bataia cu portocale

Daca esti in cautarea unor manifestatii ciudate care sa te faca sa iesi pe strazile oraselor europene, atunci sigur articolul acesta este ceea ce iti trebuie. Echipa Dertour a pregatit o lista cu cele mai neobisnuite festivaluri organizate in Europa.

Festivalul La Tomatina

La Tomatina este un festival care are loc in fiecare an la sfarsitul lunii august in Bunol, Valencia. Participantii arunca cu rosii pentru amuzamentul publicului. Originile acestui obicei nu sunt cunoscute exact, ci exista cateva teorii pe care le sustin unii localnici. Una dintre aceste povesti prezinta o revolta impotriva autoritatilor care s-ar fi terminat cu aruncarea rosiilor in liderii tarii. O alta teorie este aceea ca festivalul a luat nastere in urma unei discutii aprinse intre doi prieteni care, furiosi fiind, au inceput sa arunce cu rosii unul in celalalt in lipsa argumentelor. Cearta celor doi a degenerat si au fost implicati toti cei prezenti.

Incepand cu anul 2013, La Tomatina a devenit oficial un eveniment la care se vand bilete pentru participare. Astfel, organizatorii si autoritatile din Bunol spera ca vor evita incidentele neplacute si actele de violenta.

El Colacho

Tot in Spania gasim si urmatorul festival, El Colacho. Acesta presupune scaparea nou-nascutilor de duhurile rele intr-un mod deosebit. Bebelusii sunt asezati pe saltele in mijlocul strazii, iar barbatii, imbracati in galben si rosu, care intruchipeaza spiritele rele, sar peste corpurile copiilor in aplauzele oamenilor adunati sa vada intreaga ceremonie. Obiceiul care dateaza inca din anul 1620 este dezaprobat de Biserica Catolica.

World’s Biggest Liar

Indiferent de cate pilde si sfaturi am auzit in care ne este recomandat sa nu mintim, exista in Marea Britanie un concurs care ii premiaza pe cei care mint mult si bine. Astfel, cei care au curajul sa se inscrie intr-un asemenea concurs trebuie sa convinga juriul in mai putin de 5 minute ca merita sa fie numit “Cel mai mare mincinos din lume”.

Regulile festivalului interzic participarea la eveniment a politicienilor si avocatilor deoarece organizatorii considera ca acestia sunt mult prea iscusiti in arta minciunii si ar avea un avantaj mult prea mare fata de ceilalti concurenti.

Bataia cu portocale

Daca in Spania participantii se bat cu rosii, in Italia oamenii se ataca cu portocale. In cadrul festivalului din nordul Italiei, oamenii se organizeaza in grupuri si se lupta cu portocale. Lupta simbolizeaza revolta dintre un stapan si slugile sale. An de an sunt livrate tone de portocale in micul orasel din Italia pentru ca participantii sa aiba suficienta “munitie”.

Sursa foto: Paolo Bona/Shutterstock.com