Marele Bazar din Istanbul este una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, întinzându-se pe 61 de străzi și adăpostind peste 4000 de magazine ce atrag între 250 000 și 400 000 de vizitatori zilnic.
În anul 2014, avea să ocupe primul loc în topul celor mai vizitate obiective turistice din întreaga lume, în acel an având parte de circa 91 250 000 de vizitatori. Unul dintre cele mai mari, colorate și interesante centre comerciale de pe mapamond, Marele Bazar trebuie să se găsească și în itinerariul tău de călătorie dacă plănuiești o vacanță în Istanbul.
Celebra piață este situată în districtul Faith, în cartierul (mahalle) ce poartă același nume (Kapalıçarșı). Se găsește între moscheile Beyazit și Nuruosmaniye, aici putându-se ajunge cu ușurință din Sultanhmet și Sirkeci luând tramvaiul până la stația Beyazit-Kapalıçarşı.
În prezent, în acest înfloritor complex comercial lucrează circa 26 000 de oameni și vin zilnic, după cum am mai spus, între 250 000 și 400 000 de vizitatori. Deși nu se aseamănă cu centrele comerciale moderne ale Istanbulului, Marele Bazar vine cu avantajul formidabil al diversității, istoriei și notorietății.
Construită în jurul secolului al XV-lea, piața avea să fie folosită inițial ca târg pentru textile. Ulterior, a fost centru de vânzare de cărți, bijuterii, mobilă, mâncare, chiar și de sclavi. Acum este un amestect de orice – cu excepția sclavilor, desigur. Aici poți cumpăra haine, bijuterii, încălțăminte din piele, covoare, ceramică, o varietate de condimente, delicii turcești, mobilă, accesorii de casă, etc. Prețurile, în general, nu sunt fixe, iar târguiala face parte din experiența cumpărăturilor în Marele Bazar.
Este ca un labirint gigantic, cu 18 porți ce se deschid în diverse puncte ale orașului, adăpostind, pe lângă cele aproximativ 4400 de magazine, diverse moschei, fântâni și 40 de locuințe, păstrându-și destul de mult aspectul pe care îl avea odinioară, în vremurile în care a prins primele sale forme. La începuturi, structura bazarului era construită din cărămidă și lemn, având arcade mari bolțite și pereți ornamentați cu tencuieli pe cărămizi sau piatră. În prezent, structura pieței este consolidată, ieșind în evidență cu al său plafon înalt acoperit de o cupolă ce are sute de ferestre.
La final de zi, fiecare stand al pieței este închis doar cu draperii, cu toate că există și porți și gardieni ce patrulează în fiecare zonă. Și, în mod curios, chiar dacă are dimensiuni impresionante, Marele Bazar nu a avut parte, de-a lungul istoriei sale, de multe cazuri de furt. Unul dintre puținele cazuri de furt ce a rămas în memoria turcilor este cel care a avut loc în anul 1591, când 30 000 de monede de aur au fost furate din Bedesten (denumirea bazarului din acea perioadă). Acest eveniment a șocat întregul oraș, iar bazarul avea să fie închis pentru două săptămâni. Făptașul, un tânăr persan vânzător de mosc, a fost prins, banii au fost recuperați, iar el a fost executat prin spânzurare.
Din 2015, Marele Bazar se află într-un proces amplu de renovare, motiv ce a iscat numeroase proteste stradale. Locuitorii cred că acest proces de renovare este inițiat pentru a construi hoteluri de lux pentru turiști, nu pentru a renova Bazarul, iar istoria și cultura acestui loc se vor pierde. Primarul orașului a asigurat, însă, că lucrările de renovare nu vor face decât să readucă Bazarul la starea inițială și că nimeni nu va deschide aici niciun hotel, păstrând cât se poate de mult farmecul ce i-a adus atâta glorie și popularitate.
Programul Marelui Bazar:
Toate magazinele din Marele Bazar sunt deschise de luni până sâmbătă între orele 9:00 și 19:00.