Delta 3Multi dintre cei care au vizitat Delta Dunarii pentru prima data au inteles de ce este asimilata cu Raiul pe pamant. Plimbarile cu lotca sau cu salupa pe canalele Deltei, un bors de peste facut de lipoveni si momentele de relaxare in stufaris sau in mijlocul unui lac plin cu nuferi sunt de neegalat.

Daca nu stiti inca ce inseamna Delta Dunarii cu adevarat, ce puteti sa vizitati, cu ce preparate locale sa va desfatati si ce oferte de cazare aveti, va oferim cateva optiuni. Voi alegeti cum va impartiti timpul si cat veti vizita la prima intalnire, pentru ca suntem siguri ca vor urma si altele.

Despre Delta Dunarii

Delta Dunarii se intinde pe o suprafata de 4152 de kilometri patrati; este cea mai mare rezervatie umeda din Europa si singura delta fluviala din lume. Din 1990, Delta Dunarii a fost declarata Rezervatie a biosferei in cadrul Programului UNESCO  “Omul si Biosfera”, avand peste 1200 de specii de copaci si plante, peste 100 de specii de pesti si cea mai bogata fauna ornitologica din Europa. Mai mult de jumatate din intreaga suprafata a rezervatiei este ocupata de ecosisteme naturale acvatice si terestre cu valoare de patrimoniu universal.

Ce vizitam in Delta Dunarii

Toate localitatile sunt pitoresti, micute ca dimensiune, dar pline de farmec. Cateva dintre ele si-au dezvoltat in timp latura turistica, numarandu-se astazi printre preferatele turistilor.

Tulcea este prima poarta de intrare in Delta Dunarii si cel mai important oras al Dobrogei. I se mai spune si orasul celor sapte coline, toate avand deschidere la Dunare. In Tulcea puteti sa vizitati Muzeul de Stiinte ale Naturii Delta Dunarii (care s-a infiintat in 1950 si in cadrul caruia exista, pe langa colectiile specifice, si un acvariu), moscheea Azizie (ridicata in secolul XIX), Muzeul de Arta Populara sau Cetatea Aegyssus situata pe dealul Monumentului. Si bineinteles, puteti face poze minunate din varful unei coline, de unde privelistea este minunata.

Murighiol este la 36 km distanta de Tulcea (pe DJ 222C), intre Lacul Razim si malul drept al Bratului Sfantu Gheorghe. Comuna Murighiol este formata din sapte sate: Colina, Dunavatu de Jos, Dunavatu de Sus, Plopul, Sarinasuf, Uzlina si Murighiol. Localitatea a fost atestata documentar pentru prima data in 1543, cel putin asa apare in registrele turcesti (cu numele de Mori-gol, care inseamna in limba turca “lac violet”). Daca ajungeti la Murighiol, merita sa vizitati Laguna Razim-Sinoe, Lacul Murighiol, ruinele micutului orasel antic Halmyris (din secolele I-IV d. Hr., astazi putand fi admirate zidul masiv de aparare, baile romane, turnuri si porti), ruinele bisericii paleocrestine, manastirea Halmyris, precum si lacurile sarate declarate rezervatii naturale, adevarate bazine de namoluri sapropelice.

Ca in multe alte localitati din Delta Dunarii, in Murighiol pescuitul la crap, salau si somn pe bratul Sfantu Gheorghe, sau stiuca pe lacurile Chiril, Uzlina si Onofrei, dar si drumetiile sunt activitati de baza pentru turisti.

Jurilovca este situata in podisul Babadag, la aproape 90 de kilometri de Constanta si 55 km fata de Tulcea si a fost intemeiata de lipoveni la inceputul secolului XVIII. La sfarsitul secolului XIX, localitatea se dezvoltase atat de mult, incat devenise un important centru al pescuitului in zona Deltei Dunarii. Astazi, comuna este cea mai mare comunitate de pescari din Delta (compusa din satele Salcioara, Visina si Jurilovca), centru de colectare si prelucrare a pestelui, dar si o adevarata atractie turistica. Specifice zonei sunt casele rusilor-lipoveni, cu fatade colorate in alb si albastru, cu acoperisuri din stuf si baie traditionala, separata de locuinta. Jurilovca este foarte cunoscuta de turisti pentru ca se afla pe malul Lacului Razim si reprezinta punctul de plecare spre Gura Portitei (intre Lacul Golovita si Marea Neagra). De altfel, din Jurilovca exista un vaporas care face trei curse pe zi pe traseul Jurilovca – Gura Portitei.

