La tomatinaTurismul se bazeaza pe obiective inedite, pe peisaje deosebite, pe oameni, pe cultura si pe evenimente. Cele din urma sunt, parca, cele mai antrenante si cele mai atractive elemente turistice pe care le poate oferi o zona, in primul rand pentru ca un eveniment bun reuseste sa strange mii sau chiar zeci de mii de oameni in acelasi loc si in al doilea rand, pentru ca un eveniment poate sa genereze amintiri care mai de care mai placute.

Daca planuiesti o vizita in una din tarile europene, cu siguranta, pe langa vizitarea obiectivelor din zona, iti doresti sa participi la un eveniment inedit. Ai la dispozitie meciuri, concerte, piese de teatru sau, unul dintre urmatoarele evenimente, care ies in evidenta prin unicitatea lor si prin placerea pe care o ofera tuturor participantilor.

Roata de branza de la Cooper’s Hill (Cooper’s Hill Chees Rolling ).

La fel ca si numele pe care il poarta, evenimentul este unul cat se poate de interesant si de ciudat. Acesta are loc anual si presupune aruncarea unei roti mari de branza pe un deal din Anglia. Pana aici, nimic dubios, insa ceea ce este cu adevarat dubios este faptul ca mii de englezi incep sa se rostogoleasca si ei pe deal, intr-o cursa nebuna. Cel care ajunge primul la baza dealului castiga un premiu consistent: roata de branza. Obiceiul nu este unul de azi, de ieri, ci este unul care se crede ca dainuieste inca de pe vremea romanilor. Prima atestare istorica insa, dateaza din anul 1826.

De-a lungul timpului, roata  a avut dimensiuni, dar si compozitii diferite. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, spre exemplu, localnicii se aruncau dupa o simpla rotita de branza Cedar, datorita ratiilor de mancare foarte mici. De asemenea, se mai obisnuia sa se foloseasca o roata de lemn, tot datorita ratiilor mici de mancare.

Din 2010, evenimentul este unul oficial iar cei care participa sunt oameni din toata lumea, care isi doresc sa riste cateva coaste rupte, picioare luxate sau vanatai, pentru o roata de branza.  An de an, zeci de persoane ajung sa fie ranite, unele dintre ele fiind simpli privitori,  asadar, se poate spune ca este un concurs periculos.

El concurs de Castells

In cateva cuvinte, El concurs de Castells este un concurs in care participantii se bat pentru a construi castele. Ceea ce este cu adevarat inedit este faptul ca fiecare castel este construit din oameni. Echipa castigatoare este, evident, cea care reuseste sa construiasca turnul cu cea mai mare inaltime, dar si cel mai complex.

Este un concurs extrem de atractiv pentru participanti si deopotriva pentru privitori, reusind sa atraga an de an din ce in ce mai multi oameni. In 2014, competitia a atras participarea a 42 de echipe si a nu mai putin de 6000 de spectatori. Este unul dintre cele mai inedite concursuri din regiunea Catalana a Spaniei si este un exemplu cultural cunoscut in toata lumea.

Daca vrei sa ajungi in Spania, pentru a urmari aceasta competitie sau chiar pentru a participa, este bine de stiut ca are loc o data la doi ani, in orasul Tarragona. Din anul 2014, competitia are si o editie in orasul Torredembarra. De regula, acestea au loc toamna, in septembrie sau in octombrie.

La Tomatina

Visezi de mult la o bataie cu rosii? Tot spaniolii iti ofera sansa de a te lupta, in adevaratul sens al cuvantului, cu o arma inedita. Rosiile sunt obiectul unui adevarat festival ce are loc an de an in orasul Bunyol si aduna mii de oameni, gata sa se bucure de una dintre cele mai placute experiente ale vietii.

Tone de rosii sunt aruncate pe strazile orasului iar buna dispozitie este la locul ei in fiecare an. Bulionul care se strange pe strazi ofera o imagine impresionanta, numai buna de pus in rama.

Tot haosul dureaza doua ore si are cateva reguli foarte simple. Astfel, daca vrei sa participi trebuie sa porti tricou, sa strivesti rosiile inainte de a le arunca si sa nu folosesti alte obiecte in afara de gustoasele legume.

Participarea la eveniment este gratuita, insa daca iti doresti sa te lupti cu rosii si sa scapi de tot stresul acumulat de-a lungul anului, este bine sa porti ochelari de inot, pentru a-ti proteja ochii.

Ajuns in orasul spaniol in perioada in care are loc bataia generala, te poti bucura si de o multime de spectacole in aer liber, concerte si focuri de artificii. Startul bataii incepe doar dupa ce unul dintre participanti se catara pe un stalp uns cu ulei si reuseste sa ia bucata de slanina din varful acestuia.

In 2014 au fost folosite 125000 de kg de rosii, special aduse pentru acest eveniment.

Nu se stie cu exactitate cand a luat startul batalia generala cu rosii, insa cu siguranta, a devenit o adevarata traditie si din 1957 are loc an de an.

Oktoberfest

Cu totii am auzit de Oktoberfest si nu puteam uita cel mai mare festival al lumii. Este un festival ce are loc an de an in capitala Germaniei, atragand peste 6 milioane de turisti. Perioada in care se desfasoara tine de la mijlocul lunii septembrie, pana la inceputul lunii octombrie iar principala activitate de aici este consumul de bere. Daca esti un pasionat al bauturii obtinuta din hamei, Oktoberfest este cu siguranta evenimentul pe care nu trebuie sa il ratezi.

Pe langa bere, se consuma si o multime de preparate nemtesti, care mai de care mai delicioase.

Festivalul are o istorie de peste 200 de ani si prezinta cateva statistici impresionante. Astfel, in fiecare an participa aproximativ 6 milioane de vizitatori, sunt antrenati 12000 de angajati si se consuma 30% din intreaga productie de bere din Munchen.

Ceea ce este cu adevarat interesant, este faptul ca doar sase producatori de bere au voie sa participe la acest festival, toti cu fabrici in Munchen.

Bataia unsuroasa din Turcia

Revenim la batai, deoarece sunt mult mai antrenante si ajungem in Turcia, unde are loc o bataie cu adevarat speciala. Datorita aprecierii pe care o poarta turcii uleiului de masline, unul dintre cele mai cunoscute evenimente de la ei este Bataia Kirkpinar.

An de an, in luna iunie, 1000 de concurenti isi ung tot corpul cu ulei de masline si intra in ring pentru a se lupta. Evident, grasimea de pe corpuri produce alunecari si cazaturi cu adevarat amuzante, ceea ce face festivalul sa aiba atata succes.

Numarul de spectatori care participa la acest festival este de cateva milioane, asadar, putem spune ca este un eveniment ce merita toata atentia.

In plus, are si o istorie foarte bogata. Festivalul turcesc dateaza din urma cu peste 650 de ani si este o adevarata delectare vizuala, sau de ce nu, o posibilitatea de a scapa de energia negativa acumulata de-a timpul anului.

*Sursa foto: www.quirkyguide.com