Care este primul lucru care ii vine in minte oricarui turist cand se gandeste la Zakynthos? Sau al doilea dupa faimoasa plaja Navagio, plaja epavei? Cu siguranta simpaticele testoasele cu cap patrat, Caretta-Caretta, cele mai mari testoase cu carapace dura din lume.
Testoasele sunt contemporane cu dinozaurii, populand planeta inca de acum 250 de milioane de ani. Testoasele traiesc in aproape toate oceanele lumii, sunt calatori de distanta lunga si folosesc campul magnetic al Terei pentru a se orienta si a-si gasi, mereu, casa.
Aceste lucruri, precum si multe alte informatii interesante va vor face sa iubiti aceste reptile si mai ales sa intelegeti de ce multi considera o excursie in insula Zakynthos unica. Atat copiii cat si adultii sunt prinsi in jocul de a urmari testoasele in cadrul croazierelor organizate pentru observarea lor, sau surprinsi de cate o intalnire cu simpaticele reptile chiar in apa, uneori foarte aproape de mal.
Golful Laganas din Insula Zakynthos este cel mai mare loc de cuibarit al testoaselor cu cap patrat din toata Mediterana. Se crede ca 80% din testoasele din Mediterana vin aici vara de vara sa isi faca cuib. Caretta- Caretta sunt cele mai studiate si cunoscute testoase din lume si au numele de cap patrat datorita formei capului lor mare, cu cioc proeminent, deosebit fata de alte specii.
Testoasele cu cap patrat nu se retrag in carapace, traiesc intre 47-67 de ani, adultii cantaresc intre 77-160 kg si masoara intre 79 si 114 cm lungime. Da, ati citit bine, testoasele Caretta-Caretta nu se retrag in carapace deoarece carapacea lor puternica si pielea carnoasa de pe gat le feresc de pradatori. Dar nu si de oameni si poluare, asa ca in acest moment ele sunt o specie pe cale de disparitie. Se fac eforturi mari pentru protejarea lor iar vizitatorii insulei pleaca de aici cu multe cunostinte noi despre testoase si multi chiar cu dorinta de a se intoarce si a lucra voluntar la protejarea lor.
Este clar! Zakynthos este o insula unde trebuie sa fii pregatit: nu trebuie sa iti lipseasca din bagaj masca de snorkeling, dar si un aparat foto subacvatic. Va dam un pont: achizitionati un aparat foto subacvatic de unica folosinta: 27 de cadre, rezistenta pana la 3 m adancime, cost: in jur de 35 de lei.
Si desigur, nu uitati sa cititi acest mini ghid, pentru a invata mai multe despre testoase si despre cele mai bune locuri unde puteti admira aceste creaturi care fascineaza atatea persoane si mai ales despre cum trebuie sa ne comportam pentru a le proteja.
Unde ne intalnim cu testoasle? In golful Laganas:
Plaja Laganas, kilometri intregi de nisip fin unde in lunile de cuibarit se intampla destul de des sa fie intalnite in apa, aproape de tarm. De multe ori ele o sa aiba un temperament pasiv, deoarece sunt obosite, vin de la mari distante iar cand ajung aici au nevoie sa isi recupereze fortele, sa se odihneasca. Deci daca vedeti o testoasa stand pe fundul marii observati-o, admirati-o, dar nu o deranjati: nu o atingeti, nu incercati sa o provocati sa se miste, etc.
Plajele Gerakas si Sekania sunt doua locuri iubite de testoase: acestea ies seara pe plaja sa cuibareasca, iar in apa pot fi intalnite des, asa ca daca veniti sa faceti baie aici sa nu uitati camera subacvatica daca aveti una si masca de snorkeling.
Insula Cameo: este o insula mica si foarte pitoreasca, legata de un pod de plaja din Laganas. Sfatul nostru este sa veniti aici la plaja si sa faceti snorkeling imprejur, este una dintre rutele favorite ale testoaselor.
Insula Marathonisi:
Insula testoasei, nelocuita, este unul dintre locurile favorite de cuibarit pentru Caretta-Caretta. Insula chiar are forma unei testoase, iar cele doua plaje superbe pot fi vizitate, insa numai pe timpul zilei. Zona este un adevarat paradis: ape turcuaz, nisip alb, fara galagie, deoarece nu sunt plaje amenajate si nu exista baruri pe insula. De multe ori accesul pe insula este restrictionat si ziua.
Croazierele Caretta-Caretta: pentru observarea testoaselor se organizeaza multe excursii, care includ turul insulei Marathonisi, Keri caves – cateva grote superbe de pe partea sudica a insulei, opriri in cateva locuri pentru cate o baie in mare. Companiile responsabile respecta limitele de viteza: testoasele au timp sa se retraga din calea lor si sa evite coliziunea. Si cel mai important, cu testoasele va puteti intalni in lunile mai-august.
Stiati ca?
– in Zakynthos nu exista trafic aerian nocturn in perioada de cuibarit, pentru ca luminile puternice sa nu streseze testoasele?
– pe cand testoasele adulte sunt speriate de luminile puternice, pe testoasele mici abia nascute le duc chiar la pierire: in loc sa se indrepte spre mare, urmarind lumina lunii, ele se indreapta catre luminile de la cluburi si ajung in locuri periculoase pentru ele. Asta in trecut, in ultimii ani sunt eforturi din ce in ce mai mari pentru protejarea lor, desfasurate de autoritati, precum restrictionarea accesului in unele zone si a traficului aerian.
