Viziteaza resedinta de vara a imparatesei Sisi. Vei fi fermecat de cladirea baroca dar si de privelistea parcului, de Palmenhaus (Sera palmierilor), de Gloriette si de gradina zoologica.
Iti poti petrece o intreaga zi la Schönbrunn: viziteaza incaperile palatului facand „Grand Tour (Marele Tur) cu ghid audio”, arunca apoi o privire in luxoasele incaperi de ceremonie si in saloanele splendid mobilate, cutreiera dupa aceea coridoarele labirintului din parc.

Palatul Schönbrunn – odinioara resedinta de vară a familiei imperiale – este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice in stil baroc din Europa. Este in posesia Dinastiei Habsburgilor din anul 1569.In anul 1642 sotia imparatului Ferdinand II a comandat construirea unui palat de vara si a denumit aceasta proprietate pentru prima dată “Schönbrunn”. Palatul ridicat dupa asediul turcesc din anul 1696 si parcul au fost reamenajate fundamental de Maria Theresa dupa anul 1743. In cea mai mare parte a anului Habsburgii au locuit in nenumaratele incaperi de care o familie imperiala cu numerosi membri a avut nevoie pe langa spatiile reprezentative.

In anul 1830 s-a nascut aici imparatul Franz Joseph, cel care s-a casatorit cu fermecatoarea Sisi si care a domnit in perioada 1848-1916. Monarhul si-a petrecut ultimii ani de viata numai la palat, care a trecut in administratia noii republici la doar doi ani dupa moartea sa. Astazi, palatul face parte din patrimoniul cultural UNESCO, datorita importantei sale istorice, amplasarii sale unice si splendidului sau mobilier.

Palatul are 1441 de incaperi; dintre acestea, doar 45 pot fi vizitate. Mobilierul si decoratiunile interioare in stil rococo (in special stucaturi albe cu ornamente de frunze din aur de 14 karate) sunt completate de candelabre de cristal de Boemia si de sobe de portelan.

Incaperile de locuit si cele de lucru ale imparatului Franz Joseph sunt simple si neornamentate; cu atat mai luxoase par camerele de protocol si cele ale musafirilor. In Sala Oglinzilor a concertat Mozart pe vremea cand era un copil-minune, in varsta de numai sase ani.

In Cabinetul Chinezesc, de forma rotunda, Maria Theresa isi tinea conferintele secrete cu printul Kaunitz, cancelarul de stat. In camera Vieux-Lacque a tinut conferinte insusi Napoleon. In Salonul Chinezesc, decorat in albastru, imparatul Karl I a semnat in 1918 abdicarea sa de la tron (sfarsitul monarhiei). Camera Millionen, lambrisata cu lemn de trandafir si decorata cu valoroase miniaturi aduse din India si Persia, se numara printre cele mai frumoase incaperi rococo din toate timpurile. In Marea Galerie a avut loc Congresul Vienez din 1814/15; astazi serveste in ocazii speciale drept decor al primirilor oficiale la nivel de stat.