Sursa foto: MehmetO/Shutterstock.com

Unele dintre cele mai populare imagini din vacanțele din Turcia pe care le vedem în online în ziua de azi sunt cele cu baloane cu aer cald ce se înalță deasupra Cappadociei. Dar Cappadocia înseamnă mult mai mult decât un peisaj incredibil, perfect pentru pozele de pe site-urile de socializare.

Cappadocia (Kapadokya) este unul dintre cele mai interesante locuri din Turcia datorită unei combinații imbatabile de minuni naturale și minunății făcute de mâna omului. De-a lungul secolelor, toate civilizațiile care au populat această regiune și-au pus amprenta asupra locului în așa fel încât și generațiile ulterioare să se bucure de ea.

Mai exact, Cappadocia este o regiune istorică în Anatolia Centrală, întinsă pe o suprafață de circa 5000 de metri pătrați. Se găsește în estul Turciei și era cunoscută în Epoca Antică sub numele persan Katpatuka, care înseamnă „tărâmul cailor frumoși” deoarece, în acele vremuri, regiunea era celebră pentru creșterea cailor de rasă. 

Formarea peisajului natural al Cappadociei

Coșurile de zâne din Cappadocia s-au format cu milioane de ani în urmă, când doi din cei trei vulcani de acolo (Ercies și Hasan) au erupt, umplând valea cu lavă. Apoi, timp de mii de ani, vântul, ploaia și inundațiile au modelat tuful vulcanic, dând naștere unor forme geologice spectaculoase, asemănătoare cu niște minarete sau coșuri de fum. O altă trăsătură geologică unică a regiunii este dată de curbele naturale ale zidurilor văilor. Aceste ziduri au fost sculptate de apa de ploaie ce a curs de-a lungul timpului de pe platouri în văi, creând acest efect de ondulare. 

Toate aceste splendide formațiuni naturale fac ca regiunea Cappadociei să fie ideală pentru zborul cu balonul cu aer cald. Iar zborul cu balonul este o experiență unică, greu de descris în cuvinte, ce oferă vizitatorilor oportunitatea de a se bucura din plin de peisajul uimitor al Cappadociei de la înălțime. 

Orașele din subteran

Cappadocia a fost locul perfect de refugiu în diferite puncte ale istoriei sale, deoarece peisajele sale unice au oferit locuitorilor săi modalități ingenioase de a se proteja de invadatori și persecutori. Peșterile au fost folosite încă din epoca bronzului ca adăpost împotriva animalelor sălbatice și a vremii rea, în timp ce hitiții au fost responsabili de transformarea multora dintre ele în camere de interconectare pentru militarii lor, folosindu-le tunelurile ca sisteme de apărare.

Cu toate acestea, în perioada creștinismului timpuriu, când romanii i-au persecutat pe adepții lui Hristos, cei care au venit în Cappadocia au văzut peșterile subterane ca potențiale case temporare în timpul invaziilor romane. În perioada bizantină, aici s-au construit adevărate orașe în subteran, tot cu scopul de a evita invadatorii. Casele conțineau bucătării, băi, săli de ședințe, depozite, prese de vin, grajduri și săli de clasă, toate dotate cu tot ceea ce era necesar pentru viața de zi cu zi, așa cum demonstrează artefactele găsite în timpul săpăturilor arheologice.

În timpul Imperiului Otoman, când regiunea a devenit un punct important pe Drumul Mătăsii, locuitorii și-au folosit casele pentru a-și ascunde averea de războinicii care treceau pe acolo.

Datele științifice indică faptul că cel mai vechi oraș din Cappadocia datează din secolul al IV-lea î. Hr. În total, peste o sută de orașe au fost găsite în această regiune remarcabilă, dintre care șase sunt deschise în prezent vizitatorilor. Acestea sunt Tatlarin, Mazikoy, Gaziemir, Ozkonak, Kaymakli și Derinkuyu, fiecare având ceva unic. Unele case din aceste orașe sunt mici și rudimentare, în timp ce altele au etaje, fiind utilizate în mai multe scopuri. Camerele acestora sunt conectate prin tuneluri și poduri și aveau la acea vreme chiar și sisteme de canalizare și de aerisire. 

Bisericile din Cappadocia

Când creștinii au venit pentru prima oară în Cappadocia, în secolele I și II, au găsit orașe subterane ideale în care să locuiască, construite încă din perioada hitită. Imediat ce s-au instalat, au înființat mănăstiri și au desfășurat practici religioase clandestine. Au pictat icoane pe pereții peșterilor, multe dintre frescele acestora fiind și astăzi vizibile, în special cele din epoca bizantină.

Muzeul în aer liber din Valea Goreme din Cappadocia găzduiește cea mai mare și cea mai impresionantă colecție de mănăstiri și biserici dintr-un singur site istoric și este patrimoniu mondial UNESCO. În plus față de acest muzeu în aer liber, există multe alte biserici care pun în valoare frumusețea și importanța istorică a Cappadociei. Cea mai mare dintre ele este Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Cavusin, având și ea fresce din primele secole d. Hr. Bisericile din Urgup sunt considerate a fi printre cele mai vechi din zonă. Spectaculosul Defileu Ihlara, format de râul Melendiz, găzduiește și el biserici și o moschee în stâncile sale.

În timp ce orașele subterane, bisericile și coșurile de zâne sunt cele mai importante atracții turistice din Cappadocia, există multe alte obiective care nu trebuie ratate. Cu toate acestea, dacă plănuiești o excursie de doar câteva zile în Turcia, îți recomandăm să îți alcătuiești itinerariul de călătorie cu obiectivele enumerate mai sus și îți garantăm că vei avea parte de o experiență incredibilă!