Sursa foto: rustamank/Shutterstock.com

Coborând din masivii acoperiți de pini ai Munților Balcanici pentru a întâmpina albastrul strălucitor al Mării Negre, Bulgaria are de toate, de la plaje însorite până la orășele medievale și stațiuni de schi uimitoare. 

În rândurile de mai jos vom vorbi despre cele mai fermecătoare 5 orășele din această țară.

Aceste locuri care ar trebui să figureze în itinerariul de călătorie al fiecărui turist ce dorește să viziteze Bulgaria. Unele dintre ele sunt bine cunoscute pentru turiști, în timp ce altele sunt, în mare parte, neglijate. Ceea ce le unește este autenticitatea, un amănunt pe care îl caută orice călător care s-a săturat de agitația marilor orașe.

1. Balchik

BalchikBalchik

Descendentul unei vechi colonii grecești, Balchikul modern este o combinație atrăgătoare de mare, arhitectură veche (cu unul dintre cele mai interesante palate din Europa), grădini pline de culoare și fenomene naturale.

Palatul de Vară al Reginei Maria a României a fost construit între 1919 și 1940, când Balchik, împreună cu o bună parte a coastei de nord a Bulgariei, facea parte din țara noastră. Regina Maria, nepoata Reginei Victoria, a dorit ca acest palat să fie un loc liniștit de contemplare și un epitom al credinței sale, ea fiind o adeptă a bahaismului, o religie sincretică în care toate credințele sunt egale.

Acesta este motivul pentru care palatul Balchik are un minaret, un templu roman, o capelă ortodoxă și o grădină a lui Alah. Pe domeniul palatului se găsește, de asemenea, o grădină botanică superbă cu diverse tematici, care adăpostește mai bine de 3000 de specii de plante.

Descoperă gama noastră de hoteluri din Balchik, Bulgaria!

2. Nessebar

Nessebar

Nessebar

Site al Patrimoniului Mondial UNESCO, Nessebar este un orășel balnear cu mai multe biserici care există încă din epoca medievală. Se pare că acesta a fost un port important pe coasta Mării Negre încă din epoca bronzului, tracii, grecii antici și romanii fiind popoarele care și-au lăsat cel mai mult amprenta asupra orașului.

În timp ce te plimbi în partea veche a Nessebarului, vei avea impresia că pășești în trecut. Vei zări o sumedenie de biserici din secolele XII și XIII, străzi pietruite cu buticuri cochete, case renascentiste din lemn și piatră și multe restaurante și hoteluri tradiționale. Fundalul cu moara de vânt la intrarea în peninsula Nessebar este perfect pentru fotografii!

Descoperă gama noastră de hoteluri din Nessebar, Bulgaria!

3. Melnik

Cel mai mic oraș din Bulgaria, cu mai puțin de 400 de locuitori conform ultimului recensământ, Melnik este cunoscut, de asemenea, ca fiind orașul vinificatorilor bulgari și capitala regiunii viticole Melnik. Locurile de vizitat aici ar trebui să includă pitoreștile podgorii și incredibilele piramide stâncoase, un fenomen din piatră ce impresionează prin abilitățile naturii. În timp ce te plimbi pe străzi, localnicii prietenoși îți vor oferi vinul lor de casă și produsele locale. Zona este plină de mici vinării gata să-și deschisă porțile și beciurile vizitatorilor.

4. Sozopol

Sozopol

Sozopol

Unul dintre cele mai vechi orașele de pe litoralul bulgăresc, Sozopol este o localitate populară în rândul pescarilor, situată la 35 de kilometri de Burgas. În secolul 6 î. Hr., Sozopol era cunoscut sub denumirea de Apollonia, găzduind un templu dedicat lui Apollo. Orașul este suficient de mic pentru a-l explora la pas. De vizitat neapărat Orașul Vechi cu ale sale străduțe pietruite și cu case din lemn ce, din păcate, necesită reparații, precum și cele 4 plaje ale orașului, Zlatna Ribka (unde se poate practica windsurging sau kitesurfing), plaja Central, Harmani și Kavatsi.

Descoperă gama noastră de hoteluri din Sozopol, Bulgaria!

5. Koprivshtitsa

Koprivshtitsa este inima arhitecturii renascentiste bulgărești. În secolul al XIX-lea, orașul avea să joace un rol esențial în Răscoala din Aprilie, una dintre cele mai importante revoluții din istoria Bulgariei. Localitatea este astăzi plină de case memoriale și muzeale ce prezintă comori etnografice, arme vechi, costume naționale, opere de artă și bijuterii. Acestea se găsesc în clădiri colorate vechi de 200 de ani, construite în stil renascentist.