Kaprun, AustriaIarna vine, de cele mai multe ori, cu un chef nebun de schi si de senzatii tari pe partie. Multi dintre noi iubesc sa scoata schiurile sau placa de la naftalina si sa alunece in voie pe partiile pline de zapada. Daca in Romania nu gasesti intotdeauna zapada, nu trebuie sa iti faci prea mari probleme. In Austria sunt o multime de statiuni care te intampina mereu ( sau aproape mereu ) cu un covor alb format din zapada. Una dintre aceste statiuni este Kaprun, care este, de fapt, cea mai importanta destinatie de vacanta din intreaga Austrie. Poti uita pentru o perioada de Valea Prahovei sau de Brasov si poti incerca aceasta destinatie europeana care atrage an de an o multime de familii de pe intregul continent.

De ce este Kaprun cea mai cunoscuta statiune montana din Austria?

Cifrele nu spun foarte multe despre Kaprun. Este un sat cu 3117 locuitori care se afla la poalele varfului Kitzstehnhorn. Ceea ce impresioneaza insa, este modul in care statiunea este amenajata si modul in care localnicii au reusit sa isi evidentieze frumusetile locului. Kaprun te va intampina cu un domeniu schiabil pe ghetar, cu sporturi practicate pe toata durata anului si cu o multime de peisaje deosebit de frumoase.

Spre deosebire de statiunile romanesti, a caror oferta de partii nu este dintre cele mai bune, aici vei gasi o statiune cu 130 de km de partii destinate tuturor gradelor de dificultate. Astfel, nu ai cum sa te plictisesti si cu siguranta nu ai cum sa bifezi toate partiile intr-o singura vacanta.

Partiile sunt completate, evident, de peste 50 de instalatii de transport pe cablu.

Daca ajungi in zona intr-o perioada in care nu este chiar atat de multa zapada, ai la dispozitie sute de km de poteci destinate drumetiilor. Cel mai probabil insa, vei dori zapada si iarna, asadar, poti incerca partiile de schi sau , daca nu schiezi, partiile de sanius.

Motivele pentru care sa mergi in Kaprun sunt, asadar, cat se poate de simple si pot fi convergente intr-un singur motiv: calitate.

Ce poti vizita in Kaprun?

Schiul este principala activitate in Kaprun. Pe langa acesta insa, exista numeroase alte obiective turistice care te atrag cu magia pe care o ofera si cu grija pe care le-o poarta localnicii. Muzee, lacuri naturale si artificiale, peisaje deosebite si oameni foarte interesanti, toate pot fi gasite in zona Kaprun.

  • Ghetarul Kitzsteinhorn. Este o zona salbatica, pe care te vei bucura sa o descoperi atat iarna, cat si vara. Pentru schiori este o adevarata delectare, oferind posibilitatea de schi la 3000 de metri altitudine. Pentru cei care nu schiaza insa, este o placere simpla observare a naturii.
  • Lacul Zeller. In vecinatatea statiunii Kaprun exista statiunea balneara Zell an See, care are in centrul atentiei Lacul Zeller. Este un lac glaciar foarte limpede, care atrage an de an numerosi iubitori de natura si de sporturi. Cu o suprafata de 4.7 km patrati, acest lac ofera activitati sportive, cum ar fi patinajul, hocheiul sau curlingul si chiar activitati nautice, atunci cand nu este inghetat, cum ar fi schiul nautic sau surful.
  • Cele doua muzee din Kaprun. Chiar daca esti in varf de munte, asta nu inseamna ca nu poti vizita muzee. Kaprun este gazda a doua astfel de institutii. Primul muzeu este muzeul electricitatii, situat langa hidrocentrala Mooserboden. Dat fiind faptul ca este langa niste rezervoare alpine si niste baraje, vei gasi aici o zona destinata electricitatii si una destinata ghetarilor. Ajuns in acest muzeu poti descoperi istoria hidrocentralei care se afla in Kaprun si poti invata cum se dezvolta ghetarii in aceasta zona a lumii. Cel de-al doilea muzeu este muzeul de masini. Aflat la subsolul unui hotel de 4 stele, muzeul prezinta nu mai putin de 200 de exponate, care mai de care mai interesante. Vei gasi scutere, motociclete, masini si prototipuri fabricate din 1950 pana in 1970. Cea mai mare parte dintre exponate sunt inca in stare de functionare, ceea ce le face cu atat mai interesantesi mai valoroase.
  • Trecatoarea Sigmund Thun Gorge. Este o trecatoare prin care si-a facut drum raul Kaprun Ache. Trecatoarea are o adancime de 32 de metri si este amenajata cu trepte din lemn, in asa fel incat sa poti ajunge cu usurinta la cascada.

Ce poti face in Kaprun?

Chiar daca te hotarasti sa iti iei o vacanta de cateva saptamani, cu siguranta nu te vei plictisi in aceasta statiune, nici iarna si nici vara. Iarna, evident, poti alege saniusul, schiul sau snowboardingul. Pe timp de vara insa, poti alege activitati care mai de care mai inedite:

– Plimbari cu lama. Este o experienta unica, in care te vei imprieteni cu o lama si te vei plimba cu ea pe unul dintre traseele care se intind pe 400 de km lungime. Desi nu o poti calari, lama iti poate cara fara niciun fel de probleme toate bagajele, asadar, iti usureaza foarte mult munca.

– Te poti bucura de traditii si de obiceiuri culinare. Branza, mezeluri facute dupa unele retete pastrate de sute de ani sau bauturi locale deosebit de gustoase, toate vor incanta gurmantul din tine si ii vor oferi un motiv in plus sa aprecieze zona Kaprun.

– Te poti juca. Bowling, tenis, sqash sau golf, toate pot fi practicate in statiunea Kaprun si iti pot imbogati extrem de mult intregul sejur.

Astfel, in sezonul 2015 – 2016, Kaprun este o solutie deosebita pentru a descoperi frumuseti ale naturii, placerea de a schia pe sute de km de partii si obiective turistice scoase in evidenta de localnici. Daca tinem cont si de faptul ca, spre deosebire de alte statiuni de schi, Kaprun este relativ ieftina, ai toate motivele sa nu o ratezi.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.