Pentru mulți europeni, Cuba este o țară enigmatică și exotică – un statut datorat, în cea mai mare parte, comunismului care deține monopolul puterii politice a țării încă din 1959 și care a impus închiderea granițelor, indisponibilitatea internetului pentru foarte mult timp și, implicit, lipsa informațiilor online despre călătoriile cubaneze.
De câțiva ani, însă, accesul turiștilor în Cuba a devenit din ce în ce mai simplu, astfel că tot mai mulți străini, inclusiv români, devin interesați să viziteze această țară și să afle cât mai multe despre plajele-i paradisiace, mașinile clasice, cartierele colorate, salsa, rom, Che Guevara, plantațiile de tutun și, nu în ultimul rând, despre localnici.
Fiind o țară închisă pentru mai bine de 50 de ani, este de la sine înțeles de ce s-au format o sumedenie de mituri despre Cuba. Unele dintre aceste mituri au o bază de adevăr sau au fost în totalitate adevărate, însă în prezent nu mai reprezintă reflecția exactă a Cubei contemporane.
Așadar, care sunt cele mai populare mituri despre această țară insulară din nordul Americii Centrale?
1. Localnicii nu vorbesc engleza.
Deși influențele străine asupra Cubei au fost menținute la nu nivel minim, a existat întotdeauna un număr mare de localnici care să vorbească engleza. Comerțul turistic în creștere ne învață că învățarea limbii engleze este o abilitate valoroasă în zilele noastre, iar cubanezii știu asta, motiv pentru care engleza este, practic, a doua lor limbă vorbită. Doar în zonele rurale mai puțin turistice este posibil să te lovești de această barieră lingvistică.
2. Nu există acces la internet în Cuba.
Există internet în Cuba și, da, poate fi folosit. Cu toate acestea, conexiunile sunt destul de slabe, iar accesul este limitat la locațiile aprobate de guvern: hoteluri, cafenele, unele locuințe private și hotspoturile publice. Pentru a utiliza Wi-Fi public, trebuie mai întâi să cumperi o cartelă prepay de o oră de la ETECSA pe care o poți obține de la unul dintre birourile oficiale pentru 1 CUC sau de la un vânzător de stradă pentru 3 CUC.
3. Cuba nu este o țară sigură.
Din contră, Cuba este una dintre cele mai sigure țări din întreaga lume. Copiii se joacă pe străzi până seara târziu, vecinii au grijă unul de celălalt, iar nopțile sunt fie liniștite, fie pline de muzică salsa. Acest lucru nu înseamnă însă că nu trebuie să fii precaut și să îți lași lucrurile nesupravegheate. Furturile de buzunar sunt destul de frecvente, dar infracțiunile mai grave sunt extrem de rare.
4. Mâncarea cubaneză nu este bună.
Havana, capitala țării, trece printr-o mare revoluție, dar nu politică, ci gastronomică. Încă de când Raul Castro a permis funcționarea micilor întreprinderi cu 6 ani în urmă, s-a schimbat complet scena gastronomiei cubaneze. Sigur, nu vei găsi aici restaurante cu 3 stele Michelin și nici o varietate prea mare de preparate, însă dacă alegi locurile potrivite, vei putea avea parte de mâncare foarte gustoasă. Doar încearcă să cauți restaurantele cu mâncare cubaneză și evită-le pe cele cu preparate internaționale.
5. Vechea Havana este doar pentru turiști.
Majoritatea vizitatorilor se așteaptă ca vechea Havana să fie ceva asemănător cu vechiul San Juan din Puerto Rico – un cartier dezvoltat, foarte turistic, cu clădiri coloniale colorate superbe. Nu chiar. Vechea Havana este, într-adevăr, o destinație turistică majoră și are o arhitectură incredibilă, dar este dezvoltată în așa fel încât localnicii să poată continua să trăiască acolo, așadar se simte foarte autentică.
Vizitatorii vor avea aici o viziune reală asupra vieții de zi cu zi a Havanei, cu tarabe cu fructe, tonete cu înghețată socialistă Coppelia și cu localnici care dansează salsa seara pe străzi.
6. Nu poți să pleci din Cuba cu trabucuri și cu rom în bagaj.
Timp de 50 de ani, guvernul american a împiedicat rezidenții din SUA să cumpere produse cubaneze, inclusiv popularele trabucuri și sticle cu rom. Ei bine, în prezent, atât călătorii din SUA, cât și cei din restul lumii pot să se întoarcă din Cuba în mod legal cu câte trabucuri și cu cât rom își doresc. Trebuie doar să se urmeze câteva reglementari, inclusiv achitarea unei facturi la vamă pentru export.
7. Cubanezii nu obișnuiesc să conducă mașinile clasice pe care le vedem adesea în pozele online din Cuba.
Mulți oameni tind să creadă că mașinile de epocă pe care le vedem în fotografiile din Cuba sunt doar pentru broșuri turistice și nu fac parte din viața de zi cu zi. Acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr. Mașinile clasice sunt literalmente peste tot în Cuba și sunt folosite pentru aproape orice, inclusiv ca ambulanțe și taxiuri.
După revoluția din 1959, a fost imposibil de importat mașini noi pe insulă. Astfel, în ultimii 60 de ani, majoritatea cubanezilor s-au bazat pe vehiculele rămase în jurul lor.
Descoperă gama noastră de hoteluri din Cuba!