Sursa foto: rayints/Shutterstock.com

Străbătut de la nord la sud, pe o distanță de 40 de kilometri, de fluviul Nil, Cairo este una dintre principalele destinații pe care turiștii aleg să le viziteze când ajung în Egipt. Locuitorii din Cairo își numesc cu mândrie orașul „Mama tuturor orașelor”. Cairo sau Al Qahirah nu este doar capitala Egiptului, ci și cel mai mare oraș din Orientul Mijlociu și din Africa. Situat pe rutele strategice care duc pe cele trei continente, Asia, Africa și Europa, Cairo este împărțit de fluviul Nil în două zone: Rosetta și Damietta, adăpostind o sumedenie de locuri turistice uimitoare ce i-au fascinat dintotdeauna pe istorici și arheologi. 

Vechi de mii de ani, Cairo este un amalgam de cultură islamică, creștină și evreiască, ce înflorește până în zilele noastre. Dacă plănuiești o primă vizită în acest oraș incredibil, îți recomandăm să adaugi în itinerariul de călătorie următoarele obiective turistice:

Muzeul Egiptean. Chiar în inima orașului se găsește cel mai mare și cel mai popular muzeu de istorie din Egipt, Muzeul Egiptean, cunoscut local sub denumirea de Muzeul Cairo. Colecția sa de peste 100 000 de artefacte este uluitoare, fiind compusă din obiecte de ceramică, bijuterii, sarcofage și, desigur, mumii, toate din trecutul antic al Egiptului. Probabil că cele mai populare exponate din cadrul muzeului sunt artefactele de la mormântul celui mai cunoscut faraon din istoria Egiptului, Tutankhamon, printre care se numără și faimoasa sa mască funerară din aur. 

Bazarul Khan el-Khalil. Pentru a experimenta cel mai bine haosul și agitația orașului, trebuie să mergi în cunoscutul bazar Khan el-Khalil. Piața este situată pe aleile înguste ale cartierului Islamic Cairo și are tarabe în care vei găsi de toate, de la haine și alimente proaspete la cele mai autentice suveniruri egiptene, inclusiv condimente, bijuterii și narghilele. Nu cumpăra produsele cu primul preț pe care ți-l oferă vânzătorul. Negociază! Vei putea obține prețuri destul de frumușele! Piața o vei găsi deschisă în fiecare zi, de la 9:30 dimineața până la apusul soarelui.

Cartierul Islamic. Cairo are multe cartiere distincte, fiecare cu propria personalitate, site-uri istorice și arhitectură. Cartierul Islamic se află în partea de est a orașului și este marcat de o arhitectură unică și de alei șerpuite, înguste, zgomotoase și aglomerate. Bazarul Khan el-Khalil și Cetatea Salah El-Din sunt cele mai populare atracții ale cartierului.

Cartierul Creștin. Cunoscut și sub numele de Cairo Coptic, acest cartier alcătuiește cea mai veche parte a orașului, găzduind o varietate de biserici antice care sunt cu sute de ani mai vechi decât mosheile găsite în Cartierul Islamic. Unul dintre locurile pe care nu ai voie să le ratezi aici este Biserica Coptă a Egiptului, aceasta fiind prima biserică creștină de pe teritoriul Africii. Printre celelalte atracții ale cartierului se numără Sinagoga Ben Ezra, Moscheea lui Amr Ibn al-Aas, cea mai veche moschee din Africa și Biserica Sfânta Maria, cunoscută și sub numele de Biserica Suspendată sau Biserica Agățată deoarece este construită pe o colină înaltă, puțin mai sus de ruinele cetății Babilon.

Parcul Al Azhar. Turiștii doritori de puțină relaxare între sesiunile de explorare a locurilor istorice din Cairo se pot bucura de un loc liniștit în splendidul parc Al Azhar, situat în partea de est a Cartierului Islamic. Acesta este cel mai mare parc din Cairo și are un decor peisagistic extrem de frumos, cu caracteristici mediteraneene, adăpostind o sumedenie de fântâni, zone de recreere, grădini de flori și restaurante. În parc vei putea vizita, de asemenea, zidul Ayyubid, construit de Salah El-Din acum 800 de ani. 

Memphis. La 20 de kilometri de Cairo se găsește Memphis, un oraș antic ce avea să fie prima capitală a Egiptului. Memphis a fost fondat în anul 2925 î. Hr., cu o mie de ani înainte de Cairo și se spune că este primul oraș imperial de pe Pământ, fiind dedicat conducătorului mitic, Menes. 

Din păcate, în prezent, puține ruine mai pot fi observate în acest oraș antic, printre acestea numărându-se câteva necropole, statui și temple din cărămidă. Atracțiile din zonă sunt imensa statuie din calcar a faraonului Ramses al II-lea și un impresionant sfinx de alabastru. 

Piramidele din Giza. La 18 kilometri de Cairo, în partea de sud-vest, vei găsi cea mai fascinantă atracție a Egiptului, Piramidele din Giza. Mii de vizitatori vin anual aici pentru a vedea cele trei piramide maiestuoase, vechi de 4500 de ani, care sunt considerate una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Piramidele marchează mormintele a trei faraoni: Cheops (Khufu), Khafra (Chephren) și Menkaura (Mykerinos). 

Acestea sunt doar câteva dintre locurile de vizitat în Cairo pe care trebuie să le incluzi în itinerariu. Îți recomandăm, de asemenea, să experimentezi bucătăria locală, să mergi în deșert și să te bucuri per ansamblu de toate locurile frumoase pe care le adăpostește acest loc atât de încărcat de istorie.

Iar dacă vrei să ai parte de o excursie bine planificată alături de un ghid de turism care știe să ofere toate informațiile cu privire la locurile vizitate, aruncă o privire asupra ofertei din acest link!