Dubrovnik Croatia

Fie ca vizitezi pentru prima data sau pentru a zecea oara Dubrovnik, sentimentul de admiratie fata de frumusetea orasului va fi prezent pe tot parcursul expeditiei in vechiul oras de pe coasta Marii Adriatice. Peisajele care iti taie respiratia sunt atat de spectaculoase, incat locul a fost aleas drept locatie pentru orasul fictional King’s Landing din Game of Thrones.

In ciuda populatiei destul de scazute, Dubrovnik este una dintre destinatiile preferate de turistii care aleg sa isi petreaca vacantele de vara in Europa. Dubrovnik a fost construit ca un punct cheie in comertul maritim, iar in vremea Evului Mediu era singurul oras care putea sa concureze cu Venetia.

Orasul a cunoscut de-a lungul anilor o dezvoltare economica si culturala constanta si a fost locul in care mai multe nume mari ale literaturii, teatrului si matematicii si-au gasit adapost. In ultimele decenii, Dubrovnik a cunoscut o crestere semnificativa a numarului de turisti si a devenit astfel “capitala turistica” a Croatiei.

Descopera centrul vechi al orasului Dubrovnik

columna lui roland

*Sursa foto: Inu/Shutterstock.com

Printre cele mai importante puncte de atractie turistica care se afla centrul vechi al orasului sunt:

  • Columna lui Roland – Cunoscuta si sub numele de Columna lui Orlando, statuia reprezinta un cavaler cu sabia in mana ce pare ca pazeste locul. Monumentul simbolizeaza libertatea si are deasupra cavalerului steagul tarii.
  • Palatul Sponza – Constructia realizata in secolul al XVI-lea gazduieste astazi arhivele orasului Dubrovnik, insa in epoca Republicii, palatul gazduia birourile vamale, monetaria statului, banca, trezoreria, arsenalul si depozitele.
  • Fantana lui Onofrio – Fantana a fost construita in 1438 si a fost distrusa partial in timpul cutremurului din 1667. Fantana alimenteaza de secole mica cetate cu apa potabila si a facut parte din reteaua de apa a orasului.

Unde s-a filmat Game of Thrones?

croatia dubrovnik

*Sursa foto: caminoel/Shutterstock.com

Serialul Game of Thrones a avut diverse locatii pentru filmare, insa pentru oraselul King’s Landing a fost ales Dubrovnik. Fanii serialului vin in pelerinaj la locurile care apar pe micile ecrane, cele mai importante fiind urmatoarele:

  • Pile Gate – Poarta reprezinta intrarea principala in vechiul oras si, de asemenea, un loc excelent pentru a admira portul.
  • Trsteno Arboretum – Trsteno este cea mai veche gradina botanica formata numai din copaci din zona. Gradina este situata la 24 de kilometri de Dubrovnik si este accesibila datorita retelei de transport in comun care leaga centrul orasului Dubrovnik de Trsteno.
  • Zidurile orasului Dubrovnik – Construite in jurul centrului vechi al orasului croat, zidurile cetatii facute din piatra au fost pastrate intr-o stare excelenta pana in zilele noastre. Fiind constant consolitate si reconditionate, zidurile orasului Dubrovnik au fost considerate cele mai puternice din lume in perioada Evului Mediu.

 *Sursa foto: Anna Lurye/Shutterstock.com