Mancare greceascaBucataria greceasca este de mult timp considerata una foarte sanatoasa, datorita prezentei legumelor si cerealelor, dar si a pestelui sau a mai multor tipuri de carne. Datorita pozitionarii geografice a Greciei pe continent, dar si a miilor de insule, componentele si aromele din preparatele culinare grecesti sunt schimbate de la o regiune la alta.

Gastronomia din aceasta tara are o istorie de mii de ani, fiind influentata de alte bucatarii ale tarilor cu care Grecia a intrat in contact de-a lungul veacurilor. In mod similar, bucataria greceasca s-a raspandit si in alte parti ale Europei.

Elementul cel mai vechi din bucataria greceasca este, cu siguranta, uleiul de masline, care este folosit la aproape orice mancare. Terenul deluros al tarii este ideal pentru cresterea de oi si capre, de aceea Grecia produce o diversitate de branzeturi fabricate din laptele acestor animale.

Daca ai de gand sa iti petreci vacanta in Grecia, iata care sunt principalele alimente pe care nu trebuie sa le ratezi:

Branza – Cine are nevoie de patrunjel si coriandru cand poti sa decorezi farfuria cu branza? Arunca o mana generoasa de branza feta in salata sau prajeste niste branza Graviera sau Halloumi pentru a o face crocanta pe exterior si vei simti ca nu mai ai nevoie de o alta gustare la masa. Ai crede ca grecii ar trebui sa fie grasi deoarece mananca atat de multa branza, dar branzeturile traditional grecesti sunt unele dintre cele mai sanatoase din intreaga lume, de aceea oamenii le tot consuma, indiferent de dietele alimentare pe care ei le urmeaza.

Salata greceasca – Feta nu este singurul ingredient autentic din salatele grecesti traditionale, iar aceasta nu se presara delicat pe partea de sus a salatelor. Trebuie sa se gaseasca in bucati mari si groase, alaturi de ceapa rosie, rosii, castraveti, ardei gras verde, oregano uscat, masline, ardei iute murat si o umbra de ulei de masline. Oh, si inca un lucru. Nu se foloseste salata verde in acest preparat traditional.

Uleiul de masline – La fel ca branza, uleiul de masline este un alt ingredient grecesc care nu ar trebui privit ca unul care ingrasa. Grecii, daca ar putea, s-ar scalda in ulei de masline, insa il folosesc in aproape fiecare fel de mancare. Mai mult decat atat, acest ingredient sanatos este folosit pentru nenumarate tratamente de infrumusetare corporala, faciala, pentru par si, totodata, pentru tratarea diferitelor afectiuni ale unghiilor.

Vinul si Ouzo – In conformitate cu grecii, apa este doar pentru spalat sau pentru inot. Daca doresti sa bei ceva, trebuie sa consumi vin, ouzo sau chiar pe ambele la aceeasi masa. Aproape toate preparatele traditional grecesti pot fi insotite cu succes de vin sau ouzo. Ouzo este un aperitiv cu aroma de anason, care a castigat popularitate in Grecia in secolul al XIX-lea, dupa ce acestia au renuntat la absint. Bautura este distilata, limpede, insa prinde un alb tulbure atunci cand este amestecata cu apa sau cuburi de gheata. Aceasta bautura dulce se poate consuma fie direct, fie diluata.

Istoria vinului grecesc dateaza de acum 6500 de ani, fiind, la un moment dat, mai apreciat decat vinul italian. De fapt, Hipocrate chiar obisnuia sa prescrie vinul ca medicament impotriva mai multor afectiuni. Exista mai multe regiuni viticole distincte in intreaga tara, astfel incat poti gusta o varietate de vinuri locale in aproape orice zona din Grecia pe care o vizitezi.

Meze – Daca esti un fan al meselor mici cu prietenii si familia, ei bine, in Grecia acestea se numesc meze si le poti gasi in orice taverna. Aceste feluri de mancare mici si gustoase contin fie branza prajita cu pita calda servite cu diferite sosuri, fie caracatita la gratar sau chiftele mici. Aduna-ti familia sau prietenii si comanda aceste mici platouri pentru a gusta din fiecare preparat. Pentru a intregi masa, trebuie neaparat sa ai la indemana si putin vin, bere sau ouzo local.

Iaurtul grecesc – Textura groasa si cremoasa a iaurtului grecesc facut din laptele de oaie este delicioasa si sanatoasa, fiind adesea folosita pentru a face Tzatziki (un sos din iaurt, usturoi si castravete, servit de regula la diferite preparate culinare cu carne). De asemenea, iaurtul grecesc poate fi servit ca un desert atunci cand este amestecat cu miere sau cu sos dulce.

Caracatita – Tavernele cu fructe de mare de pe insulele grecesti sunt pline de caracatite proaspete, pe care oamenii le adora atunci cand le consuma. Caracatita fiarta in vin este un preparat des intalnit in randul grecilor, avand un gust cu adevarat delicios!

Cafeaua si Frappe-ul grecesc – Nu numai bucataria greceasca este benefica pentru sanatatea organismului uman, ci si cafeaua greceasca (cunoscuta sub numele de cafea turceasca in anumite parti ale lumii). Aceasta este facuta din boabe Arabica maruntite pana cand ajung o pulbere fina, fiind foarte bogata in antioxidanti. Aceasta nu se filtreaza, ci se fierbe pana cand face o spuma densa si cremoasa.

Stiai ca frappe-ul provine din Grecia? Acest preparat a fost o descoperire intamplatoare in 1957 la Targul International din nordul orasului Salonic. Astazi, aceasta bautura de vara este servita in aproape toate cafenelele grecesti, fiind realizata din cafea instant, zahar si apa. De asemenea, se poate adauga lapte sau, daca clientul doreste, Baileys sau Kahlua.

Souvlaki si Gyros – Acestea reprezinta cele mai vechi forme de fast-food din lume. Souvlaki este un kebab facut din carne tocata sau cuburi de carne, in timp ce gyros se refera la carnea rasa din bucati mari de carne pe un rotisor vertical lung, care se prajeste incet in timp ce rotisorul se invarte. Ambele preparate sunt servite invelite in paine calda (pita), cu unele topping-uri, cum ar fi Tzatziki, rosii si ceapa.

Indiferent de preferintele tale culinare, mereu vei gasi ceva pe placul tau atunci cand vei cauta preparate traditional grecesti in aceasta tara atat de bogata in arome si gusturi!

Daca v-ati hotarat ca anul acesta sa va petreceti concediul in Grecia, aici puteti gasi oferta Dertour pentru aceasta tara.