hang son doong

Inca din vremurile cele mai indepartate oamenii au avut o legatura speciala cu pesterile. Pe atunci le foloseau drept adapost si asociau imaginea cavernei cu cea a sigurantei, iar astazi curiozitatea si aventura poarta pasii oamenilor in grotele din cele mai intunecate colturi ale lumii. Unele mai mici, altele mai mari, unele mai inguste, altele spatioase cu zeci de sali si galerii, unele usor accesibile, iar altele ascunse de ochiul lumii, toate au acelasi lucru in comun: frumusetea naturala greu de egalat.

Cea mai mare pestera din lume se afla in Vietnam

Dintre toate pesterile lumii, astazi ne oprim la cea mai mare pestera descoperita pana in prezent: Pestera Hang Son Doong. Situata in Parcul National Phong Nha-Ke Bang, din provincia Quang Binh a Vietnamului, Hang Son Doong a fost considerata un loc bantuit timp de ani de zile. Din cauza zgomotelor care se auzeau din pestera, localnicii s-au temut sa patrunda in interiorul grotei si au refuzat sa lase strainii sa intre. Abia in anul 1991, un localnic s-a aventurat sa descopere ce este in interiorul pesterii si a prezentat-o mai apoi tuturor.

son doong

*Sursa foto: Hanoi Photography/Shutterstock.com

Comoara ascunsa de ochii lumii din Phong Nha-Ke Bang

Pestera Hang Son Doong nu a fost cunoscuta publicului larg pana in anul 2009, cand un grup de oameni de stiinta ce apartineau British Cave Research Association a venit sa cerceteze zona si a realizat aici un studiu.

Pestera se intinde pe o suprafata de 9 kilometri si este bogata in vegetatie in interior. Inalta, cu o bolta larga, pestera adaposteste un rau in interiorul sau de o frumusete rara. Pestera Hang Son Doong este de cinci ori mai mare decat cea care se claseaza pe locul doi in topul celor mai mari pesteri din lume si reprezinta o adevarata opera de arta a naturii.

In pestera este permis un numar limitat de vizitatori pe an

turisti

*Sursa foto:Hanoi Photography/Shutterstock.com

Pestera a fost pentru prima data vizitata de turisti in anul 2013, cand fiecare membru al grupului care a explorat grota a platit suma de 3.000 de dolari. Pentru a vizita pestera, turistii au nevoie de autorizatie, iar cererile care se aproba sunt in numar limitat.

*Sursa foto: Hanoi Photography/Shutterstock.com