*Sursa foto: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock.com

Tranzitia dintre sfarsitul sezonului rece si inceputul renasterii naturii este marcata de numeroase sarbatori. Primele zile de primavara sunt serbate cu datini populare, precum Babele si Martisorul, sarbatorite diferit in functie de regiunile Romaniei.

Iata cum se serbeaza primavara in diferitele zone ale tarii:

1. Moldova si Bucovina

Se spune ca, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a observat, intr-o poiana, cum de sub zapada rasare un ghiocel, insa Iarna a chemat vantul si gerul, firava floare inghetand. Primavara a inlaturat zapada, ranindu-se la deget, astfel ca o picatura de sange a reinviat ghiocelul. De aceea, culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu de pe zapada imaculata.

Moldova si Bucovina sunt pe podium la capitolul traditiilor si al obiceiurilor de martisor. Initial, martisoarele erau reprezentate de monede din aur sau argint, legate cu un snur impletit din fire subtiri de lana si matase. Obiceiul locului presupune ca martisorul sa fie daruit flacailor de catre tinerele fete, urmand ca, de 8 martie, sa se realizeze schimbul reciproc, acestea primind un buchet de flori.

2. Muntenia

Potrivit legendelor, de 1 martie, parintii obisnuiau sa lege la mana copiilor cate un banut din aur sau argint, cu un snur rosu si alb. Se considera ca talismanul le va purta tot anul noroc celor mici, acesta trebuind a fi purtat timp de 12 zile. Ulterior, martisorul trebuia sa fie legat de mladitele unor copaci tineri, iar daca acestia infloreau, destinul copiilor avea sa fie unul fructuos.

3. Transilvania

Inca o zona in care creativitatea populara a dat nastere unor superstitii este Transilvania. Localnicii obisnuiesc sa agate martisoarele de poarta, ferestre sau chiar de coarnele animalelor, considerandu-se ca in acest mod vor tine la distanta duhurile rele si deochiul. De asemenea, martisoarele sunt oferite femeilor de catre barbati, acestea purtandu-le la incheietura mainii sau in piept, cu convingerea ca toate dorintele li se vor implini.

4. Dobrogea

In zona, datinile presupun ca martisorul sa fie purtat pana la intoarcerea berzelor, urmand a fi aruncat cat mai sus, inspre cer, pentru ca fericirea sa fie cat mai mare.

5. Banat

Si aici, fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor. De asemenea, fetele nemaritate isi sprijina speranta de a isi gasi alesul pe un ritual unic – acestea isi spala chipul cu zapada sau cu apa adunata de pe frunzele fagilor.


Descopera datinile spectaculoase din fiecare regiune a Romaniei! Consulta ofertele Dertour pe: http://www.dertour.ro/  sau in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/