Sursa foto: Rodrigo Cuel/Shutterstock.com

Statul Panama, situat în inima Americii Centrale, este mai mult decât casa uneia dintre cele mai mari opere inginerești făcute vreodată de om, Canalul Panama. Sigur, Canalul Panama este un loc ce nu trebuie ratat de niciun călător ce ajunge pentru prima dată pe aceste meleaguri, însă există și alte locuri pe care ar trebui să le explorezi în timp ce te afli între granițele țării. 

În rândurile de mai jos vei găsi câteva locuri și activități care, cu siguranță, îți vor crea o mare plăcere într-o excursie în exotica și fascinanta Panama:

  1. Insulele Pearl. Unul dintre cele mai grozave lucruri legate de Panama este că poți călători de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific în aproximativ o oră. Iar paradisurile insulare se găsesc atât pe partea Atlanticului, cât și pe partea Pacificului. Cele mai căutate sunt Insulele Pearl sau Islas de las Perlas (în limba spaniolă), un grup de insule situate pe partea pacifică, ce au ajuns celebre în întreaga lume după ce au apărut în câteva sezoane ale reality show-ului Survivor. Cu peisaje spectaculoase, palmieri înalți și cu nisip alb, Insulele Pearl sunt vizitate, cel mai adesea, timp de o zi de către străini, deoarece nu au prea multe locuri de cazare și facilități turistice. Vizitatorii au posibilitatea de a veni aici fie cu feribotul (unde călătoria dus-întors costă între 50 și 100 de dolari), fie cu avionul (unde trebuie să plătească până la 70 de dolari pentru o călătorie dus-intors). Printre cele mai vizitate insule ale acestui grup sunt Contadora, Saboga, Viveros și Isla Del Rey.
  2. Isla Grande. Pe partea Atlanticului din Panama există o frumoasă insulă care se numește Isla Grande. Aceasta este văzută ca fiind locul perfect de evadare pentru majoritatea localnicilor care doresc să ia o pauză de la aglomerația urbană. Exoticul paradis insular este însă vizitat și de către turiștii străini.

Pentru a ajunge la Isla Grande va trebui să treci prin Portobello, un alt loc ce trebuie vizitat deoarece este un site istoric important ce găzduiește ruinele unei vechi fortărețe spaniole. Mai mult, Portobello avea să fie la finele anilor 1600 centrul schimburilor comerciale spaniole între cele două Americi. 

După ce treci prin Portobello, vei ajunge într-un oraș numit La Guaira de unde vei lua o barcă pentru a sosi la destinația finală, Isla Grande. 

  1. Festivalul Țestoaselor de Mare! Festivalul Țestoaselor de Mare (Festival De Tortuga) are loc în fiecare an, la mijlocul lunii mai, pe o plajă din apropierea orașului Armila, în Guna Yala. Acesta este organizat pentru a prezenta țestoasele de mare care și-au depus ouăle, precum și puii lor ce ies de sub nisip pentru a intra în mare.

Țestoasele adulte încep să își planteze ouăle din februarie până la finalul lunii mai. Practic, femelele se deplasează din mare până pe țărm, de obicei noaptea, unde își depun ouăle în nisip, iar apoi se întorc în apă. După aproximativ 60 de zile, puii prind viață și, încetul cu încetul, sparg coaja ouălor și se îndreaptă către mamele lor, în mare. 

Deoarece festivalul se desfășoară la mijlocul lunii mai, vizitatorii au ocazia de a vedea atât țestoasele adulte, cât și puii lor ce ies la suprafață. Desfășurat pe durata a 4 zile și 3 nopți, Festivalul Țestoaselor de Mare este un eveniment unic în toată lumea, emoționant și fascinant, care nu trebuie ratat dacă ajungi în Panama în această perioadă a anului!

  1. Turul orașului Panama! Pentru a face rapid un tur al orașului Panama, ai câteva opțiuni la dispoziție. Poți cumpăra un bilet pentru autobuzul Hop on, Hop off, care are un aspect similar cu autobuzele londoneze, având două etaje, sau poți face un tur cu tramvaiul turistic ce seamănă cu tramvaiele pitorești din San Francisco. În cele din urmă, poți lua orașul la pas sau poți să îl vizitezi pe apă, cu Aquabus.

Cele mai populare sunt autobuzele Hop on, Hop off, pentru care ai posibilitatea de a cumpăra o călătorie de 24 sau una de 48 de ore, acestea ducându-te în cele mai importante locații ale orașului, inclusiv la Canalul Panama, Biomuseum, Multiplaza Mall și la Insula Flamenco din Calzada de Amador.

  1. Bucură-te de mâncarea locală! Gastromonia panameză este formată dintr-un amestec de preparate spaniole, americane și africane. Printre cele mai populare feluri de mâncare se numără arroz con pollo (pui cu orez), ceviche, bollos (mămăligă preparată în frunze de banane), carimañola (plăcintă cu carne prăjită) și tamales. În ceea ce privește băuturile panameze, Balboa cerveza este probabil cea mai căutată, aceasta fiind o bere locală cu o istorie vastă ce datează încă din 1910.

Vezi aici oferte de vacanță în Panama!