Ai dat startul planificării vacanței din acest an? Te afli în căutarea celor mai potrivite destinații pentru sejurul mult așteptat din 2019? Atunci trebuie să incluzi și Europa pe lista destinațiilor de vacanță de anul acesta. Continentul european este împânzit de clădiri istorice, de orașe cu vechime și tradiții inedite, de sate care par a fi desprinse din altă lume și de castele impresionante.

În plus, dacă ești un împătimit al artei și vrei să descoperi diversitatea vieții culturale, trebuie să știi că Europa ascunde cele mai frumoase și mai celebre muzee și instituții culturale ale lumii. Iată cinci destinații europene de vacanță  pe care le poți include în calendarul de călătorie din acest an!

City break în Munchen, Germania

Cu siguranță ai auzit de orașul Munchen datorită celebrului festival Oktoberfest, considerat cea mai îndrăgită serbare populară din lume, care adună mii de turiști anual. Acesta se desfășoară în perioada septembrie-octombrie, pe parcursul a 16 zile. Cu toate acestea, festivalul de toamnă devenit celebru nu reprezintă singurul motiv pentru care merită să vizitezi acest oraș din Germania.

Munchen este destinația de vacanță ideală pentru turiștii interesați de artă, de viața culturală specifică poporului german și de ținuturile bavareze care au propriile lor povești de împărtășit. Centrul vechi al orașului te va impresiona datorită elementelor arhitecturale vechi și noi, care se îmbină perfect. Acolo vei descoperi catedrale gotice spectaculoase, piețe și monumente istorice impozante,  aflate în antiteză arhitecturală cu clădirile moderne din sticlă.

Imediat ce vei ajunge în centrul orașului Munchen vei fi plăcut surprins să descoperi celebra piață Marienplatz, care găzduiește sediul Primăriei. Stilul său arhitectural este de tip gotic, iar turnul acesteia oferă posibilitatea de a descoperi panorama impresionantă a întregului oraș.

Tot în zona centrală a orașului bavarez se află și Frauenkirche, o catedrală gotică cu două turnuri impozante și Teatrul Național din Munchen, care găzduiește și Opera Națională. În imediata lor apropiere se află Castelul Alter Hof și Palatele Porcia, Preysing și Holnstein.

Dacă programul îți permite, nu ezita să petreci timp și în celebra English Garden, care adăpostește un parc mai mare decât Central Park din New York, pe o suprafață de 4 km. Ai putea fi surprins să descoperi o zonă a parcului în care se practică nudismul, în timp ce turiștii și localnicii din celelalte zone ale parcului se plimbă, fac surfing și își beau ceaiul la cea mai cunoscută ceainărie japoneză din oraș.

City break în Braga, Portugalia

Continuăm periplul turistic de pe continentul european cu Braga, o destinație inedită din regiunea Minho, aflată în nordul Portugaliei. Acest centru urban are o însemnătate religioasă aparte, întrucât a găzduit arhiepiscopii portughezi în secolul al XII-lea.

În Braga vei descoperi atât o colecție vastă de biserici, mănăstiri și capele cu arhitectură romană, cât și conace impresionante din secolul al XVIII-lea care impresionează prin stilul lor impunător. Dintre acestea, Capela Arborele Vieții și Se de Braga atrag în mod deosebit atenția turiștilor, întrucât sunt construite integral din lemn.

Dată fiind însemnătatea spirituală a acestui oraș, suntem convinși că nu te-ai fi așteptat ca Braga să fie centrul urban votat capitala europeană a tineretului în 2012. Cu toate acestea, în timpul unui city break în Braga, vei fi plăcut surprins să descoperi cafenelele șarmante, care sunt mereu pline de studenți.

Buna dispoziție poate continua pe Bulevardul Quatorze, acolo unde vei avea ocazia de a asculta muzică de calitate, de a vizita galerii de artă în timpul zilei și de a continua distracția alături de studenți, seara. Vei fi plăcut surprins să descoperi modul în care localnicii și turiștii de toate vârstele se distrează în acest orășel portughez, care emană o energie aparte.  

Înainte de a pleca din Braga trebuie să vizitezi și Bom Jesus do Monte, o locație specială de pelerinaj, aflată la capătul scărilor albe realizate în stil baroc, care apar în majoritatea fotografiilor realizate de turiști în acest oraș. Fântânile a căror apă curge necontenit îți vor atrage atenția, fiecare dintre acestea fiind dedicate unui simț (tactil, miros, gust, vedere, auz).

City break în Zagreb, Croația

Persoanele aflate în căutarea unei destinații pline de viață și culoare pentru city break-ul din Europa din acest an, pot vizita orașul Zagreb din Croația. Imediat ce vei vedea o fotografie cu străduțele colorate din acest orășel croat vei fi sigur că vrei să ajungi acolo, chiar dacă acesta nu adăpostește plaje cu ape azurii.

Metropola aflată pe râul Sava este unică în lume datorită varietății de culori peisagistice care o diferențiază de orice alt oraș. Acoperișurile în diverse nuanțe roșiatice, străzile pietruite care par desprinse din legendele Evului Mediu, cafenelele din care răsună muzică tradițională și atelierele răspândite în tot orașul îți vor atrage atenția imediat.

