Sursa foto: Lucia Romero/Shutterstock.com

Deși există sute de destinații viticole atrăgătoare pe Bătrânul Continent, doar câteva oferă combinația perfectă de podgorii frumoase, dealuri fermecătoare și vreme plăcută. În aceste locuri nu numai că ai oportunitatea de a degusta vinuri excepționale, dar poți afla, de asemenea, cum sunt acestea produse și, în acest fel, să te cufunzi în cultura locală. Din Portugalia până în Franța, Italia și Croația, citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune 5 regiuni viticole din Europa.

  1. Bordeaux, Franța. Celebra regiune Bordeaux, al cărei nume îl vedem adesea pe etichetele vinurilor din supermarket-urile din Romania, nu este doar o destinație turistică pitorească, dar și una dintre cele mai bune producătoare de vin din întreaga lume. Aici, poți merge într-un tur ghidat al orașului fie pe jos, fie cu vaporul sau cu bicicleta. Copiilor le-ar plăcea croaziera pe râu, iar adulții vor aprecia, fără îndoială, o degustare de vinuri sau să descopere Bordeaux-ul noaptea.

Cei care ajung pe aceste tărâmuri aleg să pună accent pe explorarea comunei Saint-Emilion, o localitate medievală încântătoare, înconjurată de 5500 de hectare de viță de vie și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999.

Găsește aici oferte de vacanță în Franța!

  1. Valea Douro, Portugalia. O zonă ce ar putea fi numită și Valea Fermecată datorită frumuseții și magiei pe care le oferă peisajele sale, Valea Douro este un alt site de patrimoniu mondial listat UNESCO și una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume. Cu siguranță, priveliștile uluitoare de-a lungul văii au ajutat la creșterea în popularitate a acestei destinații în rândul pasionaților de vinuri de prim rang, dar și producția, în sine, este de mare calitate. În plus, niciunde în lume nu vei mai găsi podgorii care cresc pe pante atât de abrupte cum găsești pe Valea Douro.

Începe explorarea regiunii prin vizitarea Vilei Nova de Gaia, unde se găsesc vinuri vechi de Porto excelente și gustă din nectaru-i prețios. Admiră, de asemenea, vechile bărci rabelo de pe râu, vasele care transportau vinurile în vremurile de odinioară.

  1. Piedmont, Italia. Dacă se întâmplă să mergi în Italia și dorești o experiență grozavă în degustarea vinului, ia în considerare o vizită în Piedmont. Acest oraș este cunoscut pentru faimoasele vinuri roșii ce se produc din strugurii podgoriilor pe care le adăpostește, în special pentru Barbaresco și Barolo. Dar aici vei găsi, de asemenea, niște vinuri albe incredibil de gustoase, precum Erbaluce, Arneis și Corese. Mai mult, în Piedmont nu te vei bucura doar de vinuri excelente, ci și de peisaje extrem de pitorești.
  2. Catalonia Clima mediteraneană din regiunea de est a Spaniei, Catalonia, este mai mult decât favorabilă pentru cultivarea viței de vie. Catalonia are parte de multe ore de soare pe zi, atât iarna cât și vara, bucurându-se de temperaturi moderate. Ploile sunt mai frecvente în anotimpurile de toamnă și primăvară, ceea ce este grozav pentru producția vinului.

Marea sa diversitate geografică a ajutat Catalonia să aibă 12 zone viticole diferite ce oferă vizitatorilor o sumedenie de experiențe turistice, cum ar fi vizitele la vinării, plimbările prin podgorii, festivalurile de vin, degustările de vin, etc. Mai mult, în Catalonia există un număr tot mai mare de centre wellness ce se concentrează pe terapiile cu vin, care aplică proprietățile strugurilor și vinului pentru sănătate și bunăstare.

  1. Istria, Croația. Se spune că vița de vie din Istria, o peninsulă din partea de vest a Croației, pe Coasta Adriatică, a fost adusă de greci și fenicieni. Localnicii din acea vreme, istrienii, au cultivat cu succes această plantă nobilă, ajungând să devină experți în producția de vin. Chiar există o legendă potrivit căreia argonauții, celebrii marinari greci în căutarea lânii de aur, au numit coasta de est a Istriei Kalavojna, care în traducere din limba greacă înseamnă „vin bun”.

Ce a făcut ca Istria să fie un sinonim pentru vinul bun? Munca depusă de om, desigur, dar în primul rând caracteristicile naturale care garantează struguri de înaltă calitate; poziția, solul, clima și relieful, toate acestea au contribuit într-o anumită măsură la farmecul vinului bun.

Principalele centre producătoare de vin din această regiune sunt Porec, Buje, Pazin și Rovinj. Vizitează-le! Vei avea parte, în mod garantat, de experiențe unice!

Intră pe acest link pentru a găsi oferte de vacanță în Croatia!