Sursa foto: Balipadma/Shutterstock.com

În 2017 Aarhus era desemnat capitala culturala Europeana, lucru oarecum natural dat fiind numeroasele obiective turistice pe care le oferă. 

Aarhus este un oraș cosmopolit și fermecător, cu pub-uri numai bune pentru seri pline de distracție și cu o viață de noapte foarte animată.
Nu trebuie să te mulțumești cu atâța, însă. Muzeele, teatrele, parcurile de distracție, plajele, potecile numai bune pentru drumeții, fiordurile și castelele sunt motive extrem de puternice care te vor convinge sa treci acest oraș pe lista cu destinațiile de vacanță.

Care sunt principalele obiective turistice în Aarhus?

Cel mai probabil vei avea doar câteva zile pentru a descoperi orașul, motiv pentru care trebuie să alegi cu atenție lucrurile pe care le faci și locurile pe care le vezi. Iată o parte dintre obiectivele pe care nu ar trebui să le ratezi:

  1. Orașul Vechi. Nu, nu este vorba despre centrul vechi al orașului danez, ci despre un muzeu în aer liber, asemănător cu Muzeului Satului din București. Aici vei găsi peste 75 de clădiri istorice din toată Danemarca, într-un cadru care pare cât se poate de real.

Pe lângă cele 75 de case poți descoperi și ateliere vechi, precum și câteva muzee: muzeul de jucării, muzeul textil sau muzeul de biciclete.

  1. Catedrala din Aarhus. Este o construcție impresionantă, dedicată Sfântului Clement. Construită încă din secolul XII, are o mulțime de caracteristici romanești și un interior frumos și luminos. Poți admira picturile de pe boltă, care datează din secolul XV și pereții exteriori, cu motiv unic de turn și de ancoră.
  2. Primăria din Aarhus. De regulă, primăria nu este un obiectiv turistic. În Aarhus, însă, merită să fie vizitată, fiind o clădire construită de arhitecții Arne Jacobsen și Erik Moller, placată cu marmură norvegiană și dotată cu un turn de 60 de metri. Dacă urci în turn vei putea descoperi o frumoasă panoramă asupra orașului și a golfului.
  1. Grădina Botanică. Situată în Aarhusul vechi, datează încă din 1875. Este o grădină foarte frumoasă în care cresc mii de plante. Dacă ai norocul să nimerești într-o zi cu evenimente, vei putea să te relaxezi într-un mic amfiteatru și să urmărești fel de fel de momente culturale.
  2. Mindenparken. Este un parc foarte apreciat pentru plimbari relaxante, sporturi de weekend și picnicuri. Este în parc întins, care te duce la Palatul Marselisborg, reședința de vară a Reginei Margareta a II-a a Danemarcei.
  3. Muzeul de Artă Modernă. Dacă îți dorești să vezi un muzeu impresionant, AroS ( Muzeul de Artă Modernă din Aarhus) este cea mai bună destinație. Are 17000 de metri pătrați și o colecție de artă impresionantă. Este ușor de recunoscut grație pasarelei circulare de 150 de metri care se află pe acoperiș. Acoperită cu panouri multicolore din sticlă, aceasta atrage atenția de la mare distanță.
  4. Tivoli Friheden. Este un parc de distracții în care adrenalina va urca la cote maxime. An de an, aici vin 400000 de oameni dornici de distracție, cele 40 de atracții fiind foarte convingătoare.
  5. Sky Tower. Este un turn de 40 de metri înălțime de unde poți să sari fără coardă, aterizând pe o plasă ce se află la 10 metri de pământ. Vei trăi o senzație incredibilă și vei scăpa de toate fricile.
  6. RaceHall. Dacă îți place să conduci, RaceHall este cea mai mare pistă  de curse indoor din Europa.
  7. Plajele orașului. După multe momente pline de adrenalină, te poți relaxa pe una dintre plajele orașului. La doar câțiva km de centru se află Plaja Bellevue sau Plaja Moesgaard Strand, ambele foarte frumoase.

Aarhus este un oraș cosmopolit în care nu ai cum să te plictisești. Este perfect atât pentru cei care doresc liniște, cât și pentru cei care sunt în căutarea unei doze mari de adrenalină și distracție, ceea ce îl face o destinație perfectă de vacanță.Dacă vrei să mergi în Aarhus și să te bucuri de toate obiectivele turistice fără stres, iată o variantă perfectă pentru a face asta!