Turcia - Side (8)Orasul de vacanta Side se afla in Turcia, langa apele albastre ale Marii Mediterane, atragand atentia turistilor datorita ruinelor romane imprastiate prin toate partile. Plajele din jurul orasului sunt principalele atractii pentru turistii care vin aici in lunile din sezonul cald, dar pentru cei care doresc un pic mai multa istorie in vacanta lor, in Side exista o multime de atractii turistice istorice si culturale. Templul Atenei, frumos plasat in port, cu coloanele sale ridicate maiestuos si cu vedere la mare, este, in mod sigur, unul dintre obiectivele de interes pentru turistii care vin in Side. Totodata, daca urci pana la ultimul nivel in marele Teatru Roman, situat in capatul celalalt al orasului, vei putea obtine o vedere magnifica a Muntilor Taurus ce vegheaza impunator intreg orasul.

Daca vrei sa vizitezi Side si nu stii cum sa iti ocupi timpul in mica ta vacanta, iata care sunt principalele obiective turistice pe care le poti vedea:

Templele lui Apollo si al Atenei
In anul 1000 i. Hr., Side a inceput sa fie conturat de primele sale constructii omenesti. Cu toate acestea, abia in secolul al VII-lea grecii au stabilit o colonie si au construit un port aici, determinand dezvoltarea orasului. In varful peninsulei Side se gasesc in ziua de azi ruinele a doua temple vechi importante, dedicate Atenei si lui Apollo. Desi acestea nu se gasesc intr-o stare completa, ele sunt situate intr-o locatie pitoreasca aproape de Marea Mediterana, fiind realmente uimitor de frumoase mai ales in timpul serii, cand sunt luminate.

Templul lui Apollo

Sursa foto: www.tuktuk.ro

Teatrul din Side
Acesta a fost cel mai mare teatru din vechea Pamfilia, avand capacitatea de a gazdui 15 000 de oameni in cele 49 de randuri. Desi multe dintre arcadele de sprijin s-au prabusit, deteriorand aspectul unei mari parti din sala de auditie, teatrul din Side este inca un exemplu remarcabil al arhitecturii romane. Mai mult decat atat, daca te uiti cu atentie la peretii care sustin scena, poti observa chiar si in ziua de azi reliefurile inca intacte ce reprezinta chipurile mai multor personaje. Daca vizitezi acest teatru, treci si pe la Agora, care se gaseste inconjurata de colonade pline de magazine, chiar in spatele teatrului. Pe langa Agora poti observa, de asemenea, ruinele Templului Tyche (Zeita Norocului).

Muzeul Side
Muzeul Side utilizeaza vechile Bai Romane pentru a-si afisa colectia. Desi muzeul este destul de mic, exponatele rafinate elenistice si romane culese din locuri din Side si din imprejurimi sunt de o valoare incomensurabila si merita toata atentia turistilor.

Plaja Estica
In prezent, turistii care vin in Side cauta mai mult plaje cu nisip fin si auriu pentru a se relaxa la soare, lasand istoria sa veche pe plan secund. In timpul verii, turistii, cei mai multi veniti din Europa, cauta in aceste locuri cele mai bune plaje. Intreaga coasta de aici este plina de plaje superbe cu nisip perfect, dar cea mai apropiata de Side este Plaja Estica, aceasta fiind, totodata, cea mai populara. Pe Plaja Estica nu numai ca vei avea toate conditiile pentru a te bucura de soare si a prinde bronzul pe care ti-l doresti, dar vei putea, de asemenea, sa practici o multime de sporturi de apa si sa iei masa la diverse restaurante. Asadar, daca iti doresti o zi plina de activitati, distractie, incearca Plaja Estica!

Bisericile bizantine
Intre Agora si zidurile estice ale vechiului oras, vei putea vedea ruinele extinse ale Palatului bizantin al Episcopului, precum si biserica sa. Aceste cladiri crestine timpurii dateaza din secolele V-X.

Cascadele Manavgat (Manavgat Selalesi)
Aceste cascade sunt formate de raul Manavgat, care curge din muntii Seytan, ce fac parte din Muntii Taurus. Situata in mijlocul unei gradini amenajate, zona in care se gasesc cascadele Manavgat este perfecta pentru picnicuri si pentru a obtine niste fotografii cu adevarat spectaculoase.

Manavgat Selalesi

Sursa foto: www.ihtisamtourism.com.tr

Canionul Koprulu
La aproximativ 7 kilometri de Aspendos se gaseste un pod lung cu fundatii romane, ce traverseaza raul Koprulu. La nord, in spatele satului Alabalik, raul se ingusteaza in punctul in care incepe impresionantul Canion Koprulu. Aici vei putea face drumetii spectaculoase, iar daca iti place adrenalina, poti sa faci chiar si rafting cu mai multe persoane. O tura cu barca pe acest rau uimitor, in canionul Koprulu, poate fi, cu siguranta, una dintre cele mai tari experiente din viata ta!

Canionul Koprulu

Sursa foto: www.holidaycheck.at

Selge
Sus in Muntii Taurus, la aproximativ 60 de kilometri de Aspendos, se gaseste satul Altinkaya Koyu si ruinele din Selge. Se spune ca profetul orb Kalchas al Razboiului Troian (impreuna cu restul armatei sale) a fondat acest oras. Pana in perioada romana, distanta mare dintre Selge si restul localitatilor a protejat orasul de problemele cu strainii. In ziua de azi, poti gasi in acest loc o sumedenie de ruine care contin multe vestigii interesante, atractia principala fiind teatrul roman cu cele 10 000 de locuri ale sale si stadionul adiacent. La o distanta mica de Selge vei putea vizita si ruinele Templului lui Zeus, dar si Templul lui Artemis.

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.