Motivele vizitarii unui cimitir sunt destul de limitate. Dar cum imaginatia omului nu are limite, pana si cimitirele au devenit o atractie turistica. Iata care sunt zece dintre cimitirele faimoase pe care nu vrei sa le ratezi!

Top 10: cimitire faimoase

1. La Recoleta, Buenos Aires

Locul de odihna al Evei Perón a adus celebritatea acestui cimitir. Dar si statuile uriase din marmura si mausoleele sculptate din dreptul celor mai marcante personalitati ale Argentinei. Il poti vizita intr-un tur organizat.

2. Cimitirul National Arlington, Washington

Ma mult decat un cimitir, acesta este un memoriu catre patriotismul american (peste 350.000 de veterani americani si-au gasit odihna aici). Cei mai multi vizitatori se intreapta direct spre mormantul lui John F. Kennedy.

3. Cimitirul evreiesc vechi, Praga

Spre deosebire de alte cimitire celebre, aici sunt ingropati 12.000 de evrei din secolul al XV-lea. Este unul dintre cele mai bantuite cimitire din Europa.

4. Pere-Lachaise, Paris

Unul dintre cele mai vizitate cimitire din lume, este gazda mormintelor lui Edith Piaf, Oscar Wilde si Jim Morrison. Este atat de mare incat ai nevoie de o harta ca sa nu te ratacesti.

5. Zentralfriedhof, Viena

Unul dintre cele mai mari si mai celebre cimitire din lume, ii poti vesnic omagia pe Beethoven, Johann Strauss sau Schubert.

6. Cimitirul Vesel, Sapanta

Pentru noi probabil nu mai are nevoie de vreo prezentare, dar pentre cei care nu stiu, a devenit celebru din 1960 cand 800 de cruci cu un loc mai lat pentru epitaf si-au facut aparitia. Crucile sunt colorate strident, iar pe unele se afla versuri umoristice in care sunt amintite persoanele.

7. Highgate, Londra

Unul dintre multele nume de pe pietre este Karl Marx. Dar celebritatea a venit odata cu scena filmarii catorva filme de groaza.

8. Greyfriars Kirkyard, Edinburgh

A devenit celebru datorita bantuielilor. Poate si cosciugele din secolul al XVII-lea sculptate cu scheleti si faptul ca inainte sa devina cimitir a fost o inchisoare, a contribuit la aparitiile paranormale raportate de cei mai slabi de inger.

9. Prazeres, Lisabona

Multi turisti ajung sa viziteze cimitirul din greseala. Se afla la capatului unei linii de tramvai turistice (28), iar mormintele uriase atrag atentia. Are un nume destul de interesant pentru un cimitir (Placeri), acelasi nume ca si cartierul in care se afla.

10. Al Qarafa, Cairo

Al Carafa (Orasul celor morti) este deasemenea si orasul celor vii… Printre morminte si mausolee oamenii si-au facut case si magazine. Este casa unora dintre cei mai saraci egipteni, dar motivele alegerii asa unei resedinte sunt variate. Autoritatile nu il promoveaza ca pe o atractie turistica, dar il poti vizita oricand cu autobuzul.