Souvlaki

*Sursa foto: Liv friis-larsen /  Shutterstock

Pentru multi, calatoriile sunt asteptate cu sufletul la gura deoarece poti explora locuri noi, sa inveti despre noi culturi si sa ai cat mai multe amintiri care pe viitor vor fi de nepretuit. Cu toate acestea, pentru iubitorii de mancare, calatoriile reprezinta posibilitatea de a savura alimente locale traditionale si de a experimenta gusturi reale care au pus baza dezvoltarii unei gastronomii specifice unui anumit tinut.

Calatorii care ajung in Grecia sunt rasfatati cu un amestec de produse alimentare mediteraneene rustice care amintesc de perioada antica, dar si cu o diversitate de arome si gusturi moderne.

Una dintre principalele greseli pe care le fac calatorii care ajung in tari cu iesire la mare este sa se fereasca de alimentele pe baza de peste si fructe de mare, cedand in fata burgerilor si altor tipuri de produse fast food. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de Grecia, este important sa ne adaptam cat mai mult culturii grecesti in timpul sejurului nostru pe taramurile elene si sa exploram cat putem de mult gastronomia acestei tari. Fie ca iti plac sau nu preparatele culinare pe baza de peste, cele din Grecia te vor cuceri pentru totdeauna, indubitabil.

Peste tot in lume, bucataria greceasca este recunoscuta pentru varietatea si combinatiile sale de arome si gusturi, fiind, totodata, una dintre cele mai sanatoase bucatarii de pe tot globul. Mancarea este o mare dragoste pentru greci si este frecvent utilizata ca parte elementara in ocaziile speciale care au loc in familiile grecesti, sarbatorile acestora aratand cat de importanta este mancarea lor in cultura si istoria acestei patrii. Desi timpul a trecut, produsele alimentare de baza au ramas aceleasi inca din antichitate, cand ingredientul principal in cele mai multe retete grecesti era faimosul ulei de masline.

Atunci cand cauti produse alimentare traditionale cand esti in concediu la greci, ideal ar fi sa intri intr-una dintre numeroasele taverne gasite mai pe toate drumurile. In aceste taverne traditionale, marea majoritate a clientilor sunt chiar localnicii. In plus, cele mai multe dintre aceste localuri ofera meniuri in diferite limbi straine. Dat fiind faptul ca in Grecia merg o multime de romani in vacanta, vei avea probabil sansa de a gasi meniuri in restaurante scrise si in limba romana.

Daca vrei sa cunosti si sa te bucuri cat mai mult de gastronomia traditionala a Greciei, cel mai bine ar fi sa incepi comandand meze sau mezedakia, niste delicatese grecesti de mici dimensiuni, care pot fi consumate ca aperitiv sau ca garnitura pentru felul principal. Acest preparat este consumat in mod traditional cu vin sau cu bauturi spirtoase traditionale, cum ar fi Ouzo. Unul dintre cele mai populare si cunoscute aperitive pentru turisti si localnici deopotriva este Tsatsiki, care este, de fapt, un amestec de iaurt, usturoi si castraveti.Tsatsiki

*Sursa foto: Lucia Pescaru / Shutterstock

Atunci cand vine vorba de a comanda felul principal, ai o multitudine de posibilitati din care sa alegi, in special preparate culinare pe baza de carne si peste, acestea fiind ingrediente traditionale in meniurile grecesti. Unele dintre cele mai cunoscute feluri de mancare grecesi sunt Musacaua – un preparat facut din carne tocata, cartofi, rosii si vinete – Giouvarlakia si Domaldes, cele din urma fiind un fel de sarmale grecesti. Oamenii din Grecia consuma, de asemenea, la felul principal carne la gratar, cotlet de porc (Brizoles) si cotlet de vita (Britzoles Mosharises). Specialitatile din carne taiate in fasii subtiri, precum Souvlaki, care este similar cu kebab-ul, sunt, de asemenea, foarte des intalnite in tavernele si restaurantele din Grecia.

Mancarurile grecesti din peste sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune din intreaga lume, bucatarii greci fiind specializati in prepararea pestelui si a fructelor de mare. Aici, pescuitul este un hobby foarte popular, iar comertul cu peste este infloritor. Cu toate acestea, mancarurile din peste sunt, de obicei, evitate de catre turistii care devin confuzi atunci cand citesc denumirile pestilor din meniurile restaurantelor.

Cei mai populari pesti serviti in tavernele si restaurantele grecesti sunt dorada (Tsipoura), macroul (Kolioi) si Maridaki (Marida), care este cunoscut ca fiind echivalentul grecesc al heringului mic. Alte feluri de mancare de peste populare in Grecia includ Kalamaris (calamarii), Htapodi (caracatita) care este fiarta sau preparata la gratar, Gavros (un tip de hamsii) si Galeos, care este un file neted de rechin ce se serveste, de obicei, cu o salata de sfecla rosie si usturoi. Iubitorii de peste pot, de asemenea, sa consume o supa traditionala de peste greceasca, cum ar fi Kakavia, care contine unele dintre cele mai delicioase tipuri de peste si un amestec de legume, ce include ceapa, morcovi, cartofi si telina. Evident, uleiul de masline nu poate lipsi din aceasta supa de peste.Calamari

*Sursa foto: sarsmis / Shutterstock

Deserturile grecesti cele mai cunoscute sunt iaurtul grecesc traditional cu miere si Baklavaua.

Alaturi de alimentele deja pomenite, vinul este o bautura foarte apreciata de catre greci, inca din perioada antica, in care vinul era recunoscut ca bautura zeilor. In cadrul acestei tari exista peste 300 de feluri diferite de vin din soiuri rosii, albe, negre si roze. Unul dintre cele mai populare vinuri in Grecia este Retsina, un vin care poate fi alb sau roze.

Aceasta bautura, desi este foarte iubita de greci, este mai putin favorizata de catre turisti, din cauza rasinei mixte care ii ofera un gust special. Cele mai populare vinuri rosii grecesti, pe care trebuie sa le gusti intr-o vacanta in aceasta tara, sunt Brusco si Xinomavro, cel din urma fiind un vin rosu intens produs in partea de nord a Greciei.Baklava

*Sursa foto: Hayati Kayhan / Shutterstock

Incercarea mancarii grecesti nu este doar o parte a unei experiente de vacanta, ci este una dintre cele mai eficiente modalitati prin care poti cunoaste cat mai mult din cultura si istoria adevarata a Greciei. Multe feluri de mancare pe care le vei gusta intr-o vacanta in Grecia sunt retete vechi, cu o vasta traditie in spate, delicioase, sanatoase si extrem de apreciate pe taramurile elene. De asemenea, preparatele culinare grecesti te vor ajuta sa intelegi un pic mai bine dragostea si aprecierea grecilor pe care le au fata de alimentele lor.


Daca ai de gand sa le faci o vizita grecilor in aceasta vara, te invitam sa descoperi ultimele oferte speciale care au ca destinatie Grecia pe urmatorul link: http://bit.ly/2qVc7Vb