Despre testoasele cu cap patrat din Zakynthos
Sunt fidele: vin sa depuna ouale numai unde eclozeaza, asa ca daca cele care populeaza acum insula o sa dispara, nu pot fi aduse altele, rezidente din alte locuri, chiar daca din aceeasi specie.
O femela vine intr-un sezon de 2 sau 3 ori la tarm pentru a face cuiburi, iar dupa aceea, 2 sau 3 ani nu mai produc oua. Un cuib contine in jur de 112 oua.
Cand eclozeaza puii de testoasa au 4-6 cm si in jur de 20 de grame. Dupa eclozare puii Caretta-Caretta intra in apa si inoata in larg cateva zile, dupa care se intorc pentru a gasi o casa undeva aproape de uscat, unde stau cu lunile, dupa care intra in curentii oceanelor, unde raman pana la varsta adolescentei, intre 7 si 12 ani.
Doar unul din 1000 de pui de testoasa va ajunge la maturitate. Cand eclozeaza au carapacea moale, asa ca sunt o prada usoara pentru pesti si alte animale. Testoasele devin fertile dupa 17 ani, iar ritualul de imperechere presupune si o curtare asidua a femelei. Caretta-Caretta nu se imperecheaza in acelasi loc unde depun ouale, ca alte specii de testoase, ci in larg, undeva pe drumul migratiei.
Imperecherea are loc intre lunile martie si inceputul lunii iunie, iar perioada de cuibarit intre lunile mai si august. Aceasta este perioada in care sunt cele mai mari sanse sa va intalniti cu testoasele.
Sexul testoaselor cu cap patrat este dat de temperatura cuibului, asa ca pe o plaja intreaga vor fi numai pui de testoasa masculi, iar pe altele numai femele.
Turism responsabil
Cu toate ca exista problema impactului negativ al turismului si dorinta de a proteja populatia de testoase, insula nu se va inchide pentru turisti, asa ca este important ca cei care vin sa fie invatati, indrumati astfel incat sa le protejeze pentru ca si generatiile viitoare sa poata sa se bucure de ele. Poate se vor inmulti din nou asa cum erau odata, cand se spune ca umpleau plajele in sezon, care aratau negre de cate testoase erau.
Ce putem face:
Sa ocolim locurile unde sunt cuiburi de testoase, ele sunt marcate, sa nu aruncam gunoaie sau pet-uri.
Putem cumpara produse de la voluntarii Parului National: banii se folosesc pentru curatarea gunoiului, pentru protejarea cuiburilor, pentru adunarea plaselor de pescuit abandonate.
Din ghidul pentru turisti, de la Administratia Parcului National Marin din Zakynthos:
– accesul pe plajele principale din Golful Laganas si din Gerakas este interzis intre apusul si rasaritul soarelui,
– umbrelele de soare nu se pun in zonele marcate ca si cuiburi, pentru a nu sparge ouale,
– orice gunoi trebuie luat de pe plaja, pentru a nu deranja testoasele in drumul lor prin nisip. Daca testoasa mama se sperie, ele pot intra din nou in apa si abandoneaza ouale,
– luminile puternice nu trebuie aprinse in vecinatatea cuiburilor pentru a nu deranja testoasele,
– accesul masinilor este interzis pe plajele protejate.
Nu exista sporturi acvatice in Golful Laganas, acestea se practica in alte parti ale insulei. Aici se pot practica numai sporturi acvatice pasive.
Problemele cele mai mari pentru testoase
– pescuitul este una dintre cele mai mari pericole pentru testoasele care sunt de multe ori prinse in plasele de pescuit, riscand accidentari serioase sau sa moara inecate,
– alte pericole pentru testoase sunt plasele de pescuit abandonate si pungile de plastic care plutesc in ocean: mor prin sufocare sau de foame, dupa ce inghit cate o punga si nu se mai pot hrani. De aceea recomandam oricui sa se gandeasca ce impact are orice actiune pe care o face,
– in fiecare vara, din cauza turistilor neinformati, multi adulti sunt raniti, iar multi pui nu mai ajung in apa,
– poluarea.
Ambarcatiunile de viteza le accidenteaza. In goana lor dupa adrenalina vitezomanii le sparg carapacea si astfel le afecteaza organele interne. La fel ca in cazul oamenilor, ranile le pot aduce de multe ori, moartea. Uneori se pot recupera, daca primesc tratament de urgenta.
Unele barci urmaresc testoasele, chiar le scot din apa sa le arate turistilor, provocandu-le un stres enorm.
Unii capitani ai barcilor cu fund transparent navigheaza intr-o maniera care le forteaza pe testoase sa inoate dedesubt.
Trebuie sa ne bucuram de testoase, sa le pretuim, sa le vedem, sa cumparam suveniruri si la un moment dat sa ne intoarcem chiar cu nepotii sa ii invatam despre ce inseamna sa fii responsabil fata de vietatile formidabile care convietuiesc cu noi pe aceeasi planeta, care este a tuturor.
Dertour face demersuri pentru informarea turistilor care calatoresc in Zakynthos asupra importantei protejarii testoaselor Caretta-Caretta, aflate pe cale de disparitie, evitand acele comportamente si actiuni care le pot dauna.