*Sursa foto:  Elzbieta Sekowska/Shutterstock.com

Maroc este una dintre destinatiile momentului, fiind in randul preferintelor turistilor romani. Locatia, traditiile, religia si mancarea  specifica acestei tari din Africa de Nord, face din Maroc una dintre cele mai complete si complexe destinatii de vacanta.

Cu numeroase activitati interesante ce pot fi interprinse pe teritoriul sau, Maroc reuseste sa atraga din ce in ce mai multi pasionati de calatorii. Totusi, la toate laudele aduse acestei destinatii se adauga si cateva sfaturi, mici indicatii care te vor feri de probleme pe teritoriul african si vor face ca vacanta ta sa fie plina numai de amintiri placute.

Maroc a devenit o destinatie cautata de catre turistii europeni datorita farmecului exotic pe care il emana fiecare colt al tarii. Fie ca decizi sa faci o vizita capitalei sau sa te avanti intr-o excursie in desert, cu siguranta asteptarile iti vor fi depasite. Peisajele de vis, cultura total diferita de cea europeana si mancarea extraordinar de delicioasa te vor face sa te indragostesti pe loc de acest taram fermecator. Chiar si asa, o vacanta in Maroc poate fi numai lapte si miere doar daca iti iei anumite masuri de precautie care te vor feri de neplaceri.

*Sursa foto:  Jose Ignacio Soto/Shutterstock.com


Visezi de mult la o vacanta in Maroc, dar n-ai gasit pana acum momentul oportun sa faci o vizita in Africa de Nord? Dertour iti transforma visul in realitate! Contacteaza unul dintre reprezentantii Dertour si planifica-ti vacanta visurilor tale. Detalii la 031.438.73.21 sau pe adresa de email oferte@dertour.ro


Majoritatea populatiei  din Maroc (70%) este musulmana, iar acest lucru impune si anumite reguli atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Chiar daca cei din urma apartin altei religii, din respect pentru cultura marocana, aceste reguli trebuie sa fie respectate. Pe langa regulile vestimentare si de conduita se impun anumite masuri de siguranta pe care turistii care decid sa calatoreasca in Maroc ar trebui sa le aiba in vedere. Totodata, ceea ce nu trebuie omis din acest “mic ghid de supravietuire” sunt sfaturile localnicilor care te vor ajuta sa eviti foarte multe incurcaturi si te vor scapa de eventuale neintelegeri. Asadar,  iata sfaturile de care trebuie sa tii cont in timpul unui sejur in Maroc:

  1.  Imbraca-te adecvat. Soarele dogoritor din Africa te poate tenta sa alegi o tinuta mai sumara, insa tinand cont de regulile impuse de religia musulmana, aceasta decizie n-ar fi cea mai potrivita. Pe langa faptul ca musulmanii vad imbracarea sumara ca pe o forma de jignire adusa religiei lor, o femeie care nu este foarte acoperita poate atrage mai multa atentie decat isi doreste si asta nu este tot timpul un lucru bun.
  2. Nu umbla noaptea singur pe strada. Desi pare un sfat destul de evident, majoritatea turistilor vor sa profite cat mai mult de timpul petrecut intr-o destinatie noua si au tendinta sa prelungeasca plimbarile de dupa-amiaza dupa lasarea intunericului. Chiar daca ti se pare ca nu ai suficient timp sa vizitezi tot, nu risca sa umbli singur pe strada in niciun loc necunoscut.
  3. Hidrateaza-te corespunzator. In Maroc temperaturile sunt foarte ridicate in timpul zilei, iar hidratarea corespunzatoare trebuie sa fie una dintre prioritatile tale. Consuma o cantitate considerabila de lichide si ai mare grija de unde este procurata apa inainte sa o bei. Incearca sa bei numai din sticle imbuteliate sau din surse sigure.
  4. Incearca sa nu porti bijuterii opulente. Marocanii sunt atrasi de bijuteriile mari, care ies in evidenta si nu vor ezita sa se foloseasca de naivitatea turistilor pentru a le sustrage. Evita orice fel de neplacere printr-o tinuta cat mai simpla, decenta si sumar accesorizata.
  5. Negociaza tot ce poti. Este cunoscut faptul ca marocanilor le place sa negocieze. Cine nu negociaza, accepta un pret mult mai mare decat cel real, deoarece comerciantii pornesc de cele mai mult ori de la sume exorbitante pe care le micsoreaza pe parcursul negocierii.

    Sursa foto: Ekaterina Pokrovsky/Shutterstock.com

  6. Nu accepta nimic gratis.  Pentru a atrage cat mai multi turisti, foarte multi comercianti folosesc trucuri care mai de care mai inventive. Cele mai frecvente sunt cele in care iti sunt oferite bunuri (aparent) gratuite, iar mai apoi ti se cere o suma de bani pentru ele. Cum spuneam si inainte, marocanii sunt buni negociatori si nu se vor lasa pana nu vei plati macar o mica parte din suma propusa. Pentru a scapa de acest inconvenient al marilor piete din oras, refuza orice obiect/serviciu gratuit de la inceput.
  7. Protejeaza-ti capul. Nu, n-o sa pice nimic din cer, dar razele puternice ale soarelui s-ar putea sa iti dea dureri de cap daca nu vei purta o palarie sau o sapca in timpul zilei. Evita sa iesi la orele amiezei si atunci cand iesi protejeaza-ti capul.
  8. Nu te urca in taxi pana nu stabilesti pretul. In Maroc totul se negociaza. De la cazare, mancare si bunuri, pana la transport si servicii. Nu e de mirare ca o calatorie cu taxiul in orasele marocane poate fi o adevarata aventura avand in vedere modul ingenios prin care soferii de taxi omit sa precizeze tariful cursei. Pentru a fi sigur ca nu ajungi sa platesti mai mult decat iti doresti pentru o cursa cu taxiul, negociaza inainte sa te urci in masina pretul pe care urmeaza sa il platesti. Asa vei fi sigur ca nu avea neplaceri la final.
  9. Consulta calendarul. Ca orice alta confesiune religioasa, religia musulmana are in calendarul sau anumite sarbatori si perioade importante. Una dintre cele mai importante perioade din an o constituie Ramadanul, postul de 30 de zile pe care musulmanii il tin in semn de solidaritate cu cei mai putini norocosi care n-au toate cele necesare unui trai decent. In perioada Ramadanului, musulmanii nu mananca nimic pana la apusul soarelui si este posibil ca restaurantele si cafenelele sa fie inchise si ele.
  10. Viziteaza desertul. Chiar daca o calatorie pana in desert este destul de lunga, experienta unica pe care o vei trai aici merita tot efortul. Profita de ocazia pe care o ai in timpul sejurului in Maroc si fa un drum pana in desertul Sahara. Admira dunele splendide de nisip si bucura-te de traditionala plimbare cu camila.

*Sursa foto: Yongyut Kumsri/Shutterstock.com


Afla de la expertii Dertour care sunt cele mai spectaculoase destinatii din Maroc si cele mai bune oferte pentru acestea. Detalii la 031.438.73.21 sau pe adresa de email oferte@dertour.ro