CappadociaVrei sa vizitezi un loc cu adevarat unic, uimitor si plin de mister? Ai auzit de Cappadocia? In inima Turciei moderne se afla Cappadocia, un petic de pamant care pare desprins dintr-o alta lume, cu formatiuni geologice ciudate similare cu suprafata lunii, avand labirinturi, cetati si orase construite in subteran. Orasele subterane din Cappadocia sunt atat de uimitoare, incat sunt considerate a fi a opta minune a lumii.

Regiunea Cappadocia include provinciile Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri si Kirsehir, si este, in general, o zona mai rece decat cele de pe coastele Marii Mediterane si Marii Egee. Datorita reliefului sau unic, datelor sale culturale si contextului istoric, zona Cappadocia este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1985.

Situata la doar o ora distanta cu avionul de Istanbul sau Izmir, aceasta minune a naturii trebuie sa se afle neaparat in programul tau atunci cand vizitezi Turcia.

Un loc bogat in istorie ce exista si in timpurile hitite, Cappadocia a fost candva provincie a Imperiului Roman, astazi fiind un loc turistic turcesc invaluit in mister. Cappadocia se invecineaza cu Aksaray in partea de vest, Kayseri in est si cu Nigde in sud. Moderna Cappadocia este un loc incredibil, strabatut de vai si punctat cu formatiuni de roci puternice. Oricare ar fi asteptarile tale sau gusturile tale in materie de calatorii, este imposibil sa pleci acasa dezamagit dupa ce vizitezi aceasta zona a Turciei.

Orasele subterane din Cappadocia

La mijlocul secolului al VI-lea i. Hr., Imperiul Medes a intrat sub dominatia persana. Din aceasta perioada pare sa dateze etimologia numelui Cappadocia, care, in persana, inseamna “Taramul cailor frumosi” (Katpatuka).

Cercetarile arheologice au demonstrat ca regiunea Cappadocia a fost locuita acum aproximativ 10.000 de ani si a fost considerata unul dintre leaganele omenirii. Peste 200 de orase au fost descoperite intacte sub Cappadocia, dar cercetatorii sunt convinsi ca exista inca multe altele care asteapta sa fie descoperite. Exista numeroase orase subterane la Kaymakli, Derinkuyu Urgup sau Avanos si in alte sate.

Aceste orase sunt acum muzee si pot fi vizitate pe rute fixe, deoarece tunelurile sunt umplute cu pamant provenit de la eroziunea si tasarea ce au avut loc de-a lungul veacurilor. Chiar si tunelurile sunt mult mai profunde, ajungand la 280 metri adancime, pe trei nivele, cele mai multe dintre ele putand fi vizitate pana la doar 30 de metri adancime.

Este interesant modul in care coridoarele si scarile au fost concepute pentru a face legatura intre niveluri. Fiecare nivel este o unitate independenta, unde se pot gasi bucatarii, camere de luat masa, camere pentru depozitarea alimentelor, dormitoare si chiar cimitire si inchisori. Ventilarea intregului spatiu a fost facuta printr-un ax central, iar apa se extragea din puturi interioare.

Intotdeauna, animalele domestice erau pastrate in primele camere pentru a evita calatoriile lungi prin tunelurile foarte inguste si, de asemenea, pentru a preveni patrunderea de mirosuri in camerele in care oamenii traiau.

Cappadocia 2

Cappadocia este o zona plina de mister chiar si astazi.

In ciuda prosperitatii turismului din acesta loc, zona Cappadocia a reusit sa isi pastreze o aura de mister, chiar si pentru arheologii si istoricii moderni, acestia mentionand in rapoartele moderne despre evenimente ciudate, inclusiv despre campuri magnetice care se presupune ca au proprietati curative, precum si despre obiecte neidentificate care zboara.

Exista un mister in ceea ce priveste modul in care oamenii din vremurile vechi obisnuiau sa lucreze, ce instrumente foloseau, timpul necesar pentru a-si indeplini sarcinele, cum reuseau sa care tone de materiale prin aceasta suprafata fara a fi ajutati de mijloacele moderne de excavare si transport. Cine a construit aceste orase misterioase? Cu ce scop au trait oamenii in subteran? Si cand au fost, de fapt, construite asezarile subterane din Cappadocia?

Usi de piatra in forma de roti

Istoricii cred ca populatiile de frigieni si hititi care locuiau acolo, in primul mileniu i. Hr., au construit aceste orase subterane. Potrivit multor arheologi, aceste asezari au fost destinate sa serveasca drept adapost subteran impotriva invaziei de inamici.

In aceste orase subterane exista un sistem de securitate neobisnuit facut prin mii de usi de piatra in forma de roti, care puteau fi mutate de o singura persoana si doar dintr-o anumita parte, din interior. Pietrele au diametrele intre unu si doi metri si puteau fi miscate doar din interior, astfel incat invadatorii sa nu poata intra. Prin urmare, oamenii care traiau aici se ascundeau de ceva sau de cineva.

Cappadocia, parte a Imperiului Zoroastrian

Este cunoscut faptul ca acest loc misterios, Cappadocia, a fost parte a Imperiului Zoroastrian, din care faceau parte unii dintre cei mai religiosi si traditionalisti oameni de pe pamant. Ar fi putut sa fie construite aceste case subterane de oamenii acelei perioade la indicatia liderului lor religios, Ahura Mazda, pentru a le servi ca adaposturi intr-o iarna grea din epoca de gheata? Era glaciara s-a incheiat acum 10.000 de ani. Prin urmare, conform legendei, orasele subterane din Cappadocia ar putea fi mult mai vechi decat se credea anterior.

Vizitatorii acestei zone sunt intotdeauna fascinati si captivati de misterele civilizatiile trecute care si-au construit case aici. Asadar, nu ezita sa vizitezi si tu acest taram uluitor in urmatoarea ta excursie in Turcia!

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.