Plaja Patara, foto Andrew MayovskyyPatara a fost fondata in secolul al V-lea i. Hr. si curand a devenit unul dintre cele mai mari porturi ale Liciei. Templul lui Apollo cu al sau oracol, care a fost considerat al doilea cel mai important templu dupa Templul lui Apollo din Delphi, a atras pelerini din toate orasele din Asia Mica.

Ruinele orasului Patara si plaja Patara sunt situate la aproximativ 10 kilometri de orasul turcesc modern Kalkan din provincia Antalya, in partea vestica. Distanta dintre Fethiye si Patara este de 75 de kilometri.

Orasul Patara este cunoscut pentru urmatoarele evenimente: imparatul roman Hadrian a trait aici o perioada buna de timp. De asemenea, apostolul Pavel si evanghelistul Luca au ramas aici in drumul lor spre Roma. In anul 138 i. Hr., populatia orasului Patara a fost de aproximativ 20 000 de locuitori, Patara fiind la acea vreme al doilea cel mai important oras dupa Efes. Mai mult decat atat, Patara este locul de nastere al Sfantului Nicolae (nascut in anul 270 d. Hr.) – Arhiepiscopul Myrei.

Astazi, Patara din Turcia este cunoscuta mai mult pentru frumoasa sa plaja. Aceasta fasie de nisip fin se intinde de-a lungul coastei mediteraneene, pe o lungime de aproximativ 18 kilometri, fiind una dintre cele mai mari plaje din intreaga Mediterana. Cu sezlonguri, vestiare, chioscuri cu mancare si cu o varietate de activitati, plaja Patara este un loc in care turistii vin sa se relaxeze intr-o atmosfera restrasa si linistita, in mijlocul unui peisaj natural uimitor.

Nu exista restaurante sau baruri pe plaja, dar turistii au posibilitatea de a lua masa in satul Patara, care se afla la 3,5 kilometri de plaja, in partea sudica, spre autostrada de pe coasta. La restaurantele locale, vizitatorii se pot bucura de mancare turceasca traditionala care este extrem de delicioasa si, in acelasi timp, sanatoasa. Mancarea este atat de proaspata si de variata, cu preparate pe baza de carne, dar si cu meniuri vegetariene, incat iti va fi imposibil sa nu te lasi cucerit de arta gastronomica locala.

Plaja si marea sunt mentinute in permanenta intr-o curatenie perfecta, Patara fiind considerata un parc national protejat de guvernul turc. In plus, plaja Patara a fost recunoscuta ca fiind cea mai buna plaja din Europa de catre revista britanica saptamanala The Sunday Times.

Cei 18 kilometri de plaja ofera materie prima din belsug armatelor de copii care doresc sa construiasca castele din nisip, fiind, in acelasi timp, un loc bun in care se cuibaresc broastele testoase Carreta Carreta.

Carreta Carreta sunt niste broaste testoase extrem de frumoase, care pot cantari pana la 200 de kilograme. Ele vin pe plaja Patara doar noaptea, din iunie pana in septembrie, pentru a-si depune ouale. Puii de testoasa Carreta Carreta apar pe lume dupa 60 de zile si se indreapta spre reflexia luminii lunii in mare. Cel mai interesant lucru este faptul ca acesti pui, dupa ce cresc, vin inapoi pe aceeasi plaja, pentru a-si depune ouale, chiar daca intre timp ei pleaca la mii de kilometri distanta. Tocmai in scopul de a mentine aceasta specie de broaste testoase intr-un numar cat mai mare, plaja Patara este protejata prin lege.

Turistii pot inca observa ruinele bailor din casele comerciantilor ce traiau in Patara in perioada Imperiului Roman. In plus, coloanele din porfir cazute se intind alaturi de cel mai mare bulevard construit vreodata de romani.

Cel mai impresionant dintre toate ruinele din Patara ce dateaza din perioada Imperiului Roman este, insa, amfiteatrul roman. Construit cu ajutorul a 10.000 de cetateni, acest amfiteatru este astazi ingropat pe jumatate sub o duna enorma de nisip.

In anul 1992, cand turismul abia a inceput sa isi lase amprenta asupra Patarei, guvernul turc a dat un ordin de consevare a acestui oras, pentru a-i proteja ruinele. Astfel, vizitatorii din ziua de azi se pot bucura aici de un refugiu linistit care, din fericire, nu poate fi dezvoltat pana la refuz de catre afaceristii ce doresc sa construiasca prea multe hoteluri.

Cum poti ajunge pe plaja Patara?

Din satul Patara vei face o plimbare de 20 de minute, extrem de placuta, pentru a ajunge pe plaja. Cu toate acestea, in ziua de azi poti alege sa faci aceasta calatorie cu un microbuz care pleaca din centrul satului (contra unei taxe foarte mici). Poti, de asemenea, sa iei taxiul din sat pentru a ajunge pe plaja.

Pentru a ajunge pe plaja Patara pornind din Fethiye, trebuie sa urmezi traseul rutier D400 de pe coasta Antalyei, cu masina. Cel mai apropiat aeroport de localitatea Patara este Dalaman. De acolo, calatoria pana pe plaja nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora si jumatate.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

*Sursa foto: Andrew Mayovskyy / Shutterstock.com