GreciaIn timp ce o mare parte din populatia Romaniei prefera sa isi petreaca vacantele de vara in frumoasele insule grecesti, exista o multime de lucruri despre Grecia de care multi oameni nu au auzit.

Iata 30 de lucruri interesante si nestiute despre Grecia:

1. Aproximativ 16,5 milioane de turisti viziteaza Grecia in fiecare an, mai mult decat intreaga populatie a acestei tari.

2. Nimeni din Grecia nu poate alege sa nu voteze. Votul este obligatoriu prin lege pentru fiecare cetatean care are varsta mai mare de 18 ani.

3. Barbatii trebuie sa serveasca 1 an – 1 an si jumatate in oricare dintre ramurile fortelor armate.

4. Se spune ca expresia “a lua taurul de coarne” provine din mitul grecesc care zice ca Hercule a salvat Creta de un taur furios pe care l-a luat de coarne.

5. Aproximativ 7% din marmura produsa in intreaga lume provine din Grecia.

6. Grecia este al treilea producator de masline la nivel mondial, acest popor cultivand maslini inca din cele mai vechi timpuri. Unii maslini plantati in secolul al XIII-lea sunt producatori de fructe chiar si in ziua de azi.

7. Limba greaca este vorbita de mai bine de 3000 de ani, devenind una dintre cele mai vechi limbi din Europa.

8. Din cauza terenului accidentat, Grecia nu are niciun rau navigabil. Aproape 80% din formele de relief ale Greciei sunt munti.

9. In Grecia, oamenii obisnuiesc sa sarbatoreasca mai mult ziua numelui decat propria zi de nastere.

10. In conformitate cu mitologia greaca, Atena si Poseidon au fost de acord ca cel care oferea cel mai bun cadou orasului sa devina gardian al acestuia. Cu toate ca Poseidon a oferit darul apei, darul Atenei, maslinul, a fost considerat de catre ceilalti zei ca fiind mai valoros.

11. Grecia are mai mult de 2000 de insule, dintre care aproximativ 170 sunt populate. Cea mai mare insula din Grecia este Creta.

12. Peste 40% din populatia Greciei traieste in capitala, la Atena (Athina, in greaca).

13. Mii de pasari opresc in zonele umede ale Greciei in timpul migratiei lor. Mai mult de 100.000 de pasari din Europa de Nord si Asia isi petrec iernile pe taramurile grecesti.

14. Grecia este cel mai important producator de bureti de mare la nivel global, acestia fiind produsi in mare parte pe insula Kalymnos.

15. Populatia Greciei este de aproximativ 10 milioane de locuitori.

16. La fel ca in Romania, fotbalul este sportul national din Grecia.

17. Feta, care se produce din lapte de capra, este branza nationala in Grecia. Acest produs se prepara inca din perioada homerica.

18. In general, un adult grec fumeaza in medie opt tigari pe zi. Numai in Serbia si in Bulgaria se fumeaza mai mult.

19. Pana in anul 1983, lepra a fost un motiv de divort in Grecia.

20. Sfantul Andrei si Sfantul Gheorghe, sfintii protectori ai Scotiei si Angliei sunt, de asemenea, sfintii protectori ai Greciei.

21. Grecia detine aproximativ 7000 de pesteri din calcar, cu mai bine de 24.000 de kilometri de galerii subterane, multe dintre ele fiind atractii turistice de mare succes in randul vizitatorilor acestei tari.

22. Cel mai inalt multe al tarii, Muntele Olimp (cu o inaltime de 2918 metri), a fost declarat a fi casa zeilor din religia greaca antica.

23. in ceea ce priveste accidentele rutiere mortale din UE, Grecia are de departe cel mai mic numar de accidente pe cap de locuitor.

24. Poporul grec are una dintre cele mai scazute rate de deces din cauza cancerului de pe intregul continent european.

25. Atena este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. Primii locuitori greci au trait in acest oras in urma cu aproximativ 7000 de ani.

26. Unul dintre cele mai renumite temple grecesti este Panteonul. Acesta a fost construit in anul 438 i. Hr. pentru Atena, care era zeita greaca a razboiului. Panteonul este astazi una dintre cele mai populare atractii turistice in randul vizitatorilor care ajung in capitala Greciei.

27. In anul 1453, Grecia a intrat in posesia Imperiului Otoman. Aceasta tara a fost sub Imperiul Otoman timp de 376 de ani, pana cand a fost eliberata in anul 1829.

28. Exista mai multi greci antici care au fost creditati cu inventarea unor concepte matematice care sunt utilizate in prezent in scoli. Printre cei mai cunoscuti matematicieni greci se numara Pitagora, Euclide, Arhimede si Apollonios.

29. Educatia in Grecia a fost imbunatatita abia in ultimii zeci de ani. In anul 1950, doar 30% dintre adultii greci stiau sa citeasca si sa scrie; acum, numarul acestora a crescut la 95%.

30. Faimosul conducator grec Alexandru cel Mare a fost primul lider a carui fata a ajuns pe monedele grecesti. Inainte, doar fetele zeilor greci erau imprimate pe monede.

*Sursa foto: Olga Gavrilova / Shutterstock.com

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21. Aici poti gasi ofertele Dertour pentru Grecia.