O vacanta in Cipru pentru un grup de tineri inseamna in mare parte soare, plaja, distractie si relaxare. Prima impresie ajungand pe aeroport in Larnaca a fost curiozitatea de a vedea si a incerca ceva nou (cultura, obiceiuri). Am ales sa ne cazam in Voroklini, la 5 km de Larnaca la un hotel simplu, exact ce isi doreste orice tanar amator mai mult de cunoastere si mai putin de confort.

Chiar daca la inceput ti se pare ca este vorba de o insula mica, ne-am dat seama pe parcurs ca Cipru ofera cate putin pentru toate varstele si gusturile. Aceasta insula este impartita prin linia verde in doua etnii: cea turca in partea de nord si cea greaca in partea sud. In Nicosia, ca sa treci dintr-o zona in cealalta ai nevoie sa te prezinti cu pasaportul la “vama” din Piata Centrala.

Tot acolo, regasesti reprezentante ale marilor branduri, precum si magazine cu suveniruri. In ceea ce priveste suvenirurile, tarifele sunt diverse. De exemplu, un magnet il gasesti si la 2 euro, dar si la 0.85 euro, o vedere cu pisicute o gasesti si la 1 euro, si la 0.35 euro. Tot ce trebuie sa faci este sa colinzi putin prin toate magazinele si apoi sa cumperi.

Un motiv pentru care am ales sa nu inchiriem o masina in Cipru, ci sa mergem cu mijloacele lor de transport, a fost costul. O calatorie de la Voroklini catre Nicosia costa 3 euro/persoana/dus cu Green Bus-ul si dureaza 40 minute, un drum din Voloklini catre Larnaca costa 1 euro/persoana/dus, iar un drum catre Ayia Napa costa tot 3 euro/persoana. Am incercat in ultima seara si taxiul din Ayia Napa catre Voroklini, care ne-a costat 40 euro/7 persoane.

Dupa cum se stie, in topul statiunilor din Cipru se afla Ayia Napa, la 56 km departare de Larnaca. Am fost curiosi sa mergem si noi acolo sa vedem daca ce se spune despre aceasta statiune este adevarat. Ayia Napa se caracterizeaza prin plaja curata, apa turcoaz, viata activa de noapte. Se spune ca este ideala pentru tinerii care vor sa isi petreaca vacanta in Cipru.

In Ayia Napa ne-am petrecut majoritatea timpului stand la plaja, degustand inele de calamari, baby calamari, rechin, scoici, salate grecesti. Pentru 50 euro/persoana poti petrece o zi la bordul vasului Black Pearl, unde poti pescui, poti face scuba-diving, dar vei servi si masa de pranz si un vin bun…

Daca am ajuns la mancare, consider ca bucatele lor sunt accesibile la pret… pentru 2 persoane platesti 10 euro pe doua sandwich-uri si doua sticle de apa plata. Depinde foarte mult unde vrei sa mananci… daca alegi sa iei cina la o taverna atunci platesti 5 euro pe o salata greceasca sau o carafa cu vin, 3 euro pe fish&chips sau 6 euro pe o portie de melci; in schimb, daca alegi un restaurant pe malul marii, poti plati si 130 de euro.

O vacanta in Cipru este accesibila tuturor… important este sa ai un consultant de turism profesionist!