Ce puteti vizita in Jurilovca? Ruinele Fortaretei greco-romane Argamum, plaja Gura Portitei, complexul turistic Lunca, Capul Dolosman sau Capul Iancima.

Satul tipic pescaresc Mila 23, amplasat chiar in centrul Deltei Dunarii, pastreaza inca farmecul si pitorescul satelor de odinioara, cu toate traditiile sale vechi, pastrate si duse mai departe de tineri. Accesul in satul Mila 23 se face doar pe apa, distanta fata de Tulcea fiind de 54 de kilometri. In jurul sau sunt numeroase canale si lacuri (Fortuna, trei Iezere, Ligheanca, Bogdaproste, Olguta, Sontea si Radacinos), oferindu-le turistilor care ajung aici posibilitatea petrecerii unor momente de neuitat in compania pelicanilor, a cormoranilor, albatrosilor si egretelor.

Fiind amplasat in centrul deltei, Mila 23 este punctul de plecare catre cele mai frumoase trasee turistice care strabat Delta Dunarii. De asemenea, merita vizitata Manastirea Stipoc – de altfel singura manastire din intreaga intindere de tinuturi umede, care este situata pe Grindul Stipoc.

Localitatea Sfantu Gheorghe este “la capatul lumii”, cum se spune, in extremitatea de est a Deltei Dunarii, intre Crisan si Sulina, pe bratul Sfantu Gheorghe. Este foarte frumoasa si detine plaja cu cel mai fin nisip de pe intregul litoral romanesc. Turistii au ocazia sa vada aici, laolata, atat Dunarea, cat si Marea Neagra – este singura localitate din care se pot vedea ambele intinderi de apa. Satul se bucura de prezenta celor mai multe specii de pasari care populeaza zona, dar si a celor mai mari intinderi de stufaris, salcii, papura si nuferi.

Sfantu Gheorghe este un vechi sat de pescari, care se indeletniceau cu constructia unor ambarcatiuni specifice (caiacul, lotca sau mahuna) si cu pescuitul. In ultima vreme, locuitorii si-au mai dezvoltat o indeletnicire: turismul rural, care le aduce venituri suplimentare pe timpul verii.

Ce mancam in Delta Dunarii

Asa cum probabil va asteptati, majoritatea preparatelor culinare sunt pe baza de peste in Delta Dunarii. Dar peste si produse traditionale de cea mai buna calitate. Ciorbele pescaresti sunt excelente, pentru ca sunt facute din 4-5 feluri de peste, fiecare imbogatind preparatul cu aroma proprie, crap prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, plachie de peste cu sos de rosii, masline si gogosari, salata de icre.

La capitolul delicatese, nu putem uita de placinta dobrogeana cu branza sau opicanca.

Ce festivaluri au loc in Delta?

DobroJazz

29-31 mai 2015: in Tulcea va avea loc cea de-a doua editie a Festivalului de Jazz din Dobrogea.

Pelicam International Film Festival

11-14 iunie: Festivalul de film va avea loc la Tulcea, iar tema principala este “eco”; vor rula lungmetraje si scurtmetraje concepute pe subiecte privind protectia mediului, transportul, energia, agricultura si lupta impotriva saraciei.

Festivalul de film “Anonimul”

17-23 august 2015: ajuns la a 12-a editie, festivalul are loc in localitatea Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii. In cadrul festivalului vor rula filme (scurtmetraje si lungmetraje) care vor fi premiate in urma votului publicului. Vor avea loc proiectii speciale de filme si concerte.

ROW-MANIA

28-30 august: Festivalul international al barcilor cu vasle este o competitie anuala initiata de Ivan Patzaichin si desfasurata la Tulcea.

Unde ne cazam

Green Village

Complexul de 4* Green Village este situat in localitatea Sfantu Gheorghe si dispune de 89 de spatii de cazare impartite in cinci zone (fiecare avand o denumire), din care 30 de apartamente cu dormitor dublu, living si terasa, un apartament cu doua dormitoare duble, living si terasa, 50 de camere duble si 8 garsoniere. Camerele au bai proprii, generoase ca spatiu si cu toaleta separata, aer conditionat, minibar.

Vilele complexului Green Village sunt inconjurate de lacuri cu nuferi si plante acvatice, o pajiste cu umbrare de stuf unde poate fi servit micul dejun si baruri lacustre.

Mai multe detalii despre Complexul Green Village sau cazare in Delta Dunarii, puteti gasi pe site-ul www.greenvillage.ro

Delta 2 Delta Dunarii DeltaComplexul Green Village, Delta Dunarii