Marcelo Alex/Shutterstock.com

Nilul, simbolul renașterii și al vieții veșnice pentru vechii egipteni, este considerat de mii de ani sângele Egiptului. Văzut de la înălțime, fluviul pare a fi o panglică lungă, verde, de fertilitate, ce străbate deșertul arid. Această panglică este Egiptul, una dintre marile civilizații ale lumii, ce s-a dezvoltat tocmai datorită Nilului.

Izvorând din munții Rwandei și Burundi, Nilul traversează Sudanul, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egiptul, pe un traseu lung de 6690 km, până la vărsarea în Marea Mediterană. Astfel, Nilul este cel mai lung fluviu din întreaga lume. De la Khartoum, fluviul curge spre nord până la Cairo, unde se împarte în două canale principale, dintre care unul se varsă în Marea Mediterană, la Damietta, la aproximativ 65 de kilometri de Portul Said; celălalt se îndreaptă către Rashid (fosta Rosetta). Aici, în 1799, s-a descoperit faimoasa piatră Rosetta, care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene. Între cele două brațe s-a format Delta Nilului, care se întinde pe o suprafață de 24 000 de kilometri pătrați, unde locuiește mai bine de 85% din populația Egiptului.

Pentru egipteni, Nilul a fost și încă este centrul civilizației și motorul dezvoltării lor. A favorizat creșterea culturilor, a furnizat pește și papirusuri valoroase și a fost folosit ca „autostradă fluvială”. Recunoștința poporului pentru râu poate fi auzită în Imnul Nilului, care se presupune că a fost compus în perioada Regatului Mijlociu Egiptean (2050 – 1750 î. Hr.). Istoricul grec Herodot adesea a subliniat relația strânsă dintre țară și râu: „Egiptul este darul Nilului”.

În prezent, croazierele pe Nil sunt considerate a fi cele mai interesante activități în vacanțele egiptene, evocând imagini romantice în jurul atracțiilor unice ale Egiptului Antic. În vremurile victoriene, croaziera pe fluviul Nil era singura modalitate de a vedea unele dintre cele mai remarcabile temple ale Egiptului. În ziua de azi, vizitatorii au la dispoziție mai multe opțiuni; deși croazierele pe Nil sunt încă populare, unii preferă să se distanțeze de mulțime, alegând bărcile de dimensiuni mici.

La ce să te aștepți în timpul unei croaziere pe Nil?

Cele mai multe dintre vasele de croazieră pleacă din Aswan, oraș în jurul căruia vizitatorii au ocazia să admire imensul baraj Aswan, Templul Zeiței Isis de pe Insula Philae, carierele antice din granit și Obeliscul Neterminat, cel mai mare obelisc sculptat vreodată de egiptenii antici, format din blocuri de granit de peste 1000 de tone. În continuare, vasele de croazieră se îndreaptă spre Kom Ombo, unde vizitatorii vor explora Templul Zeitelor Sobek și Haeroris, templu ce avea să fie construit în timpul Dinastiei Ptolemeice, între anii 180 – 47 î. Hr.

Probabil ca una dintre cele mai interesante locații unde opresc croazierele de pe fluviul Nil este orașul antic Edfu, cu al său celebru Templu al lui Horus, cel mai bine conservat templu din Egipt. Ridicat în secolul al II-lea î. Hr., templul pare a avea încă un aspect tânăr în comparație cu celelalte monumente antice egiptene. Doar hieroglifele uriașe și frizele orbitoare de pe imensele sale ziduri îi trădează adevărata vârstă.

În cele din urmă, croazierele opresc în Luxor, unde vizitatorii sunt ghidați spre Templele Luxor și Karnak, ambele ridicate pe locul unde avea să existe orașul antic Teba. Templele se găsesc, de fapt, într-un complex uluitor listat în Patrimoniul Mondial UNESCO, compus din temple, piloni, altare, statui și basoreliefuri.

Cele mai multe croaziere pe Nil durează în jur de 4 nopți. Există o diversitate de vase din care poți alege, de la vapoarele clasice (potrivite pentru cei care caută autenticitatea) până la vasele moderne de lux (orientate către cei pentru care confortul este o prioritate). Totodată, mâncarea la bord este, de obicei, excelentă, cuprinzând atât mâncare tradițională egipteană, cât și preparate internaționale.

Croaziera pe Nil este posibil să nu fie primul lucru care îți vine în minte atunci când plănuiești o vacanță în Egipt, dar crede-ne, este o experiență ce nu va fi uitată niciodată! Intră pe link-ul următor pentru a afla cum poți avea și tu parte de o asemenea aventură!