Odată ajuns în Braga, trebuie să vizitezi Biserica Sf. Mark, care a devenit cel mai celebru obiectiv turistic din Croația. Deși aceasta nu atrage atenția printr-un design interior fabulos, exteriorul său și, în special, acoperișul său colorat, atrag sute de turiști zilnic. Aceasta domină celebra Piazza San Marco și se învecinează cu Palatul Dogilor, care merită, la rândul său, atenția ta în timpul acestei vacanțe.

Un alt obiectiv turistic inedit în Zagreb este Muzeul Inimilor Rănite. Acesta este singurul muzeu din întreaga lume dedicat despărțirilor. Acesta este vizitat anual de mii de turiști, dornici să descopere exponatele unice, care ascund povești de dragoste cu un final tulburător.

Poți vizita anumite porțiuni din orașul Zagreb în vagoanele albastre ale Funicularului de doar 66 metri. Oficialitățile au menținut în funcțiune acest prim mijloc de transport din oraș, motiv pentru care trebuie să surprinzi farmecul vremurilor de demult de la fereastra Funicularului din Zagreb.

Dacă vrei să afli locația în care croații din Zagreb adoră să se întâlnească, trebuie să vizitezi Piața Centrală Ban Jelacic. Aceasta nu duce niciodată lipsă de turiști sau localnici, este vibrantă și impresionează prin stilul său arhitectural deosebit. În apropiere vei putea vizita și Catedrala din Zagreb, care include candelabre preluate de la un cazino din Las Vegas și care include două turnuri impozante.

Iubitorii de shopping vor petrece clipe minunate pe cea mai lungă stradă din Zagreb,  Ilica. Aceasta se întinde pe o suprafață de 6 km, fiind un paradis al turiștilor aflați în căutarea celor mai inedite suveniruri.

City Break în Istanbul, Turcia

Unul dintre orașele din Europa în care nu poți spune niciodată că ai petrecut suficient timp pentru a vizita toate obiectivele turistice este Istanbul. Acest centru urban din Turcia merită să fie străbătut la pas, întrucât există numeroase locuri deosebite pe care le poți descoperi pe străzile sale lăturalnice.

Vacanța ta în Istanbul poate începe în Agia Sofia, cea mai impunătoare clădire din Turcia și din istorie. Aceasta a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit  timp de aproape 1000 ani. În plus, celebra clădire a avut rolul de moschee timp de aproape 500 ani și, în prezent, este un muzeu celebru, aflat în imediata apropiere a Moscheei Albastre și a Palatului Topkapi.

Moscheea Albastră este cea mai mare din oraș și este localizată în Piața Sultanahmet. Denumirea sa este inspirată din cele peste 20.000 de plăci de faianță albastră, utilizate pentru finisarea interiorului său. Dacă treci acest obiectiv pe lista ta de atracții turistice de vizitat în Istanbul, este recomandat să rămâi în zonă până seara, pentru a admira spectacolele de lumini deosebite organizate acolo.

Palatul Topkapi este un monument simbol al Imperiului Otoman. Acesta găzduiește Biserica Hagia Eirene, Haremul Imperial, Muzeul de Arheologie, Turnul Justiției și Trezoreria. Tot acolo vei putea admira Pavilionul Sfintei Mantii, devenit celebru întrucât găzduiește rămășițele profetului Muhammad.

Un alt monument istoric devenit faimos este Palatul Dalmabahce, situat în Bulevardul Dolmabahce. Acesta atrage atenția prin rafinamentul stilului arhitectural utilizat în interior și datorită fațadei sale impozante, confecționată din marmură, cu o lungime de 284 m.  

Înainte de a părăsi orașul Istanbul, trebuie să trăiești și experiența unei croaziere pe Bosfor. Pentru aceasta, trebuie să iei vaporul de la stația Eminonu și să te pregătești pentru o aventură pe apă, care va dura 90 minute. Vei putea admira cele mai importante obiective turistice ale orașului din barcă: Palatul Dolmabahce, Pasul Bosfor, Turnul Galata și Moscheea Ortakoy.

City break în Zermatt, Elveția

Incursiunea turistică din Europa ne-a purtat cu pași mici către Zermatt, un orășel aflat la poalele Muntelui Matterhon din Elveția. În această zonă nu poți călători cu mașina și te vei afla la o altitudine de peste 1600 m.

Trăsurile cu cai reprezintă principalul mijloc de transport în Zermatt, iar în sezonul rece, acest orășel devine o destinație excelentă pentru ski. Vara, acest centru turistic devine atracția pasionaților de alpinism și a celor care adoră drumețiile montane.

Acolo vei putea admira sau escalada cel mai cunoscut vârf din Elveția, Matterhon sau vei putea ajunge pe cel de-al doilea cel mai înalt munte din Alpi, Monte Rosa. Turiștii care vizitează Zermatt sunt impresionați și de cel de-al doilea cel mai mare ghețar din Elveția, Gornergletscher.

Un alt aspect pe care îl vei observa din prima clipă este curățenia impecabilă a acestui orășel aflat în inima munților elvețieni. În plus, aerul curat de munte te va face să nu vrei să mai pleci niciodată din această zonă.

Acestea sunt cinci dintre numeroasele destinații de vacanță pe care le poți vizita atunci când organizezi un city break în Europa. Toate acestea oferă lecții de istorie fantastice turiștilor, le oferă acestora șansa de a admira peisaje de vis și de a descoperi tradițiile vechiului continent european.