Mancaruri din SpaniaDaca iti planifici o vacanta in Spania, ti-ai facut, probabil, o agenda completa cu atractiile turistice pe care doresti sa le vizitezi. Daca mergi la Barcelona, o vizita la cel putin una dintre capodoperele arhitecturale ale lui Gaudi va fi, cu siguranta, un punct culminant al calatoriei tale. Ai de gand sa mergi la Madrid? Fara indoiala ca abia astepti sa vizitezi un muzeu de clasa mondiala si sa iti petreci dupa-amiezile in faimoasa Plaza Mayor. Daca, insa, vizitezi Spania pentru a-i gusta traditionalele vinuri, ai mereu posibilitatea de a alege una dintre marile fabrici de vinuri care se gasesc in mare parte a dealurilor din aceasta tara.

Dar cum ramane cu mancarea spaniola? Ti-ai facut vreun plan cu privire la mesele pe care le vei lua in calatoria ta in Spania? Tapas si vinurile sunt, in mod cert, o necesitate, iar gasirea unor localuri bune in care sa gusti astfel de preparate de calitate nu va fi grea deloc. Dar cum ramane cu optiunile mai neobisnuite? Spania este renumita pentru mancarurile sale bizare, acestea fiind, de cele mai multe ori, extrem de gustoase in opinia calatorilor care experimenteaza aceste delicii culinare.

Iata 3 mancaruri bizare din Spania pe care merita sa le gusti in timpul unei excursii in aceasta tara:

  1. Pui de tipari (Angulas)

In Spania, exista bucatari care pregatesc angulas (pui de tipari de doar cateva saptamani) mai intai prin jupuire, apoi prin prajire si, in cele din urma, prin completarea acestora cu un sos. Angulas apar in meniurile din restaurante alaturi de salate, paste sau chiar singure, marinate intr-un sos.

Aceste spaghete din pui de tipari sunt, insa, o delicatesa destul de rara si de scumpa, care, insa, merita sa fie experimentata cel putin o data in viata. Iar daca nu incerci acest preparat intr-o excursie in Spania, atunci unde sa o faci? Un kilogram de pui de tipari costa in jur de 200 de euro. Cu toate acestea, exista si angulas mai accesibil la pret, acesta fiind, de fapt, o imitatie de angulas, preparat din pesti surimi. Ambele preparate, atat angulasul original cat si cel realizat din surimi (care se numeste gulas), sunt, de obicei, gatite in ulei de masline, usturoi si ardei iute si sunt servite in vase din ceramica numite cazuelas.

Spaniolii considera angulas a fi o mancare traditionala de Craciun. Unii dintre cei mai de calitate pui de tipari provin din San Sebastian, din nordul Spaniei, acestia fiind capturati pe timp de noapte, intr-un mod artizanal, cu ajutorul instrumentelor si plaselor traditionale. Sezonul de pescuit dureaza, de obicei, doar o luna si jumatate, de la mijlocul lunii noiembrie pana la sfarsitul lunii decembrie.

  1. Sange prajit (Sangre Frita)

Sangele este folosit in multe mancaruri traditionale spaniole. De fapt, carnatii morcilla pe care ii vei gasi peste tot in Spania sunt, de fapt, carnati de sange. Sangele il vei gasi, de asemenea, in diferite preparate culinare regionale, cum ar fi chanfaina cu orez, care este foarte popular in Salamanca. Dar Sangre Frita este o mancare cu totul speciala, deoarece, in acest caz, sangele este ingredientul principal, nu doar un mic “jucator”. Acest fel de mancare necesita 2 kilograme de sange coagulat de porc, care se taie in cuburi ce urmeaza sa fie fierte intr-o oala cu ceapa, seminte de pin si cateva condimente. Servit cu vin sau bere… esti sigur ca o sa consumi multe lichide.

Sangre Frita se serveste in restaurante in vase de lut (cazuelas) si se consuma cu paine.

  1. Testicule de taur (Criadillas)

Criadillas este un fel de mancare traditionala, cu o istorie lunga. Exista chiar si o legenda care spune ca daca mananca Criadillas, barbatii vor avea mai mult curaj si vor fi mai potenti din toate punctele de vedere.

Preparat din testicule de taur prajite in pesmet, Cradillas se poate gasi in multe restaurante spaniole. La nivel local, acest tip de mancare este adesea servit cu un sos de vin picant.

Testiculele de taur sunt considerate o delicatesa in Spania, Portugalia si in mai multe culturi din America de Sud. Ele sunt adesea consumate ca o gustare sau dupa amiaza.

Daca iti doresti sa gatesti chiar tu Criadillas, afla ca testiculele de taur pot fi gasite in multe din pietele mari din Spania, in special in cele din Madrid. Macelarii de carne vand astfel de produse alaturi de creier de oaie, inimi de porc si alte tipuri de organe.

Acestea sunt doar trei exemple ale unor optiuni alimentare bizare pe care le poti incerca in Spania. Acest popor, insa, este mult mai inventiv si stie sa prepare multe alte mancaruri cel putin la fel de ciudate. Nu te limita la consumul de paella si crochete. Incearca si alte preparate mai rar intalnite, deoarece probabil nu vei mai avea niciodata ocazia de a le gusta.

*Sursa foto: Shutterstock / funkyfrogstock