Sursa foto: R.M.Nunes/Shutterstock.com

Găzduind unele dintre cele mai fascinante clădiri din întreaga lume, câteva plaje grozave și cel mai mare stadion de fotbal din Europa, Barcelona este o destinație populară tot timpul anului. Mii de turiști vin aici pentru a se plimba prin piețele tradiționale autentice, pentru a se bucura de viața de noapte vibrantă, pentru a descoperi arhitectura lui Gaudi, pentru a urmări evoluția lui Picasso și din multe alte motive.

Există atât de multe lucruri de făcut în Barcelona încât singura dificultate pe care o vei avea se referă la  limitarea numărului de activități pentru o primă vizită. Dacă nu intenționezi să petreci câteva luni în Barcelona, în mod cert nu vei putea acoperi fiecare atracție pe care o găzduiește orașul. 

Iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos pentru a profita la maxim de vacanța ta în capitala Cataloniei, mai ales dacă ai doar 2 sau 3 zile la dispoziție:

Cum să circuli prin Barcelona:

Barcelona are un sistem de metrou extrem de bine organizat. Stații de metrou se găsesc în oricare parte a orașului, iar trenurile vin din două în două minute. Rapid, fiabil și eficient, metroul este, în mod cert, cel mai bun mod de a te deplasa prin acest oraș.

Care sunt atracțiile turistice de neratat în Barcelona?

Sagrada Familia. Fără doar și poate, Sagrada Familia este cea mai cunoscută clădire și atracție turistică din acest oraș. Bazilica, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost proiectată de renumitul arhitect catalan Gaudi, iar construcția acesteia a fost începută în 1882, astăzi fiind încă în lucru. Este greu să obții o imagine a catedralei fără a avea în decor macarale, dar, cu siguranță, merită o vizită. De reținut: deoarece există un număr mare de turiști care vor să viziteze Sagrada Familia în fiecare zi, îți recomandăm să cumperi biletul de intrare din timp. 

Parcul Guell. Situat chiar în afara centrului orașului, dar ușor accesibil cu transportul public, Parcul Guell este un loc pe care nu vei dori să îl ratezi când ajungi în Barcelona. Gaudi este iarăși geniul din spatele acestei capodopere. Parcul adăpostește mai multe elemente arhitectonice remarcabile, construite în partea superioară a colinei El Carmel, ce au un aspect tare interesant, de parcă ar fi din turtă dulce, cu forme ondulate ce par a fi râuri de lavă și pasaje acoperite cu coloane sub formă de copaci. De remarcat, de asemenea, că foarte multe dintre suprafețele existente în parc sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic, stil cunoscut sub denumirea de Trencadis. 

Impresionantele structuri din Parcul Guell au fost făcute între anii 1900 și 1914, iar din 1984 sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Casa Batllo. O altă structură faimoasă realizată de Gaudi este Casa Batllo. Situată destul de aproape de celebra stradă Las Ramblas, pe bulevardul Passeig de Gracia, această clădire a fost construită în 1877. La fel ca în cazul celorlalte capodopere ale lui Gaudi, recomandăm cumpărarea biletului în avans pentru a putea vizita la timp Casa Batllo, deoarece este o atracție turistică populară și poate fi destul de aglomerată, în special în perioada verii.

De vizitat, de asemenea, La Pedrera, cunoscută și sub denumirea de Casa Mila, situată și ea tot pe Passeig de Gracia.

Las Ramblas. Unii călători o adoră, alții o evită, cert este însă că Las Ramblas este una dintre străzile cele mai turistice din Barcelona, una dintre cele mai animate și una dintre cele mai interesante. Cu o lungime de peste 1200 de metri, această stradă ce se termină în plajă este un loc popular pentru mulți artiști stradali. Las Ramblas leagă Placa de Catalunya de Portul Vell, care este cea mai veche parte a portului din Barcelona și locul în care se găsește monumentul Columb.

Parcul Montjuïc. Luând funicularul de Montjuïc, care pleacă de la stația de metrou Paral.lel (L2 și L3), vei ajunge în unul dintre cele mai celebre parcuri din Barcelona, un loc în care se găsește și Castelul Montjuïc, o fortăreață militară din secolul al XVIII-lea. Aici vei putea vizita, de asemenea, Stadionul Olimpic și Piscina Olimpică unde au avut loc probele sportive de la Olimpiada din 1992, dar și fântânile magice, Font Magica, care pe ritmuri muzicale își dau liber șiroaielor de apă într-un spectacol uimitor.

Camp Nou. Cel mai mare stadion din Europa și unul dintre cele mai mari din întreaga lume, Camp Nou, stadionul clubului de fotbal FC Barcelona, este un loc pe care trebuie să îl vizitezi, chiar și dacă nu ai prins bilet la unul dintre meciurile pe care le găzduiește. Staruri mondiale precum Lionel Messi și Luis Suarez oferă aici spectacole de fotbal în fiecare săptămână. Cumpărarea biletelor la meciuri nu este chiar atât de dificilă precum pare. De obicei, acestea pot fi achiziționate cu două-trei săptămâni înainte de meci, de pe site-ul oficial al clubului FC Barcelona. 

Mercat de la Boqueria. O atracție destul de aglomerată a Barcelonei, Mercat de la Boqueria este un loc pe care turiștii pur și simplu îl iubesc. Este cea mai mare piață de alimente proaspete din întreaga Spanie, o adevărată bijuterie locală, având tarabe cu tot ce ți-ai putea dori, de la fructe exotice la legume, pește și o mulțime de feluri de carne.