, putem începe să căutăm comorile ascunse ale orașului ce datează din anul 600 î.Hr. Plecăm de la mănăstirea Sf. Ioan Casian și ne îndreptăm către mai puțin cunoscuta peșteră cu același nume, către care drumul în sine este o experiență de neuitat.

La doar 65 de kilometri de oraș, găsim impresionantele ruine ale cetății Histria, construită de către greci, pe malul lacului Sinoe.

CLUJ-NAPOCA – 320.000 de locuitori

Sursa poza: topi.ro

Clujul este un oraș de poveste, care se află pe lista turiștilor de pretutindeni, un loc încărcat de istorie, cultură și emoție.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când ajungi în Cluj este să urci pe Cetățuie, o fortificație ce datează de la începutul secolului XVIII, și care oferă una dintre cele mai frumoase panorame ale unui oraș din România. Apoi ne croim drum către Piața Unirii, una dintre cele mai vechi din Europa de Est și Centrală.

Înconjurată de clădiri renascentiste, baroce și eclectice și dominată de superba biserică gotică Sf. Mihail, piața oferă o completă lecție de istorie și cultură. În vechea cetate a Clujului găsim Bastionul Croitorilor, care este unul dintre puținele turnuri de fortificație care au rămas intacte după atâtea sute de ani. La subsolul clădirii găsim un local cu preparate tradiționale, unde putem să ne lăsăm purtați de atmosferă și să respirăm aerul medieval al vremurilor demult apuse.

TIMIȘOARA – 330.000 de locuitori

Unul dintre orașele cu cel mai bogat patrimoniu arhitectural și cultural din România, Timișoara oferă o experiență unică oricărui vizitator care-i calcă pragul. Supranumit și Mica Vienă sau Orașul Florilor, nu există niciun colț al acestei destinații care să nu spună o poveste sau să nu trezească o emoție.

Centrul orașului te întâmpină ca o gazdă primitoare și oferă din start două puncte turistice pe care trebuie să le vizitezi: Palatul Culturii și Catedrala Metropolitană. Stilul arhitectural care domină Timișoara este cel baroc vienez, presărat cu elemente din stilurile neo-bizantin și art nouveau. Cum la fiecare pas orașul este împânzit de palate ce găzduiesc restaurante cu diferite specifice culinare, Timișoara oferă o experiență a gusturilor, fiind locul perfect pentru gurmanzi.

După o plimbare prin Parcul Central, construit chiar pe locul unui fost cimitir militar, închis în anul 1970 și o sesiune de shopping prin magazinele regăsite în clădiri pline de istorie, ajungem în unul dintre cele mai frumoase locuri în care ne putem petrece câteva ore – Castelul Huniade, Muzeul Banatului. În drumul dinspre Operă către Strada Mărășești avem ocazia să vizităm sinagoga din vechea cetate, construită cu mai mult de un secol în urmă, în stil maur.

IAȘI – 370.000 de locuitori

Fosta capitală a României este al doilea oraș ca număr de locuitori din țară și este foarte cunoscută pentru mediul universitar. Iași este locul care a dat naștere sau a contribuit la formarea multora dintre scriitorii români cunoscuți și peste hotare, printre care Mihai Eminescu, Ion Creangă și Mihail Sadoveanu.

Din acest motiv, orașul găzduiește case memoriale ce pot fi vizitate, binecunoscutul tei al lui Eminescu din Parcul Copou și muzeul Ion Creangă, primul muzeu memorial literar din România. Din itinerarul oricărui vizitator nu trebuie să lipsească Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care adăpostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Turnul Goliei, care are o înălțime de 30 de metri și este unul dintre simbolurile orașului, precum și Teatrul Național Vasile Alecsandri, ce găzduiește adevărate opere de artă – cortina pictată în 1896, cortina de fier și candelabrul din cristal de Veneția.

BUCUREȘTI – 1.830.000 de locuitori

Ca să putem vedea Bucureștiul prin ochii turiștilor, în afară de binecunoscutele puncte de atracție printre care menționăm Palatul Parlamentului, Centrul Vechi și Mănăstirea Stavropoleos, trebuie să enumerăm câteva locuri mai puțin știute, dar care oferă o imagine de poveste capitalei României.

Casa Mița Biciclista este locul în care poți să afli povestea mai puțin cunoscută a primei femei care s-a plimbat pe Calea Victoriei purtând pantaloni și pedalând pe bicicletă, un lucru tabu în anii 1900. La ieșirea din București, în Pădurea Boldu-Crețeasca se află o baltă de numai câțiva metri, cu o istorie cât un ocean – Balta Vrăjitoarelor. Se spune că aceasta există încă de pe vremea lui Vlad Țepeș și că aici ar fi fost, de fapt, decapitat domnitorul. Numele ei provine dintr-o legendă care spune că de aici își trag vrăjitoarele puterile și magia.

Ca să descoperim cea mai veche casă din București ne îndreptăm către Strada Spătarului, nr. 22, unde găsim Casa Melic, construită în anul 1750 și care în prezent găzduiește tablouri pictate de Theodor Pallady. Nicolae Steinhardt spunea despre un mic lăcaș de cult din București că „nu poate să nu atragă prin micimea, grația și liniștea lui tupilată” – Schitul Darvari. Acesta a fost construit în anul 1834, pentru familia Darvari și apropiații acesteia, însă în timp a devenit un loc al întregii comunități.

Chiar dacă trăiești de o viață întreagă în România, obișnuința acestui lucru te poate face orb la multitudinea de posibile experiențe, imersiuni în cultură și civilizație antică, cotloane nedescoperite și secrete urbane ce pot completa un tablou mult mai detaliat decât poate părea la o primă vedere.