Fabrica de ulei de masline (8)Vizita la fabrica de ulei de masline Aristeon din localitatea Lithakia este una dintre activitatile foarte indragite de turistii de toate varstele care calatoresc in insula Zakynthos si este parte din unele programe optionale, pentru descoperirea culturii din aceasta minunata insula de vacanta, a oamenilor si a traditiilor.

Vizitatorii au ocazia de a vedea la fata locului procesul de fabricatie al aurului lichid, asa cum este numit din antichitate acest produs minune cu utilizari si beneficii nenumarate, de a vedea mini muzeul utilajelor folosite de-a lungul timpului pentru productie, de a degusta si de a cumpara tipurile de ulei de masline produse aici, totul intr-o oprire captivanta de 45 de minute in care nu este deloc timp de plictiseala, dimpotriva.

O afacere de familie, doar suntem in Grecia

Fabrica Aristeon este o afacere de familie din anul 1850. La inceputuri se foloseau pentru presat roti de piatra trase de animale, ulterior s-a trecut la metal si presa hidraulica. Tehnologia a avansat, fabrica a fost modernizata, iar azi este echipata in intregime cu utilaje din inox si are implementat sistemul de management al sigurantei alimentare ISO 22000:2005 certificat de TUV AUSTRIA HELLAS.

Fabrica este folosita de multe familii din regiune, care se programeaza si isi supravegheaza productia proprie de ulei, existand mai multe linii de procesare, fiecare avand un stand separat amplasat in fata pentru notarea proprietarului si a altor parametri. Pentru folosirea instalatiilor, fiecare producator plateste cu 10% din productie. Este un sistem benefic pentru toata comunitatea, intalnit foarte des in Grecia, mai ales in insule.

Maslinii in Zakynthos

Pe insula sunt aproape 2 milioane de maslini, averea unui locuitor fiind masurata – pana de foarte curand si chiar si in prezent in unele comunitati – in numarul de maslini pe care ii detine fiecare.

Maslinele din Zakynthos sunt din soiul Koroneiki, foarte bogate in grasimi mono si polisaturate, iar productia anuala de ulei este de 6.000 – 8.000 de tone.

Vreme de sute de ani, productia de ulei de masline a constituit cel mai important venit pentru locuitorii din insula. Chiar si in ziua de azi peste 8.500 de familii (insula are 45.000 de locuitori) au aceasta indeletnicire, pentru 3.000 de familii productia de ulei de masline fiind singura sursa de venit.

Uleiul de masline este considerat de localnici trecutul, prezentul si viitorul, sunt foarte atasati de maslini, iar perioada de recoltare, numita liotrivi, este una festiva pentru comunitate.

Procesul de fabricatie

Maslinele se recolteaza din noiembrie pana in ianuarie si sunt procesate de regula la o zi dupa recoltare, cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru a nu se pierde proprietatile nutritive, de aceea in perioada estivala nu exista activitate de productie.

Recoltarea se face dupa modul traditional grecesc: se pun plase sub copaci, acestia fiind ulterior scuturati cu ajutorul unor prajine specifice. Toata familia participa. Tot ce cade este adunat si depozitat in saci din material textil.

Daca sunteti pasionati de acest proces si de uleiul de masline, puteti vizita Zakynthos in perioada de recoltat, numita liotrivi, cand puteti sa culegeti  masline, sa procesati chiar propriul ulei si sa va bucurati de sapunul de ulei de masline luat direct de pe linia de productie.

In functie de perioada de recoltare, aciditatea uleiului difera, la fel si culoarea maslinelor. Daca la inceputul perioadei de recoltare maslinele sunt verzi, culoarea lor se inchide treptat. Productia se amesteca in containere mari, pentru uniformizare, dar unii prefera un anume tip de aciditate si le depoziteaza separat.

Aciditatea uleiului de masline extravirgin care se comercializeaza sub emblema fabricii Aristeon este scazuta, fiind extras prin mijloace exclusiv mecanice, la temperaturi de maxim 27 de grade.

Tot uleiul produs aici este extravirgin, o parte fiind aromatizat, ingredientele adaugandu-se pe parcursul procesului de fabricare, nu la sfarsit.

Nimic nu se arunca, totul se foloseste: samburii sunt folositi pe post de combustibil, pasta ramasa dupa presare se da animalelor ca hrana, iar frunzele si coditele se proceseaza si ulterior se folosesc ca ingrasamant.

Uleiul de masline ultra virgin de la fabrica Aristeon este comercializat in containere de metal de 250/500/750 ml sau 3 si 5 litri, pentru a nu fi expus la lumina si astfel alterata calitatea lui. Modul acesta de ambalare este ideal pentru a fi transportat si in avion (mare grija, trebuie pus in bagajul de cala si ambalat corespunzator).

Sapunul pur din ulei de masline extra virgin este realizat dupa o formula veche, fara adaos de arome sau coloranti. Utilizatorii il adora deoarece hraneste pielea, intareste firul de par, poate indeparta petele de pe tesaturi, fiind ideal pentru spalarea hainelor bebelusilor, deoarece nu provoaca alergii. Vizitatorii sunt invitati sa testeze pe pielea lor sapunul produs in fabrica, care are o textura foarte matasoasa.

Muzeul preselor de ulei de masline este in aer liber

Este singurul muzeu de acest tip din Zakynthos si puteti vedea metodele folosite de-a lungul timpului pe insula pentru productia de ulei de masline, incepand cu presa din lemn din secolul XVIII la cele moderne de azi.

Veti vedea: pietrele de moara folosite intre anii 1850 – 1935 si care erau invartite cu ajutorul animalelor pentru a presa maslinele, o axa verticala folosita pentru miscarea pietrelor de moara pana in secolul XIX, alte elemente folosite in procesul de presare, Karagioza, Plantra, un container, roata folosita pentru invartirea pietrelor de moara, presa hidraulica.

La muzeu este expus si un trunchi de maslin, batran de 1500 de ani, care din unele pozitii arata ca un elefant, asa este si denumit, trunchiul elefant.

Degustare

Dupa vizita de la fabrica, turistii sunt invitati la degustarea de ulei de masline, cu paine de casa si masline locale. Este uimitor sa descoperim ca aceasta gustare atat de simpla poate fi savurata ca o delicatesa, combinatia fiind absolut delicioasa.

La degustare puteti incerca cele 6 tipuri de ulei de masline produse la fabrica: ulei de masline extravirgin, ulei de masline extravirgin organic, ulei de masline extravirgin din arbori antici si uleiuri extravirgine de masline aromatizate cu lamaie, portocala si usturoi. Toate au o aroma  unica, un gust distinct, din experienta noastra fiecare vizitator se ataseaza de 2 tipuri cel putin. Din fericire poate sa savureze gustul si acasa, cumparand de aici produsele preferate.

Cel mai pur ulei de masline se achizitioneaza direct de la sursa.

Cu siguranta ca dupa degustare veti dori sa si cumparati produse, desi nu veti simti nicio presiune in acest sens din partea gazdelor. Preturile sunt excelente, mai ales pentru calitatea uleiului extravirgin produs aici si modul de prezentare, util pentru pastrarea nealterata a calitatii uleiului dar si placut vizual, un suvenir perfect pentru cei dragi.

Ce se poate cumpara de la fabrica?

Preturile difera in functie de tipul de ulei si modalitatea de prezentare: pentru containerele de 250 ml pretul este de 3 euro la uleiul extravirgin simplu, 4,5 euro cel organic si tipurile aromatizate; pentru containerele de 500 ml 4,5 euro uleiul simplu si 6 euro celelalte; pentru containerele de 750 ml 6 euro si 7,5 euro. Containerele mari, in care se comercializeaza numai uleiul extravirgin costa 17 euro cel de 3 litri si 25 euro cel de 5 litri. Special este uleiul extravirgin Dopia, produs din maslini antici din Zakynthos, in productie limitata, care este mai scump, costa 10 euro containerul de 500 de ml. Indragitul sapun fabricat din ulei de masline costa 2 euro/100g.

Iar pentru a va aminti de vizita de la fabrica Aristeon, fiecare turist care a ajuns pe insula Zakynthos cu ajutorul Dertour primeste un mic suvenir: un sapunel din ulei de masline produs aici, personalizat cu inconfundabilul zambet aflat pe logo-ul TUI. Este elementul surpriza… deconspirat.

Ofertele TUI TracelCenter pentru insula Zakynthos le gasiti aici.

 Fabrica de ulei de masline (1) Fabrica de ulei de masline (2) Fabrica de ulei de masline (3) Fabrica de ulei de masline (4) Fabrica de ulei de masline (5) Fabrica de ulei de masline (6) Fabrica de ulei de masline